Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Τα Αινίγματα της Σφίγγας και το θερινό ηλιοστάσιο

 


Σύμφωνα με την ιστορία του Οιδίποδα, η Σφίγγα, ένα τέρας με κεφαλή γυναίκας από τη μέση και πάνω και σώμα λιονταριού από τη μέση και κάτω, στάλθηκε από την Ήρα ή τον Άρη, να φρουρεί την είσοδο της Θήβας και να αναγκάζει τους κατοίκους ή τους περαστικούς να δώσουν σωστή απάντηση στους γρίφους της, οι οποίοι έλεγαν: Α:«Ποιο ον στην αρχή στέκεται στα τέσσερα, έπειτα στα δύο και προς το τέλος της ζωής του στα τρία;». Όποιος δεν έδινε την σωστή απάντηση, η Σφίγγα τον θανάτωνε. Από αυτό το μαρτύριο, γλίτωσε τους Θηβαίους ο Οιδίποδας, ο οποίος απάντησε σωστά στα ερώτηματα λέγοντας:

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

H ιστορία της οδοντόβουρτσας

Αν και οι απαρχές της δυτικής οδοντιατρικής παράδοσης εντοπίζονται στα κείμενα της Ιπποκρατικής Συλλογής και κυρίως στα έργα Περὶ Ὀδοντοφυΐης και Περὶ Σαρκῶν, στην πάροδο των αιώνων πολλά ξεχάσθηκαν ή έγιναν προσευχές, με αποτέλεσμα μέχρι την εφεύρεση της οδοντόβουρτσας οι περισσότεροι θάνατοι να προέρχονται όχι από πολέμους ή άλλα δεινά, αλλά από μολύνσεις των δοντιών. 

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ο μαύρος οβελίσκος

 

Ο μελανός Οβελίσκος 


του Σαλμανεσέρ Γ΄ είναι αρχαιολογικό εύρημα που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ανακαλύφθηκε στο Νιμρούντ στο σημερινό νότιο Ιράκ. Η επιγραφή του μνημονεύει τις πράξεις του αυτοκράτορα Σαλμανεσέρ Γ' που κυβέρνησε μεταξύ 858-824 π.χ. χ.. Είναι ο πιο άρτια διατηρημένος οβελίσκος, και το αρχαιότερο τεκμήριο

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η Ιστορία της Νάπολης και η Παρθενόπη

 Η Παρθενόπη 

ήταν μια από τις  Σειρήνες της Ελληνικής Ιερής Παράδοσης. Απελπισμένη που δεν ανταποκρίνονταν ο Οδυσσέας στο θέλγητρο της φωνής της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.


Το πτώμα της εκβράσθηκε σε μια παραλία της Ιταλίας όπου οι τότε, μόλις νεοφερμένοι εκεί κάτοικοι, άποικοι Χαλκιδείς από τη Κύμη σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς,