Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Είναι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά ελληνικής προέλευσης;

Βρετανία - Είναι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά ελληνικής προέλευσης;

Στο παρελθόν, ο ελληνιστής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, έχει προκαλέσει επανειλημμένα συζητήσεις με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, ένας νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει με το νέο βιβλίο του, καθώς μέσω αυτού διατυπώνει την πεποίθηση ότι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής… καταγωγής.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού αναφέρει στο νέο βιβλίο του -αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, έχοντας τίτλο «Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία ένδεκα πόλεων»- πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κόμισαν στην Εσπερία εκτός από τη δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία, ακόμη και τον οίνο. Επισημαίνει, μάλιστα, πως όχι απλά έφτιαχναν κρασί και το έπιναν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα, δηλαδή, με τις έρευνες που διενήργησε ο καθηγητής Κάρτλετζ, ένα καλό γαλλικό κρασί, με παγκόσμια φήμη, όπως είναι το Cates-du-Rhöne, οφείλει την ύπαρξή του στις αμπελουργικές και οινοποιητικές γνώσεις των Aρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον 6ο αιώνα π.Χ. είχαν αποικίσει τη Nότια Γαλλία. Ο Πολ Κάρτλετζ διαψεύδει, επίσης, συναδέλφους του ιστορικούς που είχαν αποφανθεί πως την οινοποιία είχαν διαδώσει στην Ευρώπη οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι.
Το ελληνικό κρασί στο Ροδανό
Συγκεκριμένα, στην προδημοσίευση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, ο Πολ Κάρτλετζ αναφέρει πως οι Aρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός μέσω της οποίας οι αμφορείς με το ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτόγνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια των διάφορων κελτικών φύλων. Και τους άρεσε πολύ.
Για να διατηρήσουν, άλλωστε, οι Έλληνες την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού έπρεπε κάπως να εντάξουν στα σχέδιά τους και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, πώς φτιάχνει κάποιος κρασί.
Από εκείνη την εποχή διασώζονται πολλά τεκμήρια περί της ελληνικής παραγωγής κρασιού. Κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ, λοιπόν, από εκεί, από την Αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποίκους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη, έως ότου -ανά τους αιώνες- κατακτήσει όλον τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικό θέμα:
Αμπελόκτημα ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ

To Χάλοουϊν (Halloween)

To Χάλοουϊν (Halloween) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι "τρομαχτικό" και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat". Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ ,η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δίκη των «6»

Η Δίκη των «6»


Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Στο ειδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού.

Διαβάστε περισσότερα... εδώ


Πηγή...,Βικιπαίδεια


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Από το σύμφωνο των Χίτλερ-Στάλιν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 70η επέτειο του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου μη επίθεσης Μολότοφ-Ρίμπεντροπ που υπέγραψαν ο Χίτλερ και ο Στάλιν, με αποτέλεσμα να διαιρεθεί η Ανατολική Ευρώπη στα δύο. Φέτος εορτάζονται και τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. "Ζούμε σε μια διαφορετική Ευρώπη σήμερα, η ουσία της οποίας πρέπει να είναι η αλληλεγγύη", δήλωσε ο πρόεδρος Jerzy Buzek, κατά την έναρξη διάσκεψης με θέμα την "Ευρώπη 70 χρόνια μετά το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ".

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή...

Οι Οθωμανοί ξανάρχονται...



Οι Οθωμανοί ξανάρχονται...

Ιστορικό βήμα ειρήνης των Κούρδων διά χειρός Οτσαλάν ...

Η κατάρα της Ασίας

Ιστορικές συμφωνίες υπέγραψαν Τουρκία-

- Αρμενία

Ιστορική ενεργειακή συμφωνία Τουρκία

ς – Ιράν

Ιράν - Τουρκία. Ο ιρανός πρόεδρος Αχμαντινεζάντ εξαίρει τη στάση ...

