Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

To μυστήριο που κρύβουν οι γερμανικές μούμιες


Τα μουμιοποιημένα σώματα των Γερμανών αριστοκρατών, που εκτίθενται στο μουσείο του Mannheim.


Der Spiegel

Όταν παρέδιδαν πνεύμα οι γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών στη Γερμανία του 18ου αιώνα, συχνά ήθελαν να διατηρήσουν το …σώμα τους, το οποίο το μουμιοποιούσαν όπως ακριβώς οι Αιγύπτιοι εκατοντάδες χρόνια πριν!
Με δεδομένο ότι έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα πολλά μουμιοποιημένα σώματα, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τη συνήθεια αυτή των Γερμανών της άρχουσας τάξης, την οποία δεν θεωρούν καθόλου τυχαία.
Πάνω από 1.000 μουμιοποιημένα σώματα εντοπίστηκαν σε τάφους και συνοδεύονταν από προσωπικά αντικείμενα των νεκρών -ακόμη και βούρτσα ξυρίσματος έχει βρεθεί-, αλλά και πολλά νομίσματα. Το μυστήριο ωστόσο παραμένει άλυτο και προς περαιτέρω έρευνα.



Πηγή: A.M.,


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Απόλλωνα Σαυροκτόνε...

Ο Απόλλων της οργής μας... 

Ο Απόλλων της οργής μας...
Είναι ίσως το μοναδικό χάλκινο άγαλμα του Πραξιτέλη που έχει σωθεί. Εδώ και χρόνια, οι διαμάχες το είχαν στείλει στις αποθήκες. Τώρα όμως, το Μουσείο Τεχνών του Κλίβελαντ θεωρεί ότι «καθάρισε» την προέλευση του Απόλλωνα Σαυροκτόνου. Ετσι, από το Σάββατο, θα κοσμεί με αυτό τους νέους εκθεσιακούς χώρους του. Ο ασκός του Αιόλου για διεθνείς διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις ανοίγει.

Το χάλκινο άγαλμα είναι αμφιβόλου προελεύσεως και είχε μπει στο στόχαστρο της Ιταλίας. Το διεκδικεί λέγοντας πως κλάπηκε από το έδαφός της ή κατ' άλλη εκδοχή ότι το ψάρεψαν αρχαιοκάπηλοι στα χωρικά της ύδατα. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν δεχτήκαμε συνέκθεσή του με δικά μας γλυπτά στη μεγάλη έκθεση για τον Πραξιτέλη στο Λούβρο.
Ο Απόλλων της οργής μας...
Το Μουσείο Τεχνών του Κλίβελαντ προσποιήθηκε κατάπληξη όταν έμαθε ότι θεωρούμε το εύρημα αμφισβητούμενο. Ο Μάικλ Μπένετ, ο επιμελητής ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, θεωρούσε ότι έκανε την αγορά του αιώνα το 2004, οπότε το πήρε έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, τον Απρίλιο του 2007, η Ιταλία ζήτησε επίσημα το γλυπτό.
Σκληρή μάχηΑπό τότε και μέχρι σήμερα η Ιταλία ψάχνει και το Κλίβελαντ είχε βάλει το άγαλμα στην αποθήκη. Η σχετική επιτροπή που συστάθηκε αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της, ωστόσο όλα δείχνουν πως η αμερικανική πλευρά θα δώσει σκληρή μάχη.
Ετσι λοιπόν, αποφάσισε να κάνει το άγαλμα κύριο έκθεμα των έξι νέων αιθουσών που ανοίγουν. Μάλιστα, ο κ. Μπένετ λέει πως πρόκειται πιθανώς για το μοναδικό έργο του Πραξιτέλη που έχει σωθεί, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Ο καθηγητής Γεώργιος Δεσπίνης έχει αποδείξει πως αδιαμφισβήτητο έργο των χεριών του μεγάλου γλύπτη είναι η κεφαλή από το κολοσσικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που εντοπίστηκε στην Ακρόπολη και εκτίθεται στο μουσείο.
Το μουσείο του Κλίβελαντ λέει πως το άγαλμα έχει εντοπιστεί σε ανασκαφή πριν από εκατό και πλέον χρόνια (άρα δεν εμπίπτει στη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ) και ότι ανήκε σε συλλέκτη που ζούσε στη μέχρι πρόσφατα ανατολική Γερμανία. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά αμφισβητούνται, αφού κανείς δεν έχει κάποια απόδειξη πως το γλυπτό κοσμούσε πράγματι, κατά τη δεκαετία του '30, έναν γερμανικό κήπο.
Διεθνές δίκτυο αρχαιοκαπηλίας Ο Απόλλων Σαυροκτόνος έχει πωληθεί στο μουσείο του Κλίβελαντ από το πρακτορείο «Φοίνιξ» των αδελφών Αμπουτάαμ, που έχουν σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα. Η ιταλική αστυνομία συνδέει ευθέως τον Φοίνικα με ένα αρχαιοκαπηλικό δίκτυο διεθνούς εμβέλειας. Χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ από κατασχέσεις αποθηκών του Τζάκομο Μέντιτσι παρουσιάζουν αρχαία που διακινούνταν παράνομα. Οι Αμπουτάαμ είχαν στενή συνεργασία με τον Μέντιτσι. Κάποια αντικείμενα που πωλούνταν στα αρχαιοπωλεία τους προέρχονταν από δικές του «παρτίδες» και, όπως λέει η ιταλική αστυνομία, έχουν αναγνωριστεί. Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος...
Μαρτυρίες ψαράδωνΗ Ελλάδα θα ήθελε πολύ να είναι σε θέση να ζητήσει το γλυπτό, αλλά δεν έχει καμία απολύτως απόδειξη ότι βρέθηκε στο έδαφός της και βγήκε λαθραία από αυτό. Αντίθετα, μαρτυρίες Ιταλών ψαράδων λένε ότι ανασύρθηκε στα χωρικά ύδατα της γείτονος. Αυτές οι μαρτυρίες υπάρχουν συνέχεια και κάτι πρέπει να κάνει η χώρα μας γι' αυτό, γιατί, όπως και να είναι, από την Ελλάδα κλάπηκαν αυτά τα έργα από τους Ρωμαίους.

ixorcosmos

Εικόνες απο τα Προμήθεια 2010

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μπάσκετ 2010 ή ποδόσφαιρο 2010;

Οι αρχαίοι Έλληνες τα έπαιζαν όλα!

Όχι μόνο ποδόσφαιρο (επίσκυρος)

αλλά και μπάσκετ έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες , το παιχνίδι το έλεγαν απόρραξη. Στην απόρραξη έπρεπε να χτυπήσει κανείς τη μπάλα δυνατά στο χώμα και ύστερα να δεχτεί το πήδημα της μπάλας στο χέρι του και να ξαναχτυπήσει. Μετριόταν ο αριθμός των βημάτων-όπως και σήμερα στην καλαθοσφαίριση- και τελικά έπρεπε να μπει σε δοχείο. Χωρίς μεγάλη φαντασία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το μπάσκετ της αρχαιότητος-και μάλιστα ότι το έπαιζαν και γυναίκες αποτελεί "χαστούκι" σε αυτά τα οποία ο Έλλην Ιστορικός- Δημοσιογράφος Μ. Δ. Καλαποθάκης αναφέρει στο σύγγραμμα του „Η Ελληνική Κοινωνία κατά την Αρχαιότητα“ :....(οι Ελληνίδες) ήσαν αληθή ανδράποδα, αγράμματοι και εξηυτελισμέναι!

Καλά ρε μάγκα Καλαποθάκη, έχεις δει «εξηυτελισμένα ανδράποδα» να παίζουν μπάσκετ; Και επειδή η Ιστορία γράφεται από κατακτητές και εξουσιαστές ενώ η καλή Ιστορία με αποδείξεις και ευρήματα, μπορεί κανείς να δει και να καταλάβει την αλήθεια των αναγραφομένων περί αρχαίων παιχνιδιών, από τις φωτογραφίες αρχαίων ευρημάτων.

Παίξτε λοιπόν ποδόσφαιρο τώρα στην Ν. Αφρική και μετά στην Τουρκία μπάσκετ. Αλλά, ξέρουμε από που ξεκίνησαν αυτά τα παιχνίδια.. Θα έχει πλάκα να μας πείτε καινούργιες ιστορίες....

Νίκος Σάμιος

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Βρέθηκε το Παλάτι του αρχαίου Ιδαλίου και αρχαίο σύστημα θέρμανσης με κανάλια


Ένα μεγάλο οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα, που μπορεί να ερμηνευθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου, ανασκάφηκε στο Δάλι

Επιγραφές συλλογής φόρων παραπέμπουν στους Φοίνικες του 4ου αιώνα π.Χ.

Σημαντικά στοιχεία και στις πολωνικές ανασκαφές της Οικίας του Θησέα στην Κάτω Πάφο.

ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Νέα δωμάτια σε περιοχή που συλήθηκε

Ένα μεγάλο οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα, που μπορεί να ερμηνευθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου, έχει ανασκαφεί με την ολοκλήρωση της εικοστής ανασκαφικής περιόδου του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο αρχαίον Ιδάλιον.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι ανασκαφές διεξάγονται από το 1991 και στο διάστημα των 20 χρόνων από την έναρξή τους διερευνήθηκε έκταση δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στους πρόποδες του λόφου της Αμπιλερής, της δυτικής ακρόπολης της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου.

Στο σημείο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανασκάφηκε ένα μεγάλο οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα που μπορεί να ερμηνευθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου. Το συγκρότημα περιλαμβάνει έναν τριπλό ελιόμυλο μοναδικό στο είδος του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δρόμους που οδηγούν από την εξωτερική πύλη στις αυλές του συγκροτήματος, πύργους και επιβλητικά συγκροτήματα αποθηκών, κατοικιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Το οχυρό του Ιδαλίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι το μεγαλύτερο παλάτι ή διοικητικό κέντρο που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Έχει αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα με εσωτερικούς πύργους που ελέγχουν τους εσωτερικούς δρόμους και τις μεγάλες ορθογώνιες αυλές. Γύρω από τις αυλές υπήρχαν πτέρυγες δωματίων με ισόγειο και όροφο. Τα δωμάτια στο ισόγειο περιελάμβαναν αποθήκες που περιείχαν πίθους, μεγάλα αγγεία για αποθήκευση του κρασιού και του λαδιού, που ήταν τα κύρια προϊόντα της περιοχής. Σε πολλά από τα δωμάτια των αποθηκών βρέθηκαν και επιγραφές που καταγράφουν τη συλλογή φόρων σε είδος από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης.

Οι επιγραφές αυτές, που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τις τριακόσιες, αποτελούν το Φοινικικό Αρχείο και φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο συνέλεγαν τους φόρους οι Φοίνικες που διοικούσαν την πόλη του Ιδαλίου για 150 χρόνια, από τα μέσα του 5ου μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Οι επιγραφές είναι γραμμένες με μελάνι πάνω σε μαρμάρινες πλάκες και κεραμικά όστρακα.

Ο χώρος ανοίγει για το κοινό
Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, η ανασκαφή επεκτάθηκε σε ψηλότερο επίπεδο του λόφου, όπου αποκαλύφθηκαν δύο νέα συγκροτήματα δωματίων, τα οποία εφάπτονται της ανατολικής και δυτικής πλευράς ενός μεγάλου εσωτερικού πύργου. Το συγκρότημα στα ανατολικά του πύργου αποτελεί τη νότια πτέρυγα της μεγάλης αυλής των αποθηκών. Οι τοίχοι των δωματίων διατηρούνται σε ύψος μέχρι και τρία μέτρα.
Με τις φετινές ανασκαφές ο χώρος έχει επεκταθεί ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να ανοίξει για το κοινό. Ετοιμάζονται τα σχέδια σε συνεργασία με το Δήμο Ιδαλίου, και όπως αναφέρει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο αρχαιολογικός χώρος θα ενωθεί με το Τοπικό Μουσείο του αρχαίου Ιδαλίου που εγκαινιάστηκε και λειτούργησε το 2008.

