Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

"Ειρήνη και Πλούτος" Ό,τι ο λαός ο απλός σεβάστηκε..

Πολλοί γνωρίζουν το "Πόλεμος και Ειρήνη", το μυθιστόρημα από τον Ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Έργο επικής διάστασης, θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που σκιαγραφεί με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία περιγράφοντας συνάμα και το αντίκτυπο της εποχής του Ναπολέοντα στην τσαρική κοινωνία, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών, αλλά δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν το
"Ειρήνη και Πλούτος"eirene_plutos_01.jpgΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
το μαρμάρινο άγαλμα των αρχών του 4ου αιώνα π.χ.χ. που αναπαριστά τη θεά Ειρήνη να κρατά στην αγκαλιά της τον Πλούτο ως βρέφος. Ό,τι ο λαός ο απλός σεβάστηκε..
Δημιουργός του θεωρείται

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τῆς Ἀθηνᾶς ἀνάγλυφο

Κωστὴς Παλαμᾶς

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Πότε και πώς καθιερώθηκε η προ και μετά Χριστόν χρονολόγηση;


γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος
Ερώτηση : Ποιο έτος γεννήθηκε, κάποιος που πρωτοείδε το φως, πριν 2000 χρόνια; Απάντηση: Μα, φυσικά, το 759 Και αυτό γιατί μέχρι το 527μ.Χ. η χρονολογική αρίθμηση (στη Ρωμαική Αυτοκρατορία)* δεν άρχιζε από τη γέννηση του Χριστού, αλλά από την ίδρυση της Ρώμης (753 a.u. c. anno urbis conditae , μτφ: από την ίδρυση της Ρώμης).
Το 527 μ. Χ. ένας μοναχός από τη Σκυθία, που ζούσε στη Ρώμη, ο Διονύσιος ο Μικρός (Dionysius Exiguus),

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Οι δορυφόροι του Κρόνου και η περιτομή του Ιησού

...στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού, ο Λέων Αλλάτιος (τοπικό χαϊδευτικό του Λιωνής Αλάτζης), Έλληνας

Το Κανώπειο Διάταγμα και η «Εναρξης της Χρονιάς»


Το Κανώπειο Διάταγμα είναι μία επιγραφή γραμμένη σε δύο γλώσσες, και σε τρεις γραφέςαιγυπτιακά ιερογλυφικά, δημώδη και αρχαία ελληνικά, σε διάφορες αρχαίες αιγυπτιακές επιτύμβιες επιγραφές ή στήλες. Η επιγραφή είναι μια καταγραφή (αρχείο) της σπουδαιότητας της ιεραρχικής σειράς ιερέων που πραγματοποιήθηκε στο Κάνωπο, στην Αίγυπτο το 238 π.χ,χ. Το διάταγμα τίμησε τον Φαραώ Πτολεμαίο Γ' τον Ευεργέτη, τη σύζυγό του βασίλισσα Βερενίκη και την πριγκίπισσα Βερενίκη.
Ο Κάνωπος ή Κάνωβος ήταν ένας Αμυκλαίος γνωστός από το ότι συμμετείχε στην Τρωική Εκστρατεία ως ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου. Μετά την άλωση της Τροίας ο στόλος του Μενελάου έφθασε στα ανοικτά του Σουνίου και μετά στο ακρωτήριο Μαλέας. Μια τρικυμία όμως εκεί τον παρέσυρε στην Κρήτη, σε βραχώδη ακτή της οποίας καταστράφηκαν τα περισσότερα πλοία του. Μετά την Κρήτη, το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατά την Οδύσσεια παρέμειναν 5 χρόνια. Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέως, αλλά περιφρονήθηκε από αυτόν. Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου. Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο στην ίδια περιοχή.

ΧΡΟΝΟΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣdie-wuerfel-sind-gefallen-300x199.jpgΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο χρόνος είναι παιδί που παίζει με πεσσούς και το παιδί είναι βασιλιάς*. Ηράκλειτος
*βασιλεύει και παίζει μόνο του το παιχνίδι.