Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Βατικανό-Λιβύη: Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη


Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, δήλωσε σε καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη λιβυκή πρωτεύουσα επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
"Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης", 
δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης.

"Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων", 
δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.

Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία όπου λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων.

"Είναι αλήθεια πως οι βομβαρδισμοί φαίνεται ότι είναι αρκετά εύστοχοι, όμως είναι επίσης αλήθεια πως, όταν πλήττουν στρατιωτικούς στόχους οι οποίοι βρίσκονται στη μέση συνοικιών αμάχων, ο πληθυσμός εμπλέκεται επίσης", 
δήλωσε ο Μαρτινέλι.

"Χθες είδα ότι βομβαρδισμοί έπληξαν, αν και έμμεσα, μερικά νοσοκομεία. Για να είμαι ακριβής, ένα απ' αυτά τα νοσοκομεία είναι στη Μίζντα", 
δήλωσε αναφερόμενος σε μια πόλη περίπου 145 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Μαρτινέλι δήλωσε ότι οι συνθήκες ζωής στη λιβυκή πρωτεύουσας γίνονται δυσκολότερες μέρα με τη μέρα, ενώ φαίνεται ότι παγιώνεται ένα στρατιωτικό αδιέξοδο.
"Γι' αυτό λέω ότι μια διπλωματική λύση είναι ο κύριος τρόπος για να τερματισθεί η αιματοχυσία μεταξύ Λιβύων, προσφέροντας στον Καντάφι μια αξιοπρεπή έξοδο", 
πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνές ενδιαφέρον για τον Βωμό των 12 Θεών


Με ενδιαφέρον αλλά και ειρωνεία παρακολουθεί ο διεθνής τύπος τις ενέργειες του Ελληνικού Κράτους για τον  Βωμό των 12 Θεών, αναφέροντας μάλιστα ότι οι νομικοί θεσμοί κείτονται σαν κατάρα πάνω στα αρχαιολογικά μνημεία.....
Για του λόγου το αληθές:

Teile des Zwölf Götter-Altars in Athen entdeckt | News Altertum

Antiker "Altar der Zwölf Götter" bereitet Kopfzerbrechen - Zeit ...

Tageblatt Online - Antiker Altar blockiert Bahn in Athen - Wisse

Ancient Greek 'Altar of the 12 Gods' endangered by Athens railway

Ancient Greek 'Altar of the 12 Gods' endangered by Athens 

Δείτε επίσης: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ

 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η Επτάηχος Στοά


Η Στοά της Ηχούς η οποία  χτίστηκε γύρω στα 350 π.Χ., oφείλει το όνομά της (Στοά της Ηχούς ή Επτάηχος) στη ακουστική της, και λέγεται μάλιστα ότι  ο ήχος επαναλαμβανόταν επτά φορές και αν και  απομόνωνε  το λατρευτικοθρησκευτικό χώρο από τον αθλητικό, ανταπέδιδε τη φωνή του κήρυκα που διαλαλούσε το όνομα και την πατρίδα του νικητή των αγώνων μέσα και έξω από το ναό του Δία.
Η στοά είναι κτισμένη από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο, ενώ για την κρηπίδα της έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Το μήκος της ήταν περίπου 80 μ. και το βάθος της έφθανε τα 13,50 μ. Η κύρια όψη της ήταν η νότια, προς την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Η εξωτερική κιονοστοιχία της στοάς περιβάλλει τις τρεις πλευρές της, με έξι δωρικούς κίονες σε κάθε στενή πλευρά και τριάντα τέσσερις δωρικούς κίονες στη νότια. Στο μέσον της πρόσοψης δημιουργείται ένα είδος πρόπυλου, με βάθος περίπου 7 μ., το οποίο δίνει στην κάτοψη της στοάς σχήμα Τ. Το πρόπυλο έχει έξι δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και από τρεις σε κάθε πλευρά. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπήρχε μία δεύτερη, κορινθιακή κιονοστοιχία, αποτελούμενη από δεκαεπτά κίονες.
Παλαιότερα ονομαζόταν Ποικίλη Στοά, επειδή υπήρχαν διάφορες επιγραφές και έργα διάσημων ζωγράφων στο εσωτερικό της. Μπροστά στη Στοά, κοντά στην Κρυπτη ο χώρος ήταν ακάλυπτος. Από κει μπορούσε κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα της Άλτεως. Σε εκείνο το σημείο διεξάγονταν οι αγώνες των κηρύκων και των σαλπιγκτών και στην εποχή του Νέρωνα, τελούνταν εκεί τα καλλιτεχνικά αγωνίσματα, που είχε καθιερώσει ο ίδιος.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Σαν σήμερα, έγινε το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πυρηνικό δυστύχημα στις ΗΠΑ, στο Θρι Μάιλ Άισλαντ

Ενα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία.


Σαν σήμερα, το  1979 έγινε πυρηνικό ατύχημα, στο Θρι Μάιλ Άισλαντ της Πενσιλβάνιας. Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, ανέφεραν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή.
Tο πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Θρι Μάιλ Άισλαντ, στην Πενσυλβάνια, τριακόσια χιλιόμετρα από την Ν. Υόρκη στις 28 Μαρτίου 1979, αποτελεί το μεγαλύτερο και σοβαρότερο τέτοιο δυστύχημα στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περίπου 14 παραγγελίες κατασκευής καινούριων αντιδραστήρων ακυρώθηκαν μετά το Θρι Μάιλ Άιλαντ ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν κατασκευαστεί νέα πυρηνικά εργοστάσια. Βέβαια, ο Ομπάμα αυτές τις μέρες επιμένει για επιπλέον δανειακές εγγυήσεις ώστε να δρομολογηθούν νέα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών μονάδων.
Το ατύχημα σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 από μια απλή βλάβη στην τροφοδοσία ατμογεννητριών με νερό. Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταμάτησαν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησαν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δε κατάφεραν να λειτουργήσουν, καθώς είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα.
Πρόκειται για μια σειρά από ανθρώπινα και τεχνικά σφάλματα ( εν αντιθέσει με την περίπτωση της Ιαπωνίας όπου αιτία υπήρξε η φυσική καταστροφή) που οδήγησαν ωστόσο στη μερική τήξη του καυσίμου του αντιδραστήρα, ο οποίος υπερθερμάνθηκε. Είχε μείνει επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό, πριν αποκατασταθεί το κύκλωμα της ψύξης. Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του δυστυχήματος, περίπου 300 kg υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν στην μονάδα 2 όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας, χωρίς κανείς ωστόσο να χάσει τη ζωή του.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστούν τόσο η έκταση των ζημιών όσο και ο κίνδυνος μόλυνσης. Όπως έγινε γνωστό το 45% των καυσίμων υπέστη τήξη. Τα καύσιμα μαζί με άλλα στοιχεία της δομής του αντιδραστήρα σχημάτισαν ένα μάγμα γνωστό ως «corium». Περίπου 20 τόνοι από αυτό το μάγμα χύθηκαν στον πυθμένα της δεξαμενής. Το περίβλημα του αντιδραστήρα ήταν που περιόρισε σημαντικά τη καταστροφή. Εξαιτίας της ανθεκτικότητάς του δεν προκλήθηκε έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στο περιβάλλον.
Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος στο Θρι Μάιλ Αϊλαντ είχε εκτιμηθεί στο επίπεδο 5 της κλίμακας, κάτι που το αναδεικνύει ως ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία.
Πριν δύο χρόνια στο συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο προκλήθηκε πάλι ραδιενεργός διαρροή, αυτή τη φορά μικρής έκτασης, η οποία περιορίσθηκε γρήγορα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών των ΗΠΑ μια μικρή ομάδα εργαζομένων μολύνθηκε από ραδιενέργεια. (δεν αναφέρουν καν πόσα άτομα...).

Παρόμοιες ή σοβαρότερες καταστροφές όπως αυτή του Τσέρνομπιλ, στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας, αλλά και του πρόσφατο ατυχήματος στη Φουκουσίμα φανερώνουν ότι δεν μπορεί να θεωρείται καμία μονάδα πυρηνικής ενέργειας απολύτως ασφαλής και ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός εργοστασίων..

Άρης...

Άρης. Ο Κόκκινος Πλανήτης.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Η αγανάκτηση ενός Έλληνα απο τα Μονοπάτια της Κόλασης

Ο Κώστας Κ. Κυριακού είναι ένας από τους σπάνιους σημερινούς μαχητές του Ελληνισμού που αξίζουν τον τίτλο του ήρωα.
Κατάγεται από την Δερβητσιάνη, της επαρχίας Αργυροκάστρου (Βορείου Ηπείρου). Όταν ενηλικιώθηκε, ακολουθώντας την αγωνιστική  παράδοση των προγόνων του, αγωνίστηκε για τον Ελληνισμό. Έτσι το 1974, μόλις 19 χρονών, συλλαμβάνεται από τις αρχές του αλβανικού κράτους για προπαγάνδα κατά της Αλβανίας και υπέρ της Ελλάδας και καταδικάζεται σε 9 χρόνια φυλάκιση. Υπέφερε τα πάνδεινα στο σκληρότερο στρατόπεδο της Αλβανίας του Χότζα, το ΣΠΑΤΣ, με σκληρή καταναγκαστική εργασία σε ορυχεία μέχρι
το 1982. Μετά την αποφυλάκιση εργάζεται σε «αγροτικές φυλακές» στον κάμπο της Δρόπολης, μέχρι το 1990.

Μεταξύ του 1986–87, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο, στέλνει με μυστικό τρόπο (μέσω τουριστών) επιστολές στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Γ. Αλευρά, με σκοπό να ενημερώση για την δραματική κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο. Όμως τη δράση του αυτή την πληροφορείται η Σιγκουρίμι και για να μην υποκύψει από νέα βασανιστήρια παρατάει γυναίκα και παιδί  και με κίνδυνο της ζωής του, δραπετεύει στην μητέρα Πατρίδα τον Ιούλιο του 1990.

Το 1992 επιστρέφει στην ιδιαιτέρα του πατρίδα όπου εκλέγεται δημογέροντας στο χωριό του τη Δερβητσιάνη.
Την 28η Οκτωβρίου του 1992 κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, γιατί ως δημογέροντας δεν δέχτηκε να κατεβάσει τις ελληνικές σημαίες που είχαν υψωθεί με την επέτειο του Ιστορικού ΟΧΙ.

Το 1993 κρατείται και ξυλοκοπείται

Η „Killer Queen” Κεντικιάν ξανακτυπάει!

Η Αρμένισσα  Σούζη Κεντικιάν η „Killer Queen”, η παγκόσμια πρωταθλήτρια  όλων των κατηγοριών γυναικείας πυγμαχίας (WIBF/WBA- WBO) νίκησε χτες την Μεξικάνα Άννα Arrazola η οποία κατάφερε να αντέξει 10 γύρους... Η  Σούζη Κεντικιάν μετά το νέο θρίαμβο της παραμένει επί 29 αγώνες ανίκητη!!!!

Bushido walk-in fοr Susi Kentikian

Δείτε επίσης: Κεντικιάν: Η Πριγκίπισσα που δέρνει άντρες και γυναίκες!

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο αρχαιολόγος και εκδότης του περιοδικού ΙΧΩΡ κος Μπεξής για τον Βωμό των 12 Θεών.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Γερμανία:παρελθόν τα κόμματα της Μέρκελ


Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP) υπέστηκε συντριπτική ήττα στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Τα σενάρια για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη : Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζουν στο κρατίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, καταστρέφοντας τα CDU και FDP και κάνουν παρελθόν την αποδοχή της Μέρκελ από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, που σημειώνουν μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, φέρονται να έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP),

Formula 1: Στο GP Αυστραλίας έκανε την έκπληξη ο Πετρόφ


Στο GP Αυστραλίας ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ τερμάτισε στην πρώτη θέση, στο πρώτο Grand Prix της χρονιάς (Αυστραλία), στην 2η θέση ο Χάμιλτον, ενώ την έκπληξη έκανε ο Ρώσος  Πετρόφ που τερμάτισε 3ος.
Συνοπτικά η κατάταξη:

1 Sebastian Vettel/ RBR-Renault/ Νικητής
2 Lewis Hamilton/ McLaren-Mercedes/ +22.2
3 Vitaly Petrov/ Renault/ +30.5
4 Fernando Alonso/ Ferrari/ +31.7
5 Mark Webber/ RBR-Renault/ +38.1
6 Jenson Button/ McLaren-Mercedes/ +54.3
7 Sergio Perez/ Sauber-Ferrari/ +65.8
8 Kamui Kobayashi/ Sauber-Ferrari/ +76.8
9 Felipe Massa/ Ferrari/ +85.1
10 Sebastien Buemi/ STR-Ferrari/ +1 γύρος
11 Adrian Sutil/ Force India-Mercedes/ +1 γύρος
12 Paul di Resta/ Force India-Mercedes/ +1 γύρος   
13 Jaime Alguersuari/ STR-Ferrari/ +1 γύρος   
14 Nick Heidfeld/ Renault/ +1 γύρος   
15 Jarno Trulli/ Lotus-Renault/ +2 γύροι
16 Jerome d'Ambrosio/ Virgin-Cosworth/ +4 γύροι   
εγκ. Timo Glock/ Virgin-Cosworth   
εγκ. Rubens Barrichello/ Williams-Cosworth   
εγκ. Nico Rosberg/ Mercedes GP
εγκ. Heikki Kovalainen/ Lotus-Renault
εγκ. Michael Schumacher/ Mercedes GP
εγκ. Pastor Maldonado/ Williams-Cosworth

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

Ο Υψηλάντης εκδίδει προκήρυξη ανεξαρτησίας, περνάει τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και υψώνει τελικά τη σημαία της Επανάστασης, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εκδίδοντας την επαναστατική προκήρυξη:

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος


Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν.
Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! η Πατρίς μάς προσκαλεί!
Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα Όρη τής Ελλάδος από τον Ήχον τής πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας.
Οι φωτισμένοι λαοί της Ευρώπης ενασχολούνται εις την αποκατάστασιν της ιδίας ευδαιμονίας· και πλήρεις ευγνωμοσύνης διά τας προς αυτούς των Προπατόρων μας ευεργεσίας, επιθυμούσι την ελευθερίαν της Ελλάδος.
Ημείς,

Ulrich von Wilamowitz – Moellendorff και Inscriptiones Graecae



Ο Γερμανός φιλόλογος Ulrich von Wilamowitz - Moellendorff (1848-1931), είναι ο κορυφαίος μελετητής και δάσκαλος των κλασικών γραμμάτων ο οποίος ως πρόεδρος της, οδήγησε την Ακαδημία των Επιστημών της Πρωσίας στην συλλογή και έκδοση όλων των στον ελλαδικό χώρο ευρεθέντων γραφών, την λεγόμενη Inscriptiones Graecae (εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα).


 Μαθητής ακόμα, εκδήλωσε την κλίση του στις ανθρωπιστικές επιστήμες, και λίγο αργότερα, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, εξέδωσε τη μετάφρασή του στην " Άλκηστη" του Ευριπίδη. Στη "Φιλοσοφία του μέλλοντος" ασκεί πολεμική στον Νίτσε, θεωρώντας μάλιστα πως με το έργο του αυτό επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη και την πορεία του μεγάλου συμπατριώτη του. Μελετητής των χειρογράφων του Ευριπίδη, εξέδωσε τα "Ευριπίδεια Ανάλεκτα" (1875) και αργότερα (1889) τον "Ηρακλή" (με εισαγωγή στην αττική τραγωδία, κείμενο και σχολιασμό). Το 1874 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και τον επόμενο χρόνο καθηγητής στο Γκράισβαλτ· μετακαλείται εν συνεχεία στο Γκέτινγκεν, όπου εξέδωσε τα έργα "Ομηρικές έρευνες", "Αγαμέμνων" (μετάφραση και κριτικές παρατηρήσεις", "Αριστοτέλους Αθηναίων πολιτεία" (μαζί με τον Κάιμπελ), "Αριστοτέλης και Αθήναι" κ.ά. Κορυφαίο σταθμό στη σταδιοδρομία του αποτέλεσε η μετάκλησή του στα 1897 στο Βερολίνο. Εκεί ιδρύει, μαζί με τον Ντιλς, το "Ίδρυμα για την Αρχαιογνωσία", μεταφράζει τους τρεις Τραγικούς, εκδίδει την ελληνική "Γραμματολογία" και τους "Βουκολικούς". Το 1915 γίνεται πρύτανης. Στα 1919 δίνει τον "Πλάτωνα", ένα έργο-σημείο αναφοράς για τον μεγάλο φιλόσοφο. Θα ακολουθήσει η "Ελληνική μετρική", ο "Πίνδαρος του", η "Ελληνιστική ποίηση κατά τους χρόνους του Καλλιμάχου", ερμηνευτικές εκδόσεις κωμωδιών, ο "Νόστος του Οδυσσέως", τα "Απομνημονεύματα", τα "Έργα και ημέραι" σε κριτική έκδοση και η δίτομη "Θρησκεία των Ελλήνων", που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ο Wilamowitz, βαθύς γνώστης των κλασικών γλωσσών, της παπυρολογίας, της μετρικής και της επιγραφικής και εμβριθής κριτικός των κειμένων, αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου κόσμου για τον οποίο έδωσε μια νέα, θεμελιώδη πια για τη φιλολογική επιστήμη οπτική.

Libya: Imperialist War in The Name of Peace and Democracy!


Libya air force 'destroyed':
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά και βρετανικά εκτόξευσαν 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

O φίλος του Αρχιμήδη Ερατοσθένης και το Κόσκινο του.


Από τη Βικιπαίδεια
Το Κόσκινο του Ερατοσθένη: τα βήματα του αλγόριθμου για πρώτους αριθμούς μικρότερους από το 120 (περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση της εκκίνησης από τετράγωνα).
Στα μαθηματικά, το Κόσκινο του Ερατοσθένη είναι ένας απλός αλγόριθμος για την εύρεση όλων των πρώτων αριθμών μέχρι έναν συγκεκριμένο ακέραιο.[1] Σαν αλγόριθμος είναι γρήγορος για μικρούς πρώτους (κάτω από 10 εκατομμύρια).[2] Δημιουργήθηκε από τον Ερατοσθένη, μαθηματικό της Αρχαίας Ελλάδας. Αν και κανένα από τα μαθηματικά του έργα δεν έχει διασωθεί, το κόσκινο περιγράφεται και αποδίδεται στον Ερατοσθένη στην Εισαγωγή στην Αριθμητική του Νικόμαχου.[3]
 

Λιβύη, μια ξεχασμένη αρχαία πατρίδα....



Η θάλασσα από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου για άλλους ήταν ο παράγοντας που χώριζε λαούς και πολιτισμούς και για άλλους ένωνε και οδηγούσε σε συνεργασίες κι στην ανάπτυξη. Η θάλασσα για τους Έλληνες αποτέλεσε πάντα το δυναμικό εκείνο στοιχείο που διαμόρφωσε τον ψυχισμό τους και πολλές φορές στην πάροδο των αιώνων  ο πλούτος και η δύναμη των Ελλήνων εκεί βασίστηκε. Το Λιβυκό Πέλαγος τι θα μπορούσαμε να πούμε, τελικά ενώνει ή χωρίζει τις δυο περιοχές, την Κρήτη και την Λιβύη; Προσωπικά εγώ πιστεύω πως τις ενώνει. Δεν νομίζω πως πρέπει να σταθούμε στα τελευταία μόνο χρόνια. Η μελέτη διαχρονικά της ιστορίας της περιοχής αποδεικνύει πως αυτό το πέλαγος ενώνει και γι’ αυτό θα κάνω μια μικρή αναδρομή. Θεωρώ πως αυτό είναι επίκαιρο και αξίζει.
Ας ξεκινήσω από την μυθολογία μας. Μια νύμφη ήταν η Κρήτη, μια από τις Εσπερίδες, σύζυγος του Μίνωα, σύζυγος επίσης του Δία Άμμωνα, που έδωσε το όνομά της στο νησί. Η Λιβύη από την άλλη ανήκε σ’ ένα μεγάλο σόι. Κόρη του Έπαφου και της Μέμφιδας. Ο Έπαφος ήταν γιος του Δία και της Ιούς , βλαστάρι ενός μεγάλου έρωτα που προκάλεσε και μια μαινόμενη ζήλια. Η Ιώ πέρασε τον Βόσπορο μεταμορφωμένη σε γελάδα για να γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας και μεγάλωσε τον Έπαφο στην Αίγυπτο , όπου έγινε βασιλιάς και εκεί παντρεύτηκε την κόρη του Νείλου, την Μέμφιδα. Την   Λιβύη ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας και μαζί του έκανε δίδυμους γιους , τον Βήλο και τον Αγήνορα και ακόμα την Λάμια και τον Λέλεγα. Εγγόνια της Λιβύης ήταν ο Κάδμος, η Ευρώπη, ο Δαναός, ο Αίγυπτος και άλλα.* Οι Βερβερίνοι που ζούσαν δυτικά του Νείλου την περιοχή αυτή την έλεγαν Λεμπού και από την αρχαιότητα  Λιβύη  θεωρείτο όλη η Βόρειος Αφρική πέρα από την Αίγυπτο.  Και μόνο το ονόματα αυτά δείχνουν , νομίζω, την κεφαλαιώδη σημασία της περιοχής και τη σχέση της με τις απαρχές της πορείας των Ελλήνων.
Στην περιοχή της Βεγγάζης στα 630 π.χ. περίπου οι Θηραίοι θα ιδρύσουν την αποικία της Κυρήνης ,όπου θα εξελιχθεί στην περίφημη Πεντάπολη με την έντονη παρουσία εκεί των Ελλήνων , στην περιοχή  της ανατολικής σημερινής Λιβύης  που ονομάζεται Κυρηναϊκή, και που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μέχρι την άφιξη εκεί των Αράβων.
Κείμενο από ανάρτηση του Αιμίλιου  Γάσπαρη
*Γεγονός  που αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Λιβύης: Libya was also the name of the Goddess known to the Greeks as the Goddess Libya, and also of the whole continent before the Romans named it Africa after the Berber In mythology, the Goddess Libya had three sons by the Libyan Sea-God Poseidon: Belus, Agenor and Lelex. King Belus ruled  at Chemmis or Chamesis of Leo Africanus,  Agenor migrated to Cana'an (the Middle East), and Lelex became king of Megara. The wife of Belus Anchinoe, daughter of the Nile-god Nilus, bore him three sons: Aegyptus, Danaus and Cepheus, and  one daughter:  Lamia, the Libyan Snake-goddess. The myth relates an interesting "deception tale" in which Danaus was sent to rule Libya where he had fifty daughters, and Aegyptus, who had fifty sons, ruled over Egypt

Δείτε επίσης: Η Λιβύη του Διός, του Απόλλωνος και του Επίσκοπου Συνέσιου

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο βωμός των 12 Θεών στο μέλλον, θα είναι και ορατός και επισκέψιμος.


Ανοιχτές θύρες παραβιάζουν όσοι διαμαρτύρονται για τον Βωμό των 12 θεών που εντοπίσθηκε στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των σταθμών του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι και Θησείο. Ο βωμός όχι μονάχα δεν καταστρέφεται, αλλά, στο μέλλον, θα είναι και ορατός και επισκέψιμος.

Το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναζήτησε διεξοδικά την πλέον πρόσφορη λύση για την προστασία του αρχαίου. Σήμερα μάλιστα υπάρχει ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπου θα συζητηθεί η συνολική αντιμετώπιση των ευρημάτων.
Παράλληλα, το απόγευμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η μελέτη προσωρινής προστασίας του αρχαίου. Η εισαγωγή του θέματος γίνεται με τίτλο «Εγκριση ή μη προσθήκης όρου» στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο πλαίσιο του έργου «Ανακαίνιση υποδομής - επιδομής γραμμών και ενίσχυση της σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ ΑΕ».
Ο όρος που θα προστεθεί θα σχετίζεται με ειδική μελέτη κατάχωσης - η καλύτερη επιλογή προκειμένου το αρχαίο να μην υποστεί έκθεση στις καιρικές συνθήκες ή άλλες φθορές.
Θα υπάρξει, ωστόσο, και δεύτερη φάση, η τελική, που θα αφορά σε υπογειοποίηση εκείνου του τμήματος του σιδηροδρόμου. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο ή και χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί. Οταν θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, τότε θα γίνει η ένωση με την αρχαία Αγορά και τα ευρήματα θα είναι εκτός από ορατά και επισκέψιμα.
  • ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ
Σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, προκρίθηκε η υπογειοποίηση του δικτύου σε εκείνο το τμήμα, κάτι που αποδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες και η Αττικό Μετρό.
Αγγελική Κώττη


Γ.Πλούταρχος SanRemo Festival 2011-Καλύτερη ερμηνεία

O Γιάννης Πλούταρχος μαζί με τον Al Bano Carrisi και την Δήμητρα Θεοδοσιου στο SanRemo Ιταλίας 2011 τραγουδάνε το Va Pensiero (Verdi) για τα 150 χρόνια της ένωσης της Ιταλίας.H ερμηνεία καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό και ψηφίστηκε ως την καλύτερη ερμηνεία της βραδιάς, με διαφορά μάλιστα 650.000 ψήφων από τη δεύτερη


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Λιβύη του Διός, του Απόλλωνος και του Επίσκοπου Συνέσιου


Ο Ναός του Διός στην Λιβύη ήταν μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία....
Πεντάπολης: Απολλωνία, Πτολεμαϊς, Ταύχειρα, Ε(υ)σπερίδες, Αντίπυργος (Τομπρούκ)...
Η Κυρήνη ( είναι 
από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη,
που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα
(δείτε τις φωτογραφίες) τον οποίο λάτρευαν εξ ου και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης. Η αποικισμός της Λιβύης έγινε από Ελληνες (από τη Σαντορίνη ) κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου ( βασιλέι τν Θηραίων περ λλων χρ Πυθίη κτίζειν ν Λιβύη πόλιν.). Μεγάλοι και επιφανείς Ελληνες γεννήθηκαν στην Λιβύη όπως  ο Ερατοσθένης (γεννήθηκε στην Κυρήνη) καθώς  και ο Επίσκοπος Συνέσιος, ο μαθητής της Υπατίας ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στο άτομο της και ζητούσε με επιστολές την συμβουλή της...

Ο Ναός του Απόλλωνος στην Λιβύη.
Κείμενο: Νίκος Σάμιος

Εαρινή Ισημερία. Η Αναγέννηση Της Φύσης.

Ο καιροσκόπος Ερντογάν και η Λιβύη


Ο καιροσκόπος Ερντογάν βρήκε ευκαιρία στα γεγονότα της Λιβύης για προπαγανδισμό θέλοντας να δείξει το „δημοκρατικό και φιλάνθρωπο“ πρόσωπο της Τουρκίας στον διεθνή χώρο. Φυσικά, όπως όλα τα άλλα καθάρματα δεν καυτηριάζουν και δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να εκδημοκρατίσουν την  Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο όπου οι λαοί καταπιέζονται, στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας εισβάλουν σε ξένο Κράτος
για να πατάξουν ειρηνικές διαδηλώσεις    και άοπλοι πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ...
Δείτε «τι μούρη πουλάει» ο καιροσκόπος Ερντογάν:

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μπαχρέιν και Λιβύη. Διεθνής πολιτική με διαφορετικά μέτρα και σταθμά;


Η αστυνομία και στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά κατά των χιλιάδων διαδηλωτών κοντά στην πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα.


Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το νοσοκομείο της πόλης έχει κατακλυσθεί από τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρεται να έχουν τραύματα από σφαίρες. Γιατρός του νοσοκομείου που μίλησε στο Αλ Τζαζίρα χαρακτήρισε την κατάσταση "ζώνη πολέμου". Ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο επικρατεί "το απόλυτο χάος". Πρόσθεσε ότι έξω από το νοσοκομείο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2 χιλιάδες διαδηλωτές που φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι από το απόγευμα πάνω από 120 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα. Τουλάχιστον ένας εξ΄αυτών είχε τραύματα από πυροβολισμούς.
Για «κήρυξη πολέµου », « συνωµοσία εναντίον των άοπλων πολιτών» και «κατοχή του Μπαχρέιν» µίλησε η αντιπολίτευση καθώς κατόπιν αιτήµατος των συγκενικών βασιλείων  του Μπαχρέιν-Σαουδική Αραβίας, η Σαουδική Αραβία έστειλε στρατεύµατα στο γειτονικό βασίλειο...
            .
Που είναι λοιπόν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, κ.λ.π.;

Φωτογραφία: ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Απανδρωμένα αεροσκάφη, το τρένο και ο Βωμός.


Απανδρωμένα αεροσκάφη πλήρως εξοπλισμένα με Hightech του Ισραήλ θα κάνουν με τις πλέον μοντέρνες μεθόδους εναέριες αρχαιολογικές έρευνες στην επικράτεια του Ισραήλ γράφει μεταξύ άλλων η χθεσινή έκδοση της εφημερίδος  "Haaretz". Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1964 στο Ισραήλ έχουν έρθει στο φως  περισσότεροι από 30.000 αρχαιολογικοί χώροι ...χωρίς να τους πατήσει ...τρένο:
 

Καθημερινή: Αθηναίοι θέλουν τον Βωμό στο φως 

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Μεγάλη επιτυχία, τουλάχιστον από πλευράς προσέλευσης, σημείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες Αθηναίοι πλημμύρισαν την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς αλλά και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο (η είσοδος τις Κυριακές είναι ελεύθερη).

Μεμονωμένοι τουρίστες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει κι ένα δίγλωσσο πανό που κρατούσαν μέλη του Υπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών («Δεν θα καταχώσετε τον βωμό μας, δεν θα καταχώσετε τους Ελληνες») μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό. «Χιλιάδες χρόνια πολιτισμός, δεν θα τα θάψει ο καπιταλισμός», αυτό χωρίς υπογραφή, ενώ μια μικρή μερίδα παρευρισκομένων φώναζε συνθήματα με ακόμα πιο σαφή πολιτικό περιεχόμενο: «Ο βωμός δεν θα πληρώσει την επόμενή μας δόση».

Ετσι, επί της υποδοχής, κυριολεκτικά, έπαιρνες μια ιδέα για το σύνθετο κοινωνικό μωσαϊκό που συγκροτεί την πλέον «συγκρουσιακή» γραμμή υπεράσπισης του Βωμού των 12 Θεών, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Eχει δρομολογηθεί η κατάχωσή του, αλλά η Πρωτοβουλία αντιτίθεται σφόδρα στο ενδεχόμενο αυτό και ετοιμάζεται να ζητήσει παράσταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι πλέον οργανωμένοι της συγκέντρωσης που έφερε μαζί περισσότερους από 1.200 ανθρώπους κάτω από έναν απίθανα ανοιξιάτικο ήλιο ήταν οι πολυθεϊστές. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο ελάχιστο ίχνος του βωμού εντός του αρχαιολογικού χώρου, στη συνέχεια εκφωνήθηκαν δύο ομιλίες κάτω από τον ναό του Ηφαίστου και λίγο αργότερα η Αρχαία Αγορά επέστρεψε στη γνώριμη εικόνα της.

Σαφώς ο βωμός δεν θα πληρώσει την επόμενη μας δόση, αλλά και η κατάχωση του δεν θα μας απαλλάξει από αυτή.
Νίκος Σάμιος

 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο Όμηρος, η πύλη του του πολιτισμού της Ευρώπης, η ακένωτη πηγή της σοφίας.






ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΙΡΚΗΝ

Είδες ποτέ σου στο σκοτάδι να αστράφτουν τα μαχαίρια;


Ο Όμηρος είναι ή για τα μικρά παιδιά ή για τους πολύ γέροντες. Θα τον ακούσεις να παραμυθολογεί και θα σε δέσουν τα λόγια του, όπως σε δένουν μαύρα μάτια ή γαλανά, όταν δεν ξέρειςσχεδόν τίποτα ή όταν τα ξέρεις σχεδόν όλα.
Έλα να ιδούμε, λοιπόν, κάτω απ' αυτή τη διπλή οπτική του μικροσκοπίου και του τηλεσκόπιου τι λέει στην ιστορία της Κίρκης.
Το καράβι του Οδυσσέα με τους συντρόφους πλέει στα νερά,και βιγλίζει μακρυά τους ορίζοντες. Ξαφνικά φαίνεται στο ραντάρ του νησί. Πλησιάζουν γλαυκοπετώντας και λάμνοντας και το νησί μεγαλώνει. Μεγαλώνει, ωσό-που παίρνει το θώρι μιας ωραίας εξωτικής παραλίας.
- Τραβάτε και ιδέστε, τι είναι εκεί, λέει ο Οδυσσέας στους ναύτες. Γιομίστε τα τουλούμια με νερό. Πάρτε και στα φλασκιά κρασί, εάν βρείτε. Φέρτε και παξιμάδια, ανανάδες, καρύδες και ότι άλλο πετύχετε φαγώσιμο για το ταξίδι. Κι ελάτε να τραβήξουμε για τη μακρυνή Ιθάκη. Άειντε, και κάμετε σύντομα.
Οι σύντροφοι βαρκαρίζουνται στο νησί, κι ο βασιλιάς μένει επάνω στο καράβι φύλακας, συντηρητής, οικονόμος, και τεχνικός διαχειριστής.
Οι σύντροφοι προχωρούνε, ακροαστικά και ανιχνεύοντας, φτάνουν μπροστά σ' ένα παλάτι, και βλέπουν μια μάγισσα. Η Κίρκη είναι αυτή. Την πλησιάζουνε άφοβα, κι εκείνη τους ρωτάει το ποιος και το πώς, το πούθε, το γιατί και για που. Ακούει και μαθαίνει.
Ύστερα τους κοιτάει γλαρωτικά, σηκώνει μια ξαφνική βεργούλα, αγγίζει απάλαφρα τους συντρόφους στον ώμο και στον τράχηλο, κι αμέσως οι σύντροφοι γίνουνται χοίροι. Ένα γραμμόφωνο πιο πέρα παίζει κάποιο σημαδιακό ρεμπέτικο:
Τα δυο σον χέρια πήρανε βεργούλες και με δείρανε.
Οι σύντροφοι σκορπίζουνται δυο δυο, τρεις τρεις στην πρασινάδα  και στις βραγιές του κήπου, και αναματιάζουνται σαστισμένοι. Ύστερα, μ' ένα τρελό χοροπηδητό, αρχίζουνε να τρέχουν, να στέκουνται, να πηδάνε, και να γρυλλίζουν. Θέαμα ευτυχισμένο παραδείσου.
Λουτσάνε και στα νερά, κι όπου βρούνε λάσπη πάνε και χώνουν το μουσούδι τους, και κυλιούνται πανεύτυχα. Τα τρελαίνει η λάσπη τα γουρούνια, που λέει κι ο Δημόκριτος.
Ο Οδυσσέας περιμένει στο καράβι τους συντρόφους, αλλά οι σύντροφοι δεν έρχουνται. Μία, δύο, πέντε, δέκα ημέρες. Αδημονεί, συγχύζεται, κακοβάλνει. Κάποτε χάνει την υπομονή του. Ξεκινάει να πάει ο ίδιος στο νησί. Και πηγαίνει και βλέπει. Και βλέπει και θιαμάζεται. Και θια-μάζεται και δεν πιστεύει.
- Σε καλό μου, Ποσειδώνα! φωνάζει. Τι μού 'στειλες πάλι!
Τότε αντικρύζει και τη μάγισσα. Τα μάτια της είναι σκοτεινά της αστραπής. Σε μαρμαρώνουν. Ένα ρίγος νιώθει να κυλάει στη ράχη του, και ξαφνικά καταλαβαίνει. Δια μιάς συλλαβαίνει ολόκληρη την κατάσταση. Εποπτικά και ακαριαία, που λένε ο ψυχολόγοι της ενορατικής μάθησης. Ξιφουλκεί τότε, το μάτι του άγριο, και σκούζει στη μάγισσα.
- Πίσω, άτιμη, και σ' έφαγα. Τη Μπαναγία σου μέσα. Κάνε γρήγορα τους συντρόφους μου ανθρώπους! Γιατί σου παίρνω το κεφάλι με το σπαθί, όπως ο Περσέας τη Γοργόνα. Και δεν έχω και καθρέφτη.
Η Κίρκη πανικοβάλλεται, ξεφωνίζει αχ, ζαρώνει να αφανιστεί.Σηκώνει το μαγικό ραβδάκι, αγγίζει πάλι τους συντρόφους. Ένας-ένας αρχίζει να αναδύεται μέσα από το θαμπό βάθος του κόσμου των ζώων. Αγάλι-γάλι τα γουρούνια παίρνουν ν' αλλάζουν σουσούμια, μεταμορφώ-νουνται, ξαναγίνουνται άνθρωποι.
Ο βασιλιάς διατάζει τους ναύτες να στοιχηθούν τριάδες, πάντα με το σπαθί στο χέρι. Κοιτάει τη μάγισσα και η ματιά του έχει μεγάλη εξάντληση. Ψιθυριστά σχεδόν της λέει:
- Καημένη μου, σπολλάτη σου. Που δε σε κόβω λιανά λιανά με το γεντέκι, να σε ρίξω να σε φάνε τα ψάρια της πισίνας σου. Κι είσαι και γυναίκα. Είπε, και γυρίζει στους συντρόφους, και τους δίνει το
παράγγελμα: - Άντρες! εμπρός μαρς! ένα δύο, εν δυο! Παίρνει τους στρατιώτες του και ξεμακραίνει κατά το καράβι.
Αυτή είναι η ιστορία της Κίρκης. Και κάπως έτσι θα την διδάξουμε στους μαθητές μας οι δάσκαλοι. Στα παιδιά των δεκατριώ χρονών.
Θα καρυκέψουμε και λίγο το μάθημα με μια πρόχειρη γαρνιτούρα. Γραμματική, λίγη σύνταξη, λέξεις, εικόνες, στοιχεία εποχής, διαγραφή χαρακτήρων και τα συναφή. Πάει καλά.
Ένας μαθητής μικρός, μικρούτσικος, δοκιμάζει να ξηλώσει στην άκρη το στερεό ύφασμα που ύφανε ο αργαλειός της τάξης.
- Μα καλά, κυρ δάσκαλε, αυτός είν' ο Όμηρος; Ένα τέτοιο παραμύθι θα μπορούσε κι η γιαγιά μου να το πλάσει. Για να μας νανουρίζει τις νύχτες με το φεγγάρι. Λίγο αλαφροΐσκιωτη νά 'τανε, λίγο νεραϊδοπαρμένη, και φτάνει. Αυτός είν' ο Όμηρος;
Αυτός είν' ο Όμηρος; ερωτάμε κι εμείς με τη σειρά μας. Ο πατέρας των ποιητών; Όπως έλεγε κι ο ίδιος για το Δια, ο πατέρας των θεών. Ο Όμηρος, στους έλληνες ο πρώτος, η πύλη του η πύλη του πολιτισμού της Ευρώπης, η ακένωτη πηγή της σοφίας;
- Οι τραγωδίες μου είναι ψίχουλα από την πλούσια τράπεζα του Ομήρου, έλεγε ο Αισχύλος. Κι ένας ζωγράφος, ο Γαλάτων, εζωγράφισε ένα συμπόσιο σε πολυτελή αίθουσα. Έβαλε γύρω- τριγύρω όλους τους μεγάλους έλληνες συγγραφείς, και στη μέση ο Όμηρος. Ανοίγει το στόμα του καθώς τερρακόττα, και κάνει εμετούς. Και οι άλλοι τρώνε εν χορώ τα «έμημεσμένα».
Τριάντα αιώνες τώρα τον μελετάμε. Τον διδάσκουμε, τον σπουδάζουμε, τον εξηγάμε, τον σχολιάζουμε, και στην ακρη του δεν εφθάσαμε. Κι ούτε θέλει να φτάσουμε ποτές. Αυτός λοιπόν είν'ο Όμηρος; Ένας ανοϊκός γεροντάκος; Σε καλό μας, δηλαδή...
Ο μαθητής με τα έξυπνα μάτια έχει δίκιο. Μας προκαλεί.
Να αποβάλουμε τη συνδρομή αφέλεια που, χωρίς οι ίδιοι να το νιώθουμε, κατεβάζει το δάσκαλο στην ηλικία του μαθητή. Ο μαθητής μας προκαλεί να ιστορήσουμε αλλοιώτικα την ιστορία.

Όχι πια για τα παιδιά,

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κεντικιάν: Η Πριγκίπισσα που δέρνει άντρες και γυναίκες!


Εμένα δεν μου χάρισαν τίποτα!

Εμένα δεν μου χάρισαν τίποτα! Με τον τίτλο αυτό κυκλοφορεί στην Γερμανία στις 14.03.2011 το βιβλίο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας  όλων των κατηγοριών .
Η Αρμένισσα  Σούζη Κεντικιάν μαζί με την οικογένεια της σε ηλικία 5 χρονών (σήμερα 23) πήγε στην Γερμανία όπου τα πρώτα τους χρόνια πέρασαν σε συνθήκες φτώχειας και πάμπολλων στερήσεων  (σ.σ. στο Αμβούργο, στο πλωτό πλοίο Bibby Altona υποδοχής προσφύγων, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες ποτέ δεν κατέκρινε κανείς....) δώδεκα χρονών ασχολήθηκε με την πυγμαχία και μόλις τότε πήραν άδεια παραμονής και άσυλο όταν υπέγραψε το συμβόλαιο πυγμαχίας...
Βέβαια δεν νίκησε μόνο γυναίκες στην καριέρα της αλλά και άντρες όπως τον πασίγνωστο, υψηλότερο και βαρύτερο της γερμανό Stefan Raab.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η Έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία και οι αρχαίοι Έλληνες



Είναι γνωστό ότι η ατομική -Άτομο (ετυμ. = άτμητο < α στερητ. + τέμνω)-θεωρία πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα από το Λεύκιππο και το μαθητή του Δημόκριτο, αλλά ωστόσο τα παράδοξα του Ζήνωνα τον οδηγούν στον  ρόλο του φιλοσοφικού κριτή τόσο για τους σύγχρονους μαθηματικούς, όσο και για τους σύγχρονους φυσικούς, και στοχεύουν στο να δείξουν ότι η επ’ άπειρον διαιρετότητα (από φυσική ή λογική άποψη) οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα.
Ο Ηρακλής όταν συνειδητοποίησε τους κινδύνους της παράλογης εκμετάλευσης της Φύσης, την μεταμόρφωση της Φύσης σε Φράνκενσταϊν, πήγε και έθαψε το αθάνατο κεφάλι της Λερναίας Υδρας –αν  και  αυτό του ήταν χρησιμο- ζωντανό, και έβαλε ένα βαρύ βράχο επάνω του...
Μετά την είδηση για διαρροή ραδιενέργειας, στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη ΒΑ Ιαπωνία,  σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλώτερα από το κανονικό

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΤΑΛΙΟΝ(στις εκβολές του Αλφειού).



Το Αρχαίο Επιτάλιο
Δια των προσφάτων ευρημάτων της ανασκαφής Επιταλίου η περιοχή αποκτά μέγα αρχαιολογικό ενδιαφέρον... (Πέτρος Θέμελης, Αρχαιολόγος)
Αρχές του 1967 και η κατασκευή του αρδευτικού έργου της Επιταλιώτικης πεδιάδας από το φράγμα του Φλόκα βρίσκεται σε πλήρη εξέληξη. Κατάντη της εθνικής οδού Πύργου - \Κυπαρισσίας και σε μικρή