Η Οικία Θησέα στην Κ. Πάφο
Στο μεταξύ, οι σημαντικότερες ανακαλύψεις των ερευνών της πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής το 2009 στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου περιλαμβάνουν τον εντοπισμό επιμήκους τοίχου που βρίσκεται πολύ κοντά στον κατεστραμμένο στυλοβάτη της Οικίας του Θησέα, τα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τις πρώιμες φάσεις της Ελληνιστικής Οικίας και που δείχνουν ότι μέρος της Οικίας είχε δάπεδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και την επιβεβαίωση της έκτασης του πρωιμότερου συγκροτήματος λουτρού κάτω από το ανατολικό τμήμα της Οικίας του Θησέα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το 2009 ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η πολωνική αποστολή διενέργησε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου. Οι ανασκαφές χρηματοδοτούνται από κοινού από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Φθαρμένα ψηφιδωτά δάπεδα
Η τρίτη περίοδος ανασκαφών περιελάμβανε τη συστηματική ανασκαφή του δυτικού τμήματος της λεγόμενης Ελληνιστικής Οικίας, τη συντήρηση δεξαμενής (από την εταιρεία PROP της Κρακοβίας), αλλά και την αποκατάσταση, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Ναβαταϊκού κίονα που ανήκε σε τετράστηλη εσωτερική αυλή.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση περιοχές που διερευνήθηκαν ήταν οι εξής: Το νοτιοανατολικό τμήμα της Οικίας του Αιώνα ανασκάφηκε από τον Α. Παπαδόπουλο (Τμήμα Αρχαιοτήτων) και σχεδιάστηκε από την Πολωνική Αποστολή και το δυτικό τμήμα της Ελληνιστικής Οικίας.
Στην Οικία του Αιώνα εντοπίστηκαν τέσσερα νέα δωμάτια, δύο εκ των οποίων έχουν πολύ φθαρμένα μονόχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα. Τα ψηφιδωτά, αν και μετακινημένα, διατηρούν ενδείξεις για τη σχέση τους με το διαχωριστικό τοίχο, ενώ ένα άλλο ψηφιδωτό φαίνεται να είχε επαναχρησιμοποιηθεί στα τέλη της Υστερο-Ρωμαϊκής περιόδου. Όπως δείχνουν οι πιο σύγχρονες βαθιές τομές στο χώρο, η περιοχή είχε συληθεί.

Ψευδο-Ιωνικό Ναβαταϊκό κιονόκρανο
Σημαντικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν με την ανασκαφή του δυτικού τμήματος της Ελληνιστικής Οικίας. Η περιοχή αυτή καταστράφηκε από σεισμό όχι πριν από την εποχή του Αδριανού και μόνο ένα μικρό τμήμα διακοσμημένων αρχιτεκτονικών μελών είχε μετακινηθεί κατά την αρχαιότητα.

Μέσα στην εσωτερική αυλή φάνηκε ότι ένα ήδη υπάρχον impluvium, που περιβάλλεται από τέσσερις κίονες, είχε υποστεί τροποποιήσεις αφού κτίστηκε ψηλότερος τοίχος, ο οποίος σφράγισε τo impluvium ανάμεσα στις κολόνες, προφανώς μετά από κάποια κατάρρευση.
Γύρω από το impluvium βρέθηκαν σκορπισμένα τμήματα μικρού θριγκού, μήκους περίπου 15 μέτρων (σώθηκαν και οι τέσσερίς του γωνίες), που φαίνεται ότι ανήκε σε κάποιον όροφο της Οικίας. Μέσα από την πισίνα συλλέχθηκαν τμήματα του Δωρικού διαζώματος της κύριας κιονοστοιχίας και ρωμαϊκό-μπαρόκ γείσο διακοσμημένο με προβόλους. Ένας από τους κίονες της τετράστηλης στοάς, με το ούτω καλούμενο ψευδο-Ιωνικό Ναβαταϊκό κιονόκρανο, βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος (λείπει ο ένας του σπόνδυλος). Ο κίονας έχει τώρα αναστηλωθεί.

Σύστημα θέρμανσης με κανάλια
Η δεξαμενή, η οποία βρέθηκε το 2007, μπορεί να προσεγγιστεί από τα βόρεια, και συγκεκριμένα από τα δωμάτια κάτω από το νεότερο νότιο τοίχο του περιβόλου της Οικίας του Θησέα, μέσω ενός δρόμου ο οποίος καταλήγει σε κλίμακα. Το άνοιγμα του πηγαδιού της δεξαμενής βρέθηκε ακριβώς στα βόρεια του impluvium. Στο εσωτερικό της δεξαμενής βρέθηκε ένας πολύ καλά διατηρημένος και διακοσμημένος σαυρωτήρας.
Μια δεύτερη δεξαμενή εντοπίστηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της εσωτερικής αυλής και φαίνεται ότι προμήθευε με νερό ένα λουτρό που εκτείνεται στα νότια και στα δυτικά της δεξαμενής. Η διερεύνηση του λουτρού αυτού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε ότι στο νότιό του τμήμα αποτελείται από δύο δωμάτια με δάπεδα με υπόκαυστα και ένα σύστημα θέρμανσης με κανάλια και αγωγούς. Τα υπόκαυστα έχουν συληθεί εκτεταμένα, ακόμη και στο επίπεδο των πήλινων πλακών στήριξης, όπου μόνο τα ίχνη των πλακών σώζονται.

Δωμάτια με λιθόστρωτα δάπεδα
Σε πολύ καλύτερη κατάσταση διατήρησης βρέθηκαν τα κατάλοιπα του επόμενου δωματίου, προς βορράν, όπου σώζονται οι τοίχοι και κανάλι. Το δωμάτιο αυτό πιθανώς να λειτουργούσε ως praefurnium αφού βρέθηκε παχύ στρώμα καύσης και κανάλι, το οποίο θα οδηγούσε το ζεστό αέρα στα δωμάτια με τα υπόκαυστα και σε δωμάτιο της Ρωμαϊκής Οικίας.

Το δωμάτιο αυτό δεν έχει ανασκαφεί μέχρι το δάπεδό του, το οποίο βρίσκεται σε βαθύτερο επίπεδο από αυτά των γύρω δωματίων. Bρέθηκε επίσης και κολόνα με τριπλή εσωτερική σωλήνωση, λαξευμένη μέσα σε τμήματα λίθων. Μια παρόμοια αλλά πιθανόν επαναχρησιμοποιημένη κολόνα βρέθηκε πεσμένη στο δυτικό τμήμα της αυλής 13.

Πιο δυτικά, ανασκάφηκαν δύο ακόμη δωμάτια με λιθόστρωτα δάπεδα, αλλά και τμήματα από τα πεσμένα δάπεδα των ορόφων των δωματίων. Στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής αυλής 13 αποκαλύφθηκε ένα ακόμη δωμάτιο με σφραγισμένη την είσοδο και τα κατάλοιπα μιας κλίμακας, που οδηγούσε στο δεύτερο όροφο.

Πηγή...

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Παπούτσι 5.500 ετών (νούμερο 37) βρέθηκε στην Αρμενία


Σε άριστη κατάσταση

Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι που έχει βρεθεί ποτέ ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία. Είναι σχεδόν άψογα διατηρημένο (τα κορδόνια του είναι άθικτα), έχει ηλικία 5.500 ετών (περίπου 1.000 παλιότερο από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και 400 χρόνια παλιότερο από το Στόουνχετζ στη Βρετανία) και είναι ...νούμερο 37.

Η ανακάλυψη έγινε από μια διδακτορική φοιτήτρια, την Ντιάνα Ζαρνταριάν του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αρμενίας. Το εύρημα παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο δρα Ρον Πινχάσι του ιρλανδικού University College του Κορκ, στο περιοδικό PloS ONΕ.

Το παπούτσι, σαν μοκασίνι, που χρονολογείται από το 3.500 π.Χ. (χαλκολιθική περίοδος), έχει κατασκευαστεί από ένα μοναδικό κομμάτι δέρματος (μάλλον αγελάδας) και είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να εφαρμόζει στο πόδι. Περιείχε επίσης χορτάρι, είτε ως μονωτικό για να κρατά το πόδι ζεστό, είτε για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πόδι (ο πρόγονος του …πάτου), ενώ υπήρχαν κορδόνια τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο πίσω για να συγκρατείται σωστά το πόδι.

Άγνωστο παραμένει αν ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα. Πάντως, αν και μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάλλιστα μπορεί να ανήκε σε άνδρα εκείνης της εποχής.

Το (δεξί) παπούτσι βρέθηκε στην περιοχή Βαγιότζ Ντζορ στα αρμενο-ιρανο-τουρκικά σύνορα, σε ένα σπήλαιο κοντά σε ένα δρόμο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στους Αρμένιους αρχαιολόγους. Οι σταθερές, ξηρές και ψυχρές συνθήκες του σπηλαίου βοήθησαν στην άριστη συντήρηση του παπουτσιού μέχρι σήμερα, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το έδαφος του σπηλαίου ήταν σκεπασμένο από ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων προβάτων, τα οποία λειτούργησαν προστατευτικά στο πέρασμα του χρόνου.

Οι αρχαιολόγοι αρχικά νόμιζαν ότι το παπούτσι δεν ήταν παλαιότερο των 600-700 ετών, παρασυρμένοι από την άριστη κατάστασή του. Όμως η κατοπινή χρονολόγησή του σε δύο εργαστήρια των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Καλιφόρνιας με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, αποκάλυψε την πραγματική ηλικία του παπουτσιού (μεταξύ 5.637 - 5.387 ετών).

Συνεπώς είναι κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερο από τα υποδήματα που φορούσε ο «Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων», τα οποία έχουν χρονολογηθεί μεταξύ των 5.375 - 5.128 ετών και μέχρι σήμερα θεωρούνταν τα παλαιότερα που είχαν ποτέ βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο «Ότζι» βρέθηκε ως καλοδιατηρημένη μούμια στις παγωμένες ιταλο-αυστριακές Άλπεις το 1991 και σήμερα φυλάσσεται στην Ιταλία. Τα παπούτσια του ήσαν από δέρμα ελαφιού και αρκούδας.

Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα υποδήματα που είχαν βρεθεί στον κόσμο, ήταν σαντάλια από φυτικό υλικό (και όχι δέρμα), σε ένα σπήλαιο στο Μισούρι των ΗΠΑ, καθώς και σαντάλια σε ένα σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παπούτσι της Αρμενίας έχει μεγάλες ομοιότητες στην κατασκευή και το σχεδιασμό του με τα παπούτσια που βρέθηκαν στην Ευρώπη μέχρι την Ιρλανδία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ουσιαστικά ο ίδιος τύπους υποδήματος φοριόταν επί χιλιάδες χρόνια σε μια μεγάλη περιοχή από την μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη.

Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στο αρμενικό σπήλαιο, σε αναζήτηση νέων ευρημάτων και προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως σε εκείνη την σχετικά άγνωστη περίοδο.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα…


Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Είναι οι αρχαιοκάπηλοι σε διακοπές;


Βρήκαν άλλες δύο ασύλητες σαρκοφάγους

Ακόμα δύο σαρκοφάγοι εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους αρχαιολόγους της ΛΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο οικόπεδο των Κούρων. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας πολλαπλασιάζονται. Ο έφορος αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Κίσσας, που έχει την επίβλεψη και τη γενική εποπτεία, αναφέρει στο «Εθνος» πως οι δύο σαρκοφάγοι ήταν ασύλητες. Η μία περιλαμβάνει ανδρική ταφή. Η δεύτερη είναι μικρότερη, περί το 1,60 μ. και η ταφή σε αυτήν είναι μάλλον γυναικεία και έφερε ένδυμα το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους σιδερένιες περόνες.

Και οι δύο σαρκοφάγοι είναι κτερισμένες με αγγεία: από μία πρόχου και από έναν σκύφο. Ο ένας σκύφος έχει μέσα και άλλο αγγείο και ίχνη χαλκού. Το περιεχόμενο θα διαπιστωθεί όταν ανοιχτεί. Ο πρώτος νεκρός είναι θαμμένος σε συνεσταλμένη στάση (στο πλάι) και ο δεύτερος σε στάση εκτάδην (ύπτια θέση).

Ο μικρότερος Κούρος απέκτησε όμως και ένα τμήμα της κόμης του. Ενα μικρό θραύσμα που έλειπε εντοπίσθηκε μέσα στα χώματα της ανασκαφής και θα συγκολληθεί. Ο έφορος αρχαιοτήτων θεωρεί όμως πως θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να πιστοποιηθεί ο ταφικός περίβολος του τύμβου στον οποίο ανήκαν όλες οι σαρκοφάγοι. Τα χώματα είναι εξαιρετικά αναμοχλευμένα λόγω επανειλημμένων αρόσεων. Αναγνωρίζοντας πως η δουλειά και η συμβολή των νεοτέρων είναι πολύ σημαντική («αυτοί ιδρώνουν», λέει), ο κ. Κίσσας αναφέρει πως στην υποστελεχωμένη ΛΖ' ΕΠΚΑ όλοι «είναι μια γροθιά».

Την ανασκαφή κάνει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, που έχει δουλέψει και με τον Κωνσταντίνο Τσάκο στο Μουσείο Πυθαγορείου. Είναι έκτακτος «και κάτι πρέπει να γίνει με το 24μηνο. Να εξαιρεθούν οι αρχαιολόγοι - κάτι που επιδιώκει και η πολιτική ηγεσία». Επικουρικά, στην ανασκαφή μετέχει η Χριστίνα Πιπίλου. Τη σχεδίαση κάνει η Μαρία Καλλίρη (επίσης έκτακτη), ενώ αρχιτεχνίτης (και μοναδικός μόνιμος) είναι ο Βλάσης Γιώργαρης. Τέλος, ο δήμαρχος Νεμέας, Χρήστος Χασικίδης, βοήθησε στέλνοντας εκσκαφικό μηχάνημα, ώστε να απομακρυνθεί το πρώτο στρώμα χώματος. Η συντήρηση γίνεται στο Μουσείο Κορίνθου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε ήδη μια πρώτη συντήρηση των Κούρων, ώστε να είναι ευκολότερη η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ειδική επιτροπή.

Πηγή : Έθνος

Μήπως ξεχάσαμε ότι είναι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι αρχαιοκάπηλοι (Κούροι) του πρόσφατου σκανδάλου αρχαιοκαπηλίας;

Στον εισαγγελέα είχαν μεταφερθεί οι δύο δράστες οι οποίοι και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στον πρώτο ορίστηκε ως εγγύηση το χρηματικό ποσό των 60. 000 ευρώ και 30.000 ευρώ στον δεύτερο.* Ο τρίτος δράστης από την περιοχή της Νεμέας εξακολουθεί να αναζητείται από την αστυνομία και είναι ιδιαίτερα γνωστός στην εν λόγω περιοχή από την… χλιδάτη ζωή την οποία έκανε.

*τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. Ευρώ…

Σχετικό θέμα Π. Γερουλάνος «Η αρχαιοκαπηλία δεν θα περάσει» - TO BHMA