Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, κλείνουν 32 χρόνια από τη μέρα που έκλεισε τα μάτια του ένας σπουδαίος δάσκαλος και φιλόσοφος του σύγχρονου ελληνισμού, ο καθηγητής Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος. Μία από τις μεγάλες μορφές του Πανεπιστημίου Αθηνών με
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013
ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Laertes, father of Ulysses. Terracotta relief (5th BCE) from Melos, Greece Inv. 30.11.9 Fletcher Fund 1925Metropolitan Museum of Art, New York, USA
Κύκλωπα, κανείς αν σε ρωτήσει
τέτοια δουλειά ποιος σου ΄κανε άσκημη και σου ΄βγαλε το μάτι, να πεις πως ο Οδυσσέας σε τύφλωσεν, ο καστροπολεμίτης
γιος του Λαέρτη, και το σπίτι του θα το ΄βρει στην Ιθάκη
Ομήρου Οδύσσεια, ι 503/505 Μετάφραση: Καζαντζάκη-Κακριδή
Ο Πολύφημος γνώριζε πολύ καλά ότι αυτός που την "άσχημη δουλειά" του έκανε δεν ήταν κάποιος τυχαίος, κανένας χωρίς όνομα, αλλά ο Οδυσσέας, ο γιός του Λαέρτη από την Ιθάκη.
Αν βρίσκαμε σήμερα την επιτύμβια στήλη του Οδυσσέα, είναι βέβαιο ότι θα
Η συγκλονιστική «Φωτογραφία της Χρονιάς»
Η συγκλονιστική φωτογραφία του σουηδού φωτογράφου Paul Hansen ανακηρύχτηκε «Φωτογραφία της Χρονιάς» για το 2012, στον 56ο διαγωνισμό «World Press Photo Contest», που διεξήχθη στο Άμστερνταμ, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου του 2013.
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
Ο Μπενβενούτο Τσελίνι και η αλατοπιπεριέρα
Ο Μπενβενούτο Τσελίνι (Benvenuto Cellini, 3 Νοεμβρίου 1500 - 13 Φεβρουαρίου 1571) ήταν Ιταλός γλύπτης, χρυσοχόος, ζωγράφος και μουσικός της Αναγέννησης. Πολλά έργα του εκτιμήθηκαν και του χάρισαν μεγάλη φήμη, όπως το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που απεικονίζει τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας
Jean-Pierre Vernant: o διαπρεπής Γάλλος ελληνιστής
Ο διαπρεπής Γάλλος ελληνιστής, φιλόσοφος, ιστορικός και ανθρωπολόγος, Ζαν Πιέρ Βερνάν έφυγε από κοντά μας στις 9 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 93 ετών, στην πόλη των Σεβρών (Sèvres - Hauts de Seine) της Γαλλίας αφήνοντας ένα τεράστιο επιστημονικό έργο και μια πλούσια κληρονομιά για τον ελληνικό πολιτισμό.
Μεταξύ των σημαντικών βιβλίων του είναι «Οι απαρχές της ελληνικής σκέψης» και «Μύθος και Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα».
Ο Ζαν Πιέρ Βερνάν γράφει χαρακτηριστικά για τον ελληνικό πολιτισμό: «Σε σχέση με άλλους πολιτισμούς, ινδικούς, κινεζικούς ή αφρικανικούς, οι Έλληνες ήσαν εκείνοι που ώθησαν το πνεύμα προς μια κατεύθυνση η οποία θα κατέληγε στην ανάπτυξη μιας πειραματικής επιστήμης κι ενός τεχνικού μετασχηματισμού του κόσμου. Επομένως οι Έλληνες είναι η πηγή, αλλά ταυτόχρονα μας προειδοποιούν για τους κινδύνους. Οι Έλληνες ποτέ δεν πίστεψαν ότι θα υπάρχει μια απεριόριστη πρόοδος της γνώσης και των τεχνικών. Ποτέ δεν πίστεψαν και ποτέ δεν θέλησαν ο άνθρωπος να γίνει -όπως το διατύπωσε ο Ντεκάρτ- κύριος και κάτοχος της φύσης».
Μεταξύ των σημαντικών βιβλίων του είναι «Οι απαρχές της ελληνικής σκέψης» και «Μύθος και Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα».
Ο Ζαν Πιέρ Βερνάν γράφει χαρακτηριστικά για τον ελληνικό πολιτισμό: «Σε σχέση με άλλους πολιτισμούς, ινδικούς, κινεζικούς ή αφρικανικούς, οι Έλληνες ήσαν εκείνοι που ώθησαν το πνεύμα προς μια κατεύθυνση η οποία θα κατέληγε στην ανάπτυξη μιας πειραματικής επιστήμης κι ενός τεχνικού μετασχηματισμού του κόσμου. Επομένως οι Έλληνες είναι η πηγή, αλλά ταυτόχρονα μας προειδοποιούν για τους κινδύνους. Οι Έλληνες ποτέ δεν πίστεψαν ότι θα υπάρχει μια απεριόριστη πρόοδος της γνώσης και των τεχνικών. Ποτέ δεν πίστεψαν και ποτέ δεν θέλησαν ο άνθρωπος να γίνει -όπως το διατύπωσε ο Ντεκάρτ- κύριος και κάτοχος της φύσης».
O Πλούτος του Αριστοφάνη
Της Ιωάννας Μπισκιτζή
Λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας
Ο Αριστοφάνης (445 π.Χ. - 385 π.Χ.), ο μεγαλύτερος ποιητής κωμωδιών όλων των εποχών, έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. Γαλουχήθηκε με τις αρχές της Δημοκρατίας και έζησε τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Επηρεάστηκε πολύ από τους σοφιστές και έβλεπε στην εκπαίδευση του καιρού του τεράστια προβλήματα, τα οποία και διακωμωδούσε στα έργα του μέσα από τα οποία ασκούσε κριτική στην κρατούσα πολιτική κατάσταση των καιρών του. Όταν γραφόταν ο Πλούτος (388 π.Χ.), μαινόταν ο Κορινθιακός Πόλεμος (395-387 π.Χ.), οι συμμαχίες ανατρέπονταν και η Αθήνα έλπιζε ότι θα ανακτούσε την ηγεμονία της. Μάταια όμως γιατί ο θεσμός της Πόλης-Κράτους ήταν σε πορεία παρακμής. Οι αγρότες ήταν οι πολίτες που δεν προσβλήθηκαν από την σήψη, αλλά λόγω των πολέμων περιήλθαν σε μεγάλη φτώχεια. Το ατομικό συμφέρον, η διαφθορά, η συκοφαντία, η μετριότητα κυριαρχούσαν
Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013
Κλείτος ο Λευκός
Υπήρξε ναύαρχος, επικεφαλής του μακεδονικού στόλου, νίκησε τους επαναστάστες στην Αβυδο και στην Αμοργό (322 π.Χ.). Το 321 του παραχωρήθηκε η Λυδία αλλά εκδιώχθηκε από τον Αντίγονο το 319 π.Χ.. Δολοφονήθηκε το 318 π.Χ. από τον Λυσίμαχο στην Θράκη.
Πήρε το προσωνύμιο "Κλείτος ο Λευκός" για να διαχωρίζεται από τον Κλείτο τον Μέλα.
Πήρε το προσωνύμιο "Κλείτος ο Λευκός" για να διαχωρίζεται από τον Κλείτο τον Μέλα.
Πηγή: Αλεξάνδρου Ανάβασης Φλάβιος Αρριανός 5, 12,2 Πλούταρχος Ηθικά 338α
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013
ЭЄ 2013 ЭЄ END.Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ!Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ-ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ- Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΕΝΤΟΛΗ!!! Αρτέμης Σώρρας, 10 Φεβρουαρίου 2013
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ- ΕΛΛΗΝΕΣ,
Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας .
Σεβάστηκα τους θεσμούς και τα πρωτόκολλα της Δημοκρατίας Ακολούθησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες και το τυπικό για να προσφέρω αδιαμφισβήτητη λύση για την διάσωση της χώρας και το εργαλείο για την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία μας Προσέφερα στην κυβέρνηση η οποία διατείνονταν ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο όχι πολιτικούς σχεδιασμούς, ούτε θεωρητικά προγράμματα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Κατέθεσα στον λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας(δηλαδή στον Ελληνικό Λαό) άμεσα ρευστοποιήσιμα tbills 600δις δολάρια US,Έδωσα λύση ΤΩΡΑ! Ο πολιτικός κόσμος και μεγάλη μερίδα του τύπου με κατηγόρησαν χωρίς να πράξει η κυβέρνηση το αυτονόητο. Να ελέγξει και να αποδεχτεί την προσφορά μου η οποία ήταν 100χρόνια δάνειο με επιτόκιο 0,5% λόγω αγγλικού δικαίου και το οποίο επιτόκιο θα το ανταπέδιδα πάλι στο λαό. Ουσιαστικά ένα άτοκο δάνειο για να
Η πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσεως.