Η Τουρκία, χώρα μουσουλμανική με κοσμικό χαρακτήρα, είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή, μετά την υπογραφή από τις δύο χώρες συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας το 1996

"Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ στον στρατιωτικό, εμπορικό, οικονομικό και σε άλλους τομείς. " Ερντογάν.




Παπανδρέου: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της ...

Δόξα και τιμή σε αυτούς που επέλεξαν το ανελέητο μονοπάτι της αθανασίας:



Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στην Σάμο εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με κώους αμφορείς του 3ου αι. π.Χ., και όχι μόνο...

Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα (20-25.10.2009) αποστολή στη Σάμο προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Πυθαγορείου και κυρίως την μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε μετά από το βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς, πλησίον του νότιου προσήνεμου λιμενοβραχίονα .
Με την ευκαιρία αυτή και ύστερα από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος για την εξακρίβωση της ύπαρξης αρχαίων ναυαγίων σε διάφορες θέσεις..
Στα βορειοανατολικά της Σάμου εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με κώους αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρ΄ όλο που παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του.
Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν επίσης σε πολύ μικρό βάθος στον βραχώδη πυθμένα συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου αταύτιστου ακόμα χρονολογικά.
Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.
Ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό κτηριακών καταλοίπων βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου.
Τέλος, από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης διά μέσου των αιώνων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελαμβαφών αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.
Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ναυτική δραστηριότητα που ανέπτυξε το νησί στη διάρκεια της ιστορίας του και καταδεικνύουν την ανάγκη για συστηματικότερη διερεύνηση των βυθών του.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν: ο καταδυόμενος αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ Θεοτ. Θεοδούλου ως επικεφαλής, η καταδυόμενη αρχαιολόγος κ. Αρ. Κορρέ, ο καταδυόμενος τεχνολόγος κ. Θεμ. Τρουπάκης και και υποβρύχιος φωτογράφος κ. Βασ. Μεντόγιαννης. Για την αρωγή τους εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στη Ν.Α. Σάμου και ειδικά στους κ.κ. Κωσ. Καλατζή, Αντ. Νεόφυτο, Αντ. Νικολαΐδη, Κυρ. Παπαγεωργίου και Γιώρ. Κατσικογιάννη.
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δελτίο Τύπου 29/10/2009

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ











Η τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Καναδούς διοργανωτές των 21ων Χειμερινών Αγώνων της Ολυμπιάδας 2010 στο Βανκούβερ,η οποια πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009.

Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

/Κων/να Λαμπροπούλου


Ο Ares I-X

Ο Ares I-X

Φορτωμένος με ελπίδες για το μέλλον της NASΑ, o πύραυλος Ares I που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία -εκτός απροόπτου-πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη την πρώτη του δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα.
Ο Ares I-X, ο ψηλότερος και λεπτότερος πύραυλος που έχει ποτέ δημιουργήσει η NASA, εκτοξεύτηκε στις 17.30 ώρα Ελλάδας από την εξέδρα 39-Β του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τα διαστημικά λεωφορεία.
Η δίλεπτη πτήση, κόστους 440 εκατ. δολαρίων, επέτρεψε στη NASAνα ελέγξει την αεροδυναμική συμπεριφορά και τη λειτουργία του κατώτερου σταδίου του πυραύλου, το οποίο βασίστηκε στο σχεδιασμό των προωθητικών πυραύλων στερεού καυσίμου που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά λεωφορεία.
Το κατώτερο τμήμα του Ares έφτασε σε ύψος 40 χλμ και στη συνέχεια έπεσε με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό, από όπου θα περισυλλεγεί για εξέταση.
Newsroom ΔΟΛ

Ο κύκλωπας Πολύφημος χάρισε το όνομά του στο Σπήλαιο της Μαρώνειας


Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό είναι το σπήλαιο στο οποίο κατοικούσε ο Κύκλωπας Πολύφημος, κι η Μαρώνεια, η περιοχή που προσάραξε το πλοίο του Οδυσσέα χτυπημένο από την τρικυμία. (Ραψωδία ι', στίχοι 352 - 452 «Αλκίνου απόλογοι. Κυκλώπεια»).

Ο μύθος λέει ότι ο Οδυσσέας, φεύγοντας από την Τροία, έφτασε στο βασίλειο των Κικόνων, του θρακικού λαού που κατοικούσε ανάμεσα στη σημερινή λίμνη Βιστονίδα και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Εκεί έδεσε το καράβι του στο Οδύσσειο ρείθρο, που διατηρείται και σήμερα, νότια της προϊστορικής Ισμάρας, έδρας του βασιλείου. Ο βασιλιάς Μάρων τού έδωσε το κρασί με το οποίο ο ήρωας της Οδύσσειας μέθυσε τον κύκλωπα Πολύφημο. Αυτός ο κύκλωπας χάρισε το όνομά του στο σπήλαιο της Μαρώνειας που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής, κοντά στον ιστορικό οικισμό της Μαρώνειας, και αποτελεί σήμερα το επίκεντρο συστηματικών προσπαθειών για την αξιοποίησή του.

«Δεν γνωρίζουμε πότε ανακαλύφθηκε το σπήλαιο του Πολυφήμου. Ξέρουμε όμως ότι πάντα κατοικούνταν καθώς υπάρχουν προϊστορικά ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας όπως και αντίστοιχα ευρήματα από την νεολιθική εποχή και την περίοδο της βυζαντινής κυριαρχίας»,
αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντινομάρχης υποδομών της νομαρχίας Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας.
Τα τελευταία χρόνια η είσοδος του σπηλαίου χρησίμευε ως κατάλυμα για κοπάδια ζώων με αποτέλεσμα τα κοντινά σε αυτήν τμήματα να καταστραφούν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το σπήλαιο είναι μεγάλο όχι μόν
ο για τους πολύχρωμους σταλακτίτες του, αλλά και γιατί αποτελεί την κατοικία δύο σπάνιων ειδών νυχτερίδας που δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Εκεί ξεχειμωνιάζουν και αναπαράγονται και πολλά άλλα είδη νυχτερίδας που έχουν φανεί μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εμπορεύονταν για χρόνια το λίπασμα από τα κόπρανα των νυχτερίδων, το λεγόμενο γουανό.
Tο σπήλαιο της Μαρώνειας είναι ο μοναδικός χώρος στον πλανήτη μας που ζουν οι επίσης μοναδικοί πληθυσμοί του ισόποδου Alpioniscus thracicus, του κολεοπτέρου Maroniella beroni και του χερσαίου σαλιγκαριού Balcanodiscus cerberus. Ειδικότερα, έχουν βρεθεί πάνω από 30 διαφορετικά είδη ασπονδύλων, εκ των οποίων τα 25 έχουν μόνιμους πληθυσμούς και 5 από αυτά είναι νέα για την επιστήμη. Ιδιαίτερη αξία στο σπήλαιο προσδίδει η παρουσία 8 αποκλειστικά σπηλαιόβιων ειδών (6 τρωγλόβια και 2 στυγόβια) και τουλάχιστον 10 ειδών που είναι ενδημικά στο σπήλαιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή αναδύθηκε από τη θάλασσα και άρχισε να διαβρώνεται από το νερό της βροχής. Η κίνηση των υπόγειων υδάτων δημιούργησε κοιλότητες που εποικήθηκαν από χερσαίους οργανισμούς.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το σπήλαιο εξερευνήθηκε από το ζεύγος Πετρόχειλου και προέκυψαν οι πρώτες καταγραφές του εσωτερικού του. Μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίησή του ξεκίνησε το 2000, οπότε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας ανέθεσε σε ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να πραγματοποιήσει βιολογικές, γεωλογικές και βραχομηχανικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των ερευνών παραδόθηκαν στην Περιφέρεια, το υλικό εκχωρήθηκε στη νομαρχία και η ίδια ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη του σπηλαίου, σε συνεργασία με ειδικούς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, αλλά και τα σπήλαια της Αλιστράτης Σερρών και του Μαρά Δράμας.
Πριν από λίγες μέρες, το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης ανάδειξης του σπηλαίου που θα υπογραφεί από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Δήμο. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει και το κομμάτι της δημιουργίας φορέα διαχείρισης.
«Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την εφορία Σπηλαιολογίας και Παλαιοντολογίας, να δημιουργήσουμε μια διαδρομή τριακοσίων περίπου μέτρων στο σπήλαιο από όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το εξαιρετικό θέαμα των σταλακτικτών και σταλαγμιτών. Στην είσοδο θα κατασκευαστούν, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, ένα μικρό αναψυκτήριο, μία αίθουσα σουβενίρ και μια αίθουσα προβολών», αναφέρει ο κ. Κατσιμίγας.
Επιπλέον σημειώνει πως θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή, γνωστή στο εξωτερικό αλλά πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ειδικοί του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ θα καταγράψουν με τεχνολογία λέιζερ τις εικόνες από τα τμήματα του σπηλαίου που δεν είναι προσπελάσιμα ώστε να δημιουργήσουν στη συνέχεια μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που θα δίνει στον επισκέπτη μια ολοζώντανη εμπειρία. Με αντίστοιχο τρόπο θα βιντεοσκοπηθούν οι κινήσεις των νυχτερίδων και το υλικό θα προβάλλεται στην αίθουσα προβολών. Έτσι, η καταγραφή θα γίνει μόνο μία φορά και η πανίδα του σπηλαίου θα υποστεί την ελάχιστη δυνατή όχληση.
Η νομαρχία Ροδόπης εκτιμά ότι ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου ανάδειξης του σπηλαίου Πολυφήμου «αγγίζει» περίπου τα πέντε χρόνια και προσδοκά η όλη περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή/Κείμενο: Π. Γιούλτση,
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Υ.Γ. Φυσικά και ο Μάρων στην ονομασία του σπηλαίου "έβαλε το χεράκι του"...

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πλέων επί οίνοπα πόντον…

DSC06062

Και καθώς περιηγείται κανείς τη Φρανκφούρτη τα βήματά του σταματούν μπροστά στο μεγάλο ποτάμι. Τον Μειν. Που στο διάβα του να συναντήσει τον Ρήνο κυλά τα σκουροπράσινα έως καφετιά νερά του ήρεμα κόβοντας την πόλη στα δυο. Στη μεγάλη μεταλλική γέφυρα που ενώνει τη μια όχθη με την άλλη σε περιμένει μια έκπληξη.Πολύ μεγάλη! Που σε κάνει να αισθανθείς περήφανος για τη καταγωγή σου.

DSC06067Μια ελληνική επιγραφή!

Μια ρήση Ομηρική δεσπόζει στη μέση της γέφυρας γραμμένη μάλιστα με ελληνικά γράμματα.

«ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Στη βάση μια άλλη μικρότερη εξηγεί στα Γερμανικά και υποσημειώνει «Όμηρος, Οδύσσεια, Α.183» Ανατριχιάζεις. Να βλέπεις στη καρδιά του οικονομικού κέντρου της Γερμανίας – και όχι μόνο – ένα στίχο της Οδύσσειας.

«Ταξιδεύοντας σε τόπο αλλόγλωσσο (αλλόθροοι άνθρωποι, άνθρωποι που μιλάνε διαφορετική γλώσσα) σε σκουρόχρωμα (σαν το κρασί) νερά….

Πηγή...

Το ΟΧΙ δεν ήταν μόνο όχι του Μεταξά, αλλά όλων των ΕΛΛΗΝΩΝ.

Όταν επιδόθηκε στον Μεταξά το ιταλικό τελεσίγραφο στις 28 Οκτωβρίου 1940 το απέρριψε, πιεζόμενος από τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού για την εθνική του κυριαρχία, τότε «ο Μεταξάς βρέθηκε για πρώτη φορά σε σύμπνοια με το χειμαζόμενο ελληνικό λαό και διερμήνευσε τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων», χωρίς να υποτιμάται «και ένας άλλος παράγοντας που ασφαλώς επέδρασε στη στάση του Μεταξά: ο φόβος του ότι θα ανατρεπόταν με την άμεση ή έμμεση επέμβαση των Άγγλων, αν ενέδιδε στις αξιώσεις της Ιταλίας και στις πιέσεις του άξονα, γενικά». Ο ίδιος δεν ήταν αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης, στην 29η Οκτωβρίου έγραφε στο ημερολόγιό του: «Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη».

Η Trier και ...οι ειδωλολάτρες

Η Trier πιθανώς η αρχαιότερη πόλη της Γερμανίας δεν ξέχασε την παράδοση της. Δείτε τις πρόσφατες φωτογραφίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλεως. Κανείς δεν τους είπε αρχαιόπληκτους, άπιστους, ειδωλολάτρες, και τα άλλα διάφορα εξωφρενικά που κυκλοφορούν στον ελλαδικό χώρο...

Δείτε στιγμιότυπα από τον χθεσινό αγώνα κυπέλλου Γερμανίας (Eintracht Trier 0-3 1. FC Köln (DFB-Pokal) - ...

και απολαύστε την ενδυμασία με την οποία εισέρχονται στον χώρο οι ποδοσφαιριστές της Trier.


Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το Ισραήλ ότι στερεί το νερό από τους Παλαιστίνιους


Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους το νερό, ενώ δίνει στους Εβραίους εποίκους τη δυνατότητα να καταναλώνουν σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.
Σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει ότι το Ισραήλ δεν αφήνει τους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση, παρά σε ένα τμήμα των κοινών υδάτινων πόρων, που βρίσκονται κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ οι παράνομοι ισραηλινοί έποικοι χρησιμοποιούν πρακτικά απεριόριστες ποσότητες».
Σύμφωνα με την έκθεση οι Ισραηλινοί καταναλώνουν τετραπλάσιο νερό από τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ανισότητα, γράφει, είναι ακόμα πιο κραυγαλέα σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι οικισμοί καταναλώνουν 20πλάσιο νερό κατά κεφαλήν απ' ό,τι οι Παλαιστίνιοι των γειτονικών περιοχών, οι οποίοι επιβιώνουν με 20 λίτρα την ημέρα.
«Πισίνες, καλοποτισμένα παρτέρια και αχανείς γεωργικές εκτάσεις που αρδεύονται στους οικισμούς, έρχονται σε χτυπητή αντίθεση με τα γειτονικά παλαιστινιακά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων είναι αναγκασμένοι να παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε νερό»
συνεχίζει η έκθεση.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μοιράζεται ισότιμα τους υδάτινους πόρους με τους Παλαιστίνιους.
Η Διεθνής Αμνηστία αντίθετα καταγγέλλει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να ανοίγουν καινούργια πηγάδια ή να επιδιορθώνουν τα παλιά χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών. Ταυτόχρονα πολλές οδικές αρτηρίες στη Δυτική Όχθη είναι κλειστές ή περιορισμένες στην κυκλοφορία, πράγμα που αναγκάζει τα υδροφόρα οχήματα να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να ανεφοδιάζουν τα χωριά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης.
Η Αμνηστία υπολογίζει σε 180.000 - 200.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στη Δυτική Όχθη.
Στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή εισβολή τον περασμένο χειμώνα κατάστρεψε τις δεξαμενές, τα πηγάδια, τα συστήματα αποχέτευσης και τους σταθμούς άντλησης και αυτές οι καταστροφές προστίθενται στα δεινά που προκαλούν στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος ο ισραηλινός και αιγυπτιακός αποκλεισμός.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γερμανία - Πρεμιέρα για την ταινία «Η σκόνη του χρόνου» του Θ.


Την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, βγαίνει σε περίπου 15 γερμανικούς κινηματογράφους το τελευταίο δημιούργημα του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που φέρει τον τίτλο «Η σκόνη του χρόνου». Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η ταινία γυρίστηκε εν μέρει στο Βερολίνο και στην Κολωνία και συγχρηματοδοτήθηκε με 750.000 ευρώ από το Ίδρυμα Κινηματογράφου του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.
Μιλώντας στην «ΝΒ» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τόσο για τον ελληνικό κινηματογράφο όσο και για την ταινία του ανέφερε πως πρόκειται για ένα σενάριο που αφορά στον έρωτα, τον οποίο παρουσιάζει μέσα από το ταξίδι στο χρόνο που στο πέρασμά του αλλάζει εκ θεμελίων το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.
«Είναι το τέλος, πρόσθεσε, μιας εποχής ονείρου, μιας εποχής πίστης ότι μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος. Κι αυτό είναι το τραύμα της γενιάς της δικιάς μου. Και η αναζήτηση -αλλά αναζητείται τυφλά- ενός άλλου ονείρου, αυτού που λέει ο Μαστρογιάνι στο ''Μετέωρο βήμα του πελαργού'', με ποιες λέξεις κλειδιά θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την πόρτα στο καινούριο συλλογικό όνειρο».
Μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Γουίλιαμ Νταφόε, ο Μπρούνο Γκαντς, ο Μισέλ Πικολί, η Ιρέν Ζακόμπ και η Κριστιάνε Πάουλ, ζουν μέσα από τον έρωτα, την εξορία, την ξενιτιά, τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Παρά το εντυπωσιακό casting και το γνώριμο ποιητικό βλέμμα του σκηνοθέτη, όμως, η ταινία δεν κατάφερε να πείσει τους κριτικούς στη Γερμανία.
«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής»
Είναι χαρακτηριστικό πως «Η σκόνη του χρόνου» πήρε μέρος στη φετινή Μπερλινάλε, όχι όμως στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Αλγκεμάινε» της Φρανκφούρτης, «αυτό ήταν άδικο, όμως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έκανε κάποτε σινεμά την τραγωδία της ιστορίας και σήμερα κάνει ένα φωτογραφικό άλμπουμ με αναμνήσεις».
Όπως και να 'χει, όμως, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πιστεύει πως ο καλύτερος κριτής της αξίας της ταινίας είναι ο χρόνος. Και ο ίδιος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στάθηκε από τους τυχερούς που μέσα από το έργο τους και την επιμονή τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας τους και να μιλήσουν μια κινηματογραφική γλώσσα που είναι διεθνώς κατανοητή.
Ο Έλληνας σκηνοθέτης ρωτήθηκε και για την εμπειρία που αποκόμισε από τα γυρίσματα στη Γερμανία. «Είναι άλλη νοοτροπία, απάντησε, είναι άλλη αντιμετώπιση. Έχω, δεν έχω μάθει να δουλεύω με 60 και 80 ανθρώπους συνεργείο. Είναι δυσκίνητο πια το συνεργείο. Εγώ χρειάζομαι πιο μικρά συνεργεία, να είναι ευκίνητα. Και είναι και άλλη τάξη πραγμάτων. Συνηθισμένος από την Ελλάδα και την Ιταλία που έχω ξαναδουλέψει, αλλά και τη Γαλλία, με την οποία έχω πολύ πυκνή επαφή, εδώ αντιμετώπισα άλλη τάξη που εμένα λίγο με δυσκόλεψε».
Πάντως, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του, για την οποία δεν θέλησε να πει το παραμικρό. Όσο για τον ελληνικό κινηματογράφο, πιστεύει πως υπάρχουν κάποιες παρέες με μια ιδιαίτερη ματιά και μια δυναμική που δεν θα κόψουν εισιτήρια αλλά κάτι θα κάνουν. «Εύχομαι σ’ αυτήν την καινούργια γενιά να βγει έξω, να κυκλοφορήσει στον κόσμο. Να υπάρξει ένας ελληνικός κινηματογράφος ο οποίος να είναι αναγνωρίσιμος και να έχει επαφή και με τον κόσμο εκτός Ελλάδας».
Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ Site Πολιτισμού/ΝΕΑ

Τρελοί συνδυασμοί


O Μορντεχάι ή Μαρδοχαίος Φριζής ήταν ελληνοεβραίος αξιωματικός, που σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε το 1893 στη Χαλκίδα σε πολύτεκνη οικογένεια. Το όνειρό του ήταν να γίνει αξιωματικός. Έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων αλλά εγκατέλειψε τη σχολή. Γι' αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές, α) ότι θεώρησε υποτιμητικό το ότι δεν ήρθε πρώτος και β) ότι εξαιτίας του ιουδαϊκού θρησκεύματος δεν έγινε δεκτός. Έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και πέτυχε στη Νομική. Την περίοδο εκείνη συνδέθηκε με τον Κονδύλη, στον οποίο εκφράζει την επιθυμία του «να γίνει στρατιώτης». Μπήκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, από την οποία αποφοίτησε το 1916. Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία στην Ουκρανία, και στη μικρασιατική εκστρατεία, όπου, κατά την υποχώρηση, πιάστηκε αιχμάλωτος στη Σμύρνη. Άλλοι Εβραίοι πληροφορήθηκαν το γεγονός, και συγκέντρωσαν χρήματα για να τον απελευθερώσουν, εκείνος όμως αρνήθηκε λέγοντας «Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για όλους». Ένα χρόνο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες αξιωματικούς. Το 1936 μετατέθηκε στην Κρήτη και του ανατέθηκε ο τομέας λογοκρισίας επί του Τύπου. Μετατέθηκε στο Δελβινάκι με την αιτιολογία ότι «δεν έκανε σωστά τη δουλειά του». Στο Δελβινάκι συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, ο οποίος τον επισκεπτόταν συχνά για σκάκι. Καλά ρε παιδιά εξαιτίας του ιουδαϊκού θρησκεύματος εγκατέλειψε τη Σχολή Ευελπίδων και τώρα συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, ο οποίος τον επισκεπτόταν συχνά;

Ο θάνατός του

Στις 5 Δεκεμβρίου, βορειοανατολικά της Πρεμετής, ο Φριζής και οι άντρες του δέχθηκαν επίθεση από ιταλικά αεροπλάνα. Ο Φριζής έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να πέσουν στα χαρακώματα, παρ' όλα αυτά, για να μην υπάρξει πανικός στους στρατιώτες, ο ίδιος παρέμεινε καβάλα στο άλογό του και συνέχισε να τους εμψυχώνει. Ως καβαλάρης έγινε εύκολος στόχος για τα εχθρικά αεροπλάνα. Στην αρχή τον γάζωσαν και έπειτα μία βόμβα τον αποτελείωσε. Σύμφωνα με αφήγηση του εγγονού του, επίσης Μαρδοχαίου Φριζή, ο ιερέας του στρατεύματος του έκλεισε τα μάτια με την επιθανάτια εβραϊκή προσευχή: «Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θεός σου, ο Κύριος είναι ένας».

Ο ελληνοεβραίος αξιωματικός πεθαίνει στην μάχη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και ο ο ιερέας του στρατεύματος κάνει "επίκληση" στον Ισραήλ... σώνει και καλά...

Διαβάστε περισσότερα από την Βικιπαίδεια εδώ...

Η απορία παραμένει. Υπάρχουν Εβραίοι (έστω και ελληνοεβραίοι) που πολεμούν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο . Οι περισσότεροι άλλοι Εβραίοι δεν κάνουν τίποτα. Γιατί;