Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Οι αυθεντικές σημειώσεις του Νέυτωνα, γραμμένες στα ελληνικά!


Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημοσίευσε ένα ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νέυτωνα, όσο αυτός ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665 περίπου.

Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του, αλλά και το σημαντικότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική. Οι σημειώσεις κρίθηκε ότι «Δεν ταιριάζουν να τυπωθούν» από τον επιβλέποντα του Νεύτωνα και παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη από τον κόμη του Πόρτσμουθ το 1872. 

Το σύνολο των σημειώσεων είναι γραμμένο στα ελληνικά! Μπορείτε να δείτε

Σπάστε το ρόδι...να βρείτε την υγειά σας

Γράφει: Αντωνίου Παντελής, Καθηγητής Φυσ. Αγωγής
Το ρόδι σίγουρα έχει την τιμητική του τις τελευταίες ημέρες κάθε χρονιάς, με αποκορύφωμα το βράδυ της παραμονής, όπου βρίσκεται έτοιμο στην εξώπορτα για να το σπάσει αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι. Η ροδιά είναι δένδρο διαδεδομένο τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ο καρπός της σχετίζεται με πλήθος δοξασιών και συμβολισμών στην Ελληνική αλλά και στην Ασιατική μυθολογία. Το ρόδι ήταν σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι. 
Στον Όμηρο, στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. 
Σήμερα

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποδοσφαιρική ομάδα της χρονιάς ο ΑΠΟΕΛ σύμφωνα με το Reuters!



ΑΠΟΕΛ-Μπάρτσα σημειώσατε... 1!


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟΕΛ !
Ο ΑΠΟΕΛ* εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο φετινό Champions League καταφέρνοντας να πάρει την πρόκριση για τους «16» τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου του, αναγκάζοντας ακόμη και το Reuters να υποκλιθεί μπροστά στον ποδοσφαιρικό του άθλο.
Στη στήλη «Left field» του μπλογκ του παγκόσμιου πρακτορείου ειδήσεων φιλοξενείται ένα ιδιαίτερα κολακευτικό άρθρο για τον κυπριακό σύλλογο. Με τίτλο «Ποδοσφαιρική ομάδα της χρονιάς; Ο ΑΠΟΕΛ», ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου υποστηρίζει πως ο ΑΠΟΕΛ και όχι η Μπαρτσελόνα, πρέπει να αναγνωριστεί ως σύλλογος της χρονιάς.
Ο συντάκτης τεκμηριώνει την άποψή του τονίζοντας πως η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους «16» του Champions League αποτελεί θαύμα, καθώς τερμάτισε μπροστά από την Πόρτο, η οποία έχει κατακτήσει δύο φορές την διοργάνωση, αλλά και τις πρώην κατόχους του Κυπέλλου UEFA, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Σαχτάρ Ντόνετσκ και έγινε η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που προκρίνεται από την φάση των ομίλων.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγάλο μήνυμα του 2011της «κυράς των Μαρασίων»


Με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού του στρατού κηδεύτηκε η Βασιλική Λαμπίδου η γνωστή «κυρά των Μαρασίων», η οποία απεβίωσε το καλοκαίρι σε ηλικία 107 ετών. Η κηδεία της έγινε στα Μαράσια  με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη. Η «κυρά των Μαρασίων» ήταν αυτή που επί 50 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στο σπίτι της λίγα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
ΘΡΑΚΗ ,ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

Από: Pilaeus


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΣ * BIRTH OF DIONYSUS

Anonymous, οι σύγχρονοι «Ρομπέν των δασών»



Με ένα μήνυμα στο Twitter ανακοίνωσε η γνωστή ομάδα χάκερς Anonymous, την Χριστουγεννιάτικη επίθεσή τους, δηλώνοντας πως απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία και τις πιστωτικές κάρτες των μελών του Αμερικανικού Think Tank «Stratfor» και συνέλεξαν περίπου 200 GB πληροφοριών.
Ανάμεσα στους πελάτες του Stratfor βρίσκονται μάλιστα και Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η Goldman Sachs, Microsoft, Apple και πολλοί άλλοι.* Όπως ειρωνικά σχολίασαν στο μήνυμά τους οι Anonymous, τα στοιχεία «δεν ήταν και πολύ καλά προστατευμένα».
Η ιστοσελίδα του Stratfor εμφανίζεται προσωρινά μη διαθέσιμη λόγω συντήρησης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος George Friedman απέστειλε e-mail σε όλα τα μέλη λέγοντας 
«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι τα ονόματα των συνδρομητών μας έχουν δημοσιευτεί σε άλλες ιστοσελίδες. Ερευνούμε εξονυχιστικά με τη βοήθεια της αστυνομίας, την έκταση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν».
Οι Anonymous είχαν προαναγγείλει την επίθεσή τους, λέγοντας ότι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να «γιορτάσουν τα Χριστούγεννα».
Ταυτόχρονα, ενώ πρόσφατα είδαμε την Στήριξη ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ με 489 δισ. ευρώ οι Anonymous απέσπασαν από τις τις πιστωτικές κάρτες των μελών του Αμερικανικού Think Tank «Stratfor»1.000.000 δολάρια και τα κατέθεσαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις καθώς και ένα γεύμα για  την πηγή των Wikileaks- Bradley Manning ο οποίος είναι φυλακισμένος και ενδέχεται να περάσει και από στρατοδικείο.

*Δείτε τους πελάτες  του Stratfor : stratfor private client list

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνια Πολλά, Χαρούμενες Γιορτές και Eυτυχισμένο το Nέο Έτος

Αγαπητέ φίλε/Αγαπητή φίλη,
Το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο και το Φόρουμ του " Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διδάκτορες” σας ευχαριστούν πάρα πολύ για την υποστήριξη σας και σας εύχονται θερμά,


Χρόνια Πολλά, Χαρούμενες Γιορτές και Eυτυχισμένο το Nέο Έτος

Το Αίτημα για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 77.000 υπογραφές. 
Θα εκτιμήσουμε και πάλι την προώθηση του Αιτήματος μας στους φίλους σας και γνωστούς σας (ιστοσελίδα:http://www.greece.org/blogs/wwii/ ).

Εάν δεν θέλετε να σας ξαναενημερώσουμε για την πρόοδο του Αιτήματος, και άλλων προγραμμάτων του Κέντρου μας, παρακαλούμε στείλτε ένα μήνυμα στο unsubscribe@greece.org.

Με τις θερμότερες ευχές μας,

Κώστας Τζάνος, Δρ Πυρηνικής Τεχνολογίας - Yπεύθυνος για το Αίτημα
Εκ μέρους του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου, 
του Φόρουμ " Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διδάκτορες",
και τα μέλη της ομάδος του Αιτήματος.
www.greece.org

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΠΕΡΙΚΛΕΕΣΤΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ, ΟΞΦΟΡΔΗΣ, ΣΟΡΒΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ορκωμοσία αλ(λ)ά Ελληνικά!

Αν και δεν υπάρχει πράξη σημαντικότερη για ένα Κράτος από την ορκωμοσία του πολίτη για απόκτηση υπηκοότητας, η κυρία Melissa Gold στον Καναδά (ζει στον Καναδά περισσότερα από 38 χρόνια, όλη την ενήλικη ζωή  της), για να αποκτήσει την καναδέζικη υπηκοότητα, δεν ορκίστηκε στην „Αγία Γραφή“, στην Τορά ή στο Κοράνι αλλά είχε μαζί της ένα βιβλίο με τα έργα του Ησίοδου και τους Ομηρικούς Ύμνους και ορκίστηκε σε αυτό. Η ίδια σε συνέντευξη της δηλώνει ξεκάθαρα ότι η ελληνική αρχαιότητα μας δίνει  έμπνευση και κατεύθυνση σήμερα

ΤΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου


Ατελείωτη θα φαντάζει η νύχτα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, καθώς θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, γνωστή ως Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Οι απανταχού «νυχτόβιοι» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον έναστρο ουρανό για 14 ώρες και 29 λεπτά.
Ημερολογιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο μπορεί να σημειωθεί από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου. Τελευταία φορά που κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303. «Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20η Δεκεμβρίου με την επόμενη να συμβαίνει το 2080» μας εξηγεί ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, του Ιδρύματος Ευγενίδου, κύριος Διονύσης Σιμόπουλος.
«Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες εκτός από τα δίσεκτα έτη με τις 366 ημέρες τους. Τα πράγματα, όμως, δεν ήσαν πάντα έτσι. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή: από την αρχαιότητα ακόμη ο υπολογισμός του έτους πραγματοποιούνταν με την παρατήρηση της επίδρασης που έχει πάνω στη Γη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, η επίδραση δηλαδή του κύκλου των εποχών. Οι εποχιακές αυτές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση της γεωργίας πριν από 10.000 περίπου χρόνια καθώς η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόνταν από τις αλλαγές των εποχών - η διάρκεια ενός ηλιακού έτους έπρεπε να μετρηθεί επακριβώς» 
προσθέτει ο ίδιος.
Η ταξίδι της Γης στις 4 εποχές
Η πλήρης περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 365,25 ημερών. Ο κύκλος αυτός, κατά τον οποίο ο Ήλιος είναι εκείνος που μοιάζει να αλλάζει θέση κάθε φορά, ονομάζεται «εκλειπτική».
«Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση του γήινου ισημερινού πάνω στην ουράνια σφαίρα), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Να τα πούμε;


"Πέστε τα!"

"Δώμα προσετραπόμεσθ' ανδρός μέγα δυναμένοιο,ός μέγα μεν δύναται,μεγα δε βρέμει,όλβιος αιεί... αυταί ανκλίνεσθαι θύραι...πλούτος γαρ έσεισι πολλός,συν πλούτω δε και ευφροσύνη τεθαλυία, ειρήνη τ' αγαθή"
(ΟΜΗΡΟΥ ΒΙΟΙ, εκδ. OXFORD,V5) 

Η εθιμική ερωτο-απόκριση „Να ταπούμε;“ "Πέστε τα!" δεν ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους!

Τα κάλαντα, παρά την χριστιανική τους επίφαση, προέρχονται από την προχριστιανική εποχή. Η Εκκλησία σκόπιμα τοποθέτησε τις ημερομηνίες αυτές για να εκτοπίσει τις λαμπρές ελληνικές, εθνικές (τις οποίες απεκάλεσαν ειδωλολατρικές) εορτές.*

Η παράδοση που ζούμε...
Όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν και εκατομμύρια γενιές διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας καινούριους πολιτισμούς και κοινωνίες, οι άνθρωποι, ανά τον κόσμο και ανέκαθεν, επιμένουμε, κάποιες μέρες του χρόνου, να σταματάμε τα ρολόγια και να καταργούμε τον μεταξύ μας χρόνο. Έθιμα, με χιλιάδες χρόνια ζωής, που ζωντανεύουμε έστω για λίγο, κρατούν σφιχτή την μακραίωνη αλυσίδα του πολιτισμού μας.

Ας πούμε πως αυτό είναι μέρος μιας σιωπηρής μας "συμφωνίας": να παραδίδουμε ο ένας στον άλλον (γι' αυτό και η λέξη "παράδοση") τη σκυτάλη που, με φροντίδα, κάποιοι πρόγονοί μας δημιούργησαν αλλά και ν' αφήνουμε σ' αυτήν κάποια δικά μας δαχτυλικά αποτυπώματα...
ΚΑΛΑΝΤΑ
Ένα απ' τα ωραιότερα έθιμα είναι τα κάλαντα ή "άσματα Αγερμού", κατά τους βυζαντινούς (1) , η μαγευτική μελωδία των γιορτών του Δωδεκαημέρου. Η ιστορία τους, γεμάτη μυρωδιές και θύμησες από φρεσκοασβεστωμένες αυλές, κόκκινα παιδικά μαγουλάκια και λογιών λογιών φωνούλες που ξεχύνονται στους δρόμους μπερδεμένες σε γλυκόηχα γιορτινά "τρίγωνα", φιλέματα, μποναμάδες και παινέματα, μπορεί να μας παρασύρει σε ένα νοσταλγικό και μακρινό ταξίδι.... 
Στα χρόνια της "ειρεσιώνης"

Στην αρχαία Ελλάδα, πολλούς αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού, κάποιοι "παίδες αμφιθαλείς"(2) , ξεχύνονταν στους δρόμους, δύο φορές το χρόνο, όταν γιόρταζαν τα Πυανέψια ή τα Θαργήλια (3) , με "ειρεσιώνες" στα χέρια, δηλαδή κλαδιά ελιάς ή δάφνης, στολισμένα με κομμάτια μαλλιού(4) και καρπούς και τα κρεμούσαν στην πόρτα τους (όπως ακριβώς θέλει ένα πανάρχαιο έθιμο του Πόντου(5) ή όπως κρεμάμε σήμερα τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια). Εκεί θα έμεναν μέχρι το επόμενο έτος, όποτε θα καίγονταν σε τελεστική φωτιά (όπως καίμε κι εμείς τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές του Αη-Γιάννη).

Ως "ειρεσιώνη" ονομάστηκε και το τραγούδι που έλεγαν τα παιδιά, στη διαδρομή, από σπίτι σε σπίτι(6) . Παρατηρείστε τους επόμενους στίχους,

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαίο ελληνικό ανδρικό ένδυμα από τα χρόνια του ΟΜΗΡΟΥ έως τα ελληνιστικά χρόνια.

Δείτε επίσης:Χιλιάδες χρόνια ιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας

Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ μέσα από την πληθώρα εκθεμάτων του Μουσείου ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ΑΘΗΝΩΝ, παραθέτει πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό ανδρικό ένδυμα και τη διακόσμησή του, από τα χρόνια του ΟΜΗΡΟΥ έως τα ελληνιστικά χρόνια. Αναφέρεται στη χρήση του ιματίου και του χιτώνα, στις διαφοροποιήσεις που υπέστη ο χιτώνας με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης δίνει πληροφορίες για την κομψότητα και την αρχιτεκτονική δόμηση που διέπουν τα έργα της υστεροαρχαϊκής περιόδου, για τις πρώτες εμπορικές συναλλαγές του 5ου αιώνα π. Χ. , την υφαντική τέχνη και τη χρήση του αργαλειού. 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Ηλεία στο πέρασμα των αιώνων


ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον τίτλο «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» ξεκινά το ταξίδι στο μύθο από το Όρος ΛΥΚΑΙΟ, που δεσπόζει στον Πελοποννησιακό χώρο και συνεχίζεται στην περιοχή ΚΡΗΤΕΑ, αριστερά από το άλσος του λεγόμενου ΠΑΡΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, όπου σύμφωνα με την παράδοση ανατράφηκε ο ΔΙΑΣ. Κοντά στην όμορφη κοιλάδα του Ποταμού ΝΕΔΑ δεσπόζει η Αρχαία ΦΙΓΑΛΕΙΑ, μία ακμαία και σημαντική πόλη της Αρχαίας ΑΡΚΑΔΙΑΣ, στις Βάσσες της οποίας βρίσκεται ο Ναός του Επικούρειο, ένας από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους της Αρχαιότητας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ευρύτερη περιφέρεια της ΗΛΙΔΑΣ, συναντάμε το ΛΕΠΡΕΟ και τον Ναό της ΔΗΜΗΤΡΑΣ, κτισμένος στο νότιο τμήμα της κλασικής Ακρόπολης του Αρχαίου Λεπρέου, που ανασυνθέτει μνήμες καλαισθησίας και ερειπωμένα μνημεία. Τόπος που θεωρείται ότι ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσάρτησε στο κράτος του την ΟΛΥΜΠΙΑ, μάλιστα οι αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες υποχρεούνταν να προετοιμαστούν στην ΗΛΙΔΑ. Φθάνουμε στην ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΙΑ, πόλη της αρχαίας Ηλείας και κατόπιν στην Αρχαία πόλη Αρχαία ΛΑΣΙΩΝΑ και ΑΚΡΩΡΙΑ της ορεινής ΗΛΕΙΑΣ. Όλες οι παραδόσεις μας οδηγούν στην φημισμένη Λίμνη ΚΑΪΑΦΑ, στην πευκόφυτη έκταση του Όρους ΛΑΠΙΘΑ, ατενίζοντας το Ιερό της ΟΛΥΜΠΙΑΣ, που απλώνεται στους καταπράσινους πρόποδες του λόφου ΚΡΟΝΙΟΥ, σημείο όπου συναντώνται οι Ποταμοί ΑΛΦΕΙΟΣ

Σπήλαιο Σχιστοῦ, Αρχ.Ἄνδρος (ΕΚΠ.ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τελετή αναγγελίας του Ιπποκρατικού όρκου


Τελετή αναγγελίας του Ιπποκρατικού όρκου


Τελετή αναγγελίας του Ιπποκρατικού όρκου την 01/09/2011 στο αρχαίο Ασκληπείο της Κω από τον πλαστικό χειρούργο Ιωάννη Λύρα . Την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2011, στην Κω, στα Δωδεκάνησα, (ένα πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί που παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον), πραγματοποιήθηκαν παράλληλα τα διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας. Στα πλαίσια αυτών των επιστημονικών γεγονότων πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά στον ιερό χώρο του Ασκληπείου, στα ορεινά της πόλης, η κατανυκτική τελετή της απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη, θεμελιωτή της Ιατρικής Επιστήμης.
Την τελετή προλόγισαν οι πρόεδροι των συνεδρίων Δημοσθένης Τσούτσος και Γεώργιος Κρεατσάς και ο Πρόεδρος του Ιπποκρατικού Ιδρύματος, Στέφανος Γερουλάνος, παρόντων αρκετών πολιτειακών παραγόντων, ξένων καθηγητών ιατρικής και του Δημάρχου Κω, Κωνσταντίνου Καίσερλη. Η παρουσία των διεθνών επιστημόνων, ιατρών αλλά και επισκεπτών με έντονα φιλελληνικά συναισθήματα, ήταν εντυπωσιακή. Φέτος, για πρώτη φορά

Πώς τα Social Media επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας


Ήδη γνωρίζουμε ότι τα social media έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας. Αυτό που ίσως μας διαφεύγει, όμως, είναι οι καταστροφικές συνέπειες τους στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Με πρώτη και κύρια συνέπεια την έλλειψη συγκέντρωσης, ο μέσος χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι είναι μόλις 5 δευτερόλεπτα, ενώ 10 χρόνια πριν ήταν περίπου 12 λεπτά! Εξίσου τραγικά είναι τα αποτελέσματα που προκαλούν οι συνεχείς διακοπές των social media, είτε για να τσεκάρουμε τα email μας ή να επισκεφτούμε τα Facebook και Twitter, αλλά και η αποχή από αυτά.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η Ιταλία και τα μοσχάρια


Διαβάζουμε (στη συχνά καλή σελίδα) 24grammata.com
...για την αρχαιότητα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία ξεχωριστή χώρα αλλά για την κύρια περιοχή που ζει και μεγαλουργεί ο Ελληνισμός (Μεγάλη Ελλάδα). Οι Αρχαίοι Ελληνες, άλλωστε, ήταν οι «νονοί» της Ιταλίας. Όταν θα αποικήσουν τη χερσόνησο, θα βρουν τον ντόπιο πληθυσμό να ασχολείται αποκλειστικά με την εκτροφή των μοσχαριών. Το μοσχάρι στην ομβρική διάλεκτο ονομάζεται : vitlu < λατ.vitulus < λατ. vitalia < ελλ. Ιταλία. Οι Έλληνες θα αποκαλέσουν, μάλλον ειρωνικά, το ντόπιο πληθυσμό ως "Ιταλούς" (: γελαδάρηδες) και τη χώρα "Ιταλία" (: γη των μοσχαριών). Άλλωστε παρόμοια χρήση είχε γίνει με τη λέξη"Εύβοια" (< ευ + βους, περιοχή με πλούσια εκτροφή βοειδών). Η Ιταλία ή "Μοσχαρία", αν προτιμάτεαναμφισβήτητα είναι η χώρα του ωραίου και του εκλεπτυσμένου, αν και το όνομα της δεν το συνυπογράφει. Πάντως, πέρα από κάθε διάθεση αστεϊσμού, καλό είναι να τονίσουμε ότι η ετυμολογία της λέξης επιστημονικά είναι αβέβαιη. Η παραπάνω εκδοχή είναι η πιο ισχυρή. Άλλες πιθανές εικασίες είναι ότι προέρχεται από τον ήρωα Italo (o οποίος είναι μυθικό ήρωας και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ιστορικά, η ύπαρξη του)*. Μία άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Αιθαλία (Αethalia), "η ομιχλώδης από τους καπνούς χώρα", λόγω των ηφαιστείων της. Από την ίδια ρίζα παράγεται ετυμολογικά και το ηφαίστειο Αίτνα.
*Φυσικά και  έχει επιβεβαιωθεί, ιστορικά, η ύπαρξη του: Σύμφωνα με τον Αντίγονο τον Συρακούσιο, ο Ιταλός ήταν ηγεμόνας του νοτίου τμήματος της Καλαβρίας και αναμφισβήτητα γενάρχης των Ιταλών. Στους δε Νόστους αλλά και στην Τηλεγόνεια αναφέρεται ως γιος της Πηνελόπης και του Τηλεγόνου...Και κάτι άλλο,  χωρίς παρεξήγηση: Όποιος τα έβαλε με τον Όμηρο έφαγε τα μούτρα του...
Νίκος Σάμιος
Φωτογραφία: Σπάνια αρχαία ελληνική περικεφαλαία, από την περίοδο του 7ου αιώνα π.Χ., στη διακόσμησή της διακρίνεται ο γεωμετρικός ρυθμός που αναπτύχθηκε σε ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις, στα νότια παράλια της Ιταλίας.

ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ&ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Ο γιατρός και συγγραφέας ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΗΓΑΤΟΣ παρουσιάζει αρχαίες αντιλήψεις σχετικά με την ιατρική, που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα στη λαϊκή μας παράδοση. Αναφέρεται στα τάματα, στις λεγόμενες εγκοιμήσεις, στους προστάτες Αγίους, καθώς και στην αντίληψη της βασκανίας και της «ανταύρας». Ακόμα, κάνει λόγο για τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων και των βεντουζών, καθώς και για τις ομοιότητες που υπάρχουν στις πρακτικές πρόληψης των νοσημάτων. Παράλληλα, η αρχαιολόγος ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΠΑΘΑΡΗ αναφέρεται στη λατρεία του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ στην ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ ενώ προβάλλονται πλάνα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της ΚΟΡΙΝΘΟΥ και της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων




Η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνιο σύμβολο του μαρτυρίου, εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.
- Στις 13/12, ολοκλήρωσαν την επιχείρηση, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την πόλη των Καλαβρύτων, λεηλάτησαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης από 14 χρονών και πάνω, στη Ράχη του Καππή.
1943 - «Επιχείρηση Καλάβρυτα»
Η Κατοχή αποτελεί μια οπό τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες. Την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.

Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και επαναστατικό παρελθόν, υπέστη την περίοδο της Κατοχής τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, με μαζικές εκτελέσεις αμάχων και ολοκληρωτικές καταστροφές.
Το καλοκαίρι του 1943, άρχισαν εκτελέσεις, βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών:

CERN: "Μάλλον είδαμε το μποζόνιο του Χιγκς"


Δείτε επίσης:Live Webcast


Επανάσταση στον τομέα της επιστήμης προκαλεί η αποκάλυψη των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ότι ενδεχομένως κατέστη δυνατό να δουν το μποζόνιο του Χιγκς, του αποκαλούμενου και "σωματιδίου του Θεού".
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το εν λόγω σωματίδιο είναι το μέσο με το οποίο τα πάντα στο Σύμπαν αποκτούν τη μάζα τους.Οι επιστήμονες λένε ότι δύο πειράματα στον LHC έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζόνιου του Χιγκς με την ίδια μάζα, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στις βιβλιοθήκες του κόσμου


Ξεκινάμε από τη νέα βιβλιοθήκη στη Στουτγκάρδη, Γερμανία

Στουτγκάρδη



Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες του κόσμου.
Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης έγιναν στις 24 Οκτωβρίου 2011. Αν και μερικοί γράφουν ότι πρόκειται για θαύμα αρχιτεκτονικής μέσα και έξω, τουλάχιστον έξω θυμίζει κτήριο φυλακών...κάποιοι κάνουν λόγο για Stammheim II (στη Στουτγάρδη, στην περιοχή  Stammheim είναι οι πλέον σύγχρονες φυλακές στη Γερμανία). Φυσικά εδώ δεν υπάρχει η ελληνική καλαισθησία ούτε ο γερμανικός ρεαλισμός, είναι απλά  μία περίεργη έμπνευση του νοτιοκορεάτη αρχιτέκτονα  Eun Young Yi in Ton...

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΝΟΡΤΙΟ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ


Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι «ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ». Η περιήγηση στο λόφο ΚΥΝΟΡΤΙΟ, όπου βρίσκεται το Ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΜΑΛΕΑΤΟΥ, και στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ συνοδεύεται από τις πολύτιμες πληροφορίες του αρχαιολόγου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗ. Τέλος, προβάλλονται πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ενώ ο αρχαιολόγος εξηγεί την άριστη ακουστική του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ.

Στην ενδοχώρα της Επιδαύρου, σε μία περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα πηγαία ιαματικά νερά, βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ήταν το κύριο ιερό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Επιδαύρου, αλλά η φήμη του και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Περισσότερα από διακόσια ιαματικά κέντρα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θεωρούνταν ιδρύματά του. Τα μνημεία του αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα. Σε αυτά αποτυπώθηκε η εξέλιξη της ιατρικής από τη φάση κατά την οποία η ίαση εξαρτιόταν αποκλειστικά από το θεό έως τη μετατροπή της σε επιστήμη, με τη συστηματική καταγραφή περιστατικών και τη σταδιακή συγκέντρωση γνώσης και πείρας. 

Ο τόπος ήταν αφιερωμένος σε θεότητες με θεραπευτικές ιδιότητες ήδη από την προϊστορική εποχή. Στο λόφο Κυνόρτιον, που υψώνεται πίσω από το θέατρο, στα βορειοανατολικά, κατά τη μυκηναϊκή εποχή υπήρχε ιερό, στο οποίο λατρευόταν μία θεά συνδεμένη με την ίαση. Το ιερό αυτό, που ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή, δημιουργήθηκε το 16ο αι. π.Χ. πάνω στα κατάλοιπα ενός οικισμού της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2800-1800 π.Χ.) και διατηρήθηκε έως τον 11ο αι. π.Χ. Γύρω στο 800 π.Χ. ιδρύθηκε στην ίδια θέση ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, θεό με θεραπευτικές ιδιότητες, που λατρευόταν εδώ ως Απόλλωνας Μαλεάτας. Η λατρεία του κυρίως θεραπευτή θεού, του Ασκληπιού, που η μυθική παράδοση τον παρουσιάζει ως αυτόχθονα γιο του Απόλλωνα και της εγγονής του βασιλιά της Επιδαύρου Μάλου, της Κορωνίδας, καθιερώθηκε κατά τον 6ο αι. π.Χ. Η λατρεία του θεού προστάτη της ανθρώπινης υγείας και της προσωπικής ευτυχίας απέκτησε φήμη που εξαπλώθηκε ραγδαία.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο μικρός, ο μέγας Όμηρος (4,5 ετών) λέει στα αρχαία ελληνικά τα ζώα!



Ο Όμηρος είναι 4,5 ετών.Μαθαίνει απο τον θείο του διάφορες λέξεις στα αρχαία χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.Το βρίσκει μάλιστα καί διασκεδαστικό καί πολλές φορές τα λέει απο μόνος του!
Τα λίγα αυτά ζώα ξεκίνησε να τα μαθαίνει πρίν απο τρείς ημέρες ακούγοντάς τα απο μία φορά.
Ο λόγος που ανέβασα το βίντεο είναι για να δείξω την δεκτικότητα μαθήσεως των μικρών παιδιών σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων και την πλήρη αποδοχή μέσα απο την εμπιστοσύνη τους οτι αυτό είναι σωστό. Οι πάναγνες ψυχές των παιδιών είναι σαν καθαρά δοχεία που οι μεγάλοι γεμίζουν με τα δικά τους υλικά. Τό κάθε παιδί δέν φέρει καμμία ευθύνη για την μελλοντική του διαμόρφωση αφού εξαρτάται αποκλειστικά απο τις πληροφορίες που δέχεται απο το κοινωνικό του περιβάλλον. Ο Όμηρος όταν θα πάει σχολείο θα του μάθουν άλλα...πράγματα. Ας μήν επαναπαύονται οι γονείς.Είναι καί δική τους ευθύνη το μέλλον του παιδιού τους καί έχουν υποχρέωση να αναβαθμίζουν τις γνώσεις των παιδιών τους καί γενικά το ανθρώπινο είδος. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ισχυρότατο μέσο διανοητικής διάπλασης καί ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η σύνδεσή με τους Έλληνες προγόνους μας.

Οχι μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό αλλά σε όλο τον πλανήτη διάσπαρτες ελληνικές ονομασίες!


Όχι δεν είναι στην Ελλάδα!Που είναι;Στα νησιά Φερόες,πάνω από την Αλβιώνα(Αγγλία)!Ναι,αλλά από εκεί είχε περάσει ο Πυθεύς,στο ταξίδι του προς τον Βόρειο Πόλο!Ναι,αλλά μόνο αυτός;
Στο ταξίδι του ο Πυθεύς,ξεκινώντας από τη Μασσαλία το 347 π.χ.χ.,έφτασε και στη Θούλη!
Που είναι;Στη Γροιλανδία και συγκεκριμένα:στις 76 μοίρες, 32' 15.98" Βόρεια και στις 68 μοίρες,50' 32.46" Δυτικά!
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μυκήνες στον Βόρειο Ατλαντικό 
Κώστας Σκανδάλης
Τα νησιά Φερόες, 18 τον αριθμό, βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, 
ανάμεσα στην Νορβηγία και την Ισλανδία. Αποτελούν μια αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948.

Στο δυτικότερο άκρο της νησιωτικής αυτής ομάδας  βρίσκεται ένα  νησί που κατοικείται από μερικές δεκάδες κατοίκους
και ονομάζεται Μυκήνες !!

Σε γενικές γραμμές, τα τοπικά ονόματα πολύ δύσκολα αλλάζουν χωρίς την επέμβαση κάποιου κατακτητή και το συγκεκριμένο ως όνομα, δεν σημαίνει κάτιούτε στην τοπική γλώσσα (
Faroese) προς την οποία μοιάζει εντελώς ξένο, τόσο ως προς το θέμα αλλά και ως προς την κατάληξη, αλλά επίσης ούτε και προς την Δανική γλώσσα παρουσιάζει οποιαδήποτε συγγένεια.
Από πλευράς φωνητικής, επίσης δεν ομοιάζει καθόλου με τα ονόματα