Στην ελληνική μυθολογία ο Κόιος ήταν ένας από τους Τιτάνες, γιος του Ουρανού και της Γαίας, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία του (134). Ακόμα μεταγενέστερα ο Κόιος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, εξαιτίας της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων. Ο Κόιος συνδέεται με την ευφυία, τις απόλυτες γνώσεις και τίς απορίες.
Καλέ, ο Μ. Αλέξανδρος και η σκιά του!
Το καλοκαίρι του 327 π.χ.χ. ο Αλέξανδρος, έχοντας καταλύσει την Περσική
Αυτοκρατορία και κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος τού τότε γνωστού κόσμου,
θυσίασε στην Θεά Αθηνά και ξεκίνησε την τελευταία του εκστρατεία: την
κατάκτηση της Ινδικής. Κοντά στην πόλη Τάξιλα συνάντησε ένα σοφό Ινδό,
τον Κάλανο, ο οποίος αποφάσισε να τον ακολουθήσει και να γίνει η σκιά
του. Ο Κάλανος παρακολούθησε νηφάλια τα συνταρακτικά γεγονότα στην
Ινδική: τις μάχες, τις νίκες, την άρνηση του στρατεύματος να συνεχίσει,
τις ίντριγκες, την πλεύση στον ποταμό Ινδό, το βαρύτατο τραυματισμό του
Αλέξανδρου στην ακρόπολη των Μαλλών, την πορεία στην τρομερή έρημο της
Γεδρωσίας, τον έρωτα του Μακεδόνα στρατηλάτη για τη Ρωξάνη. Τον
ακολούθησε και στην επιστροφή του στην Περσία και μοιράστηκε το όραμά
του για τη δημιουργία ενός τεράστιου πολυθρησκευτικού, πολυπολιτισμικού
κράτους, όπου θα κυβερνούσαν κυρίως οι Έλληνες αλλά και οι άριστοι
ανεξαρτήτως φυλής (επεξεργασία κειμένου από το βιβλίο).
Με το όνομα '''Καλανός''', φέρονταν ένας [Ινδός] ασκητής που έζησε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και που αξιοπερίεργα είχε προσκολληθεί στο στρατό του. Ο Καλανός ήταν [βραχμάνος] γυμνο-σοφιστής που καταγόταν από την Ταξίλη. Αρχικά ονομαζόταν Σφίνης. Διερχόμενος ο μακεδονικός στρατός από την ερημική περιοχή που κατασκήνωνε, βλέποντάς τον, του πρόσφερε πλούσια τροφή και νερό. Οι Μακεδόνες στρατιώτες τον επωνόμασαν τότε ''Καλανόν'' επειδή εκείνος τους προσφωνούσε με τη λέξη "καλέ".
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
O ΚΡΗΣΙΛΑΣ από την Κυδωνία της Κρήτης
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Πλίνιου υπήρχαν στην Ακρόπολη των Αθηνών τρία γλυπτά του ένας χάλκινος αδριάντας του Περικλή, ένας πληγωμένος πολεμιστής και ένα αναθηματικό άγαλμα τηςτριτογένειας Αθηνάς.
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013
Ο Ριχάρδος Γ΄:Σφετεριστής του θρόνου με την μαρτυρία ενός επισκόπου
Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προφανώς τα οστά τουΡιχάρδου Γ΄. Σήμερα, αναλυτές του πανεπιστημίου του Leicester αναμένεται να κάνουν την σχετική ανακοίνωση.
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013
ΜΠΟNΤΡΟΥΜ: ένας οικισμός επί των ερειπίων της πατρίδας του Ηρόδοτου
Το 1422 οι Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου κατασκεύασαν απέναντι από την Κω, το φρούριο "Kastell St Peter" ή "Petronium", στις παρυφές του οποίου γρήγορα σχηματίστηκε και ο ομώνυμος οικισμός.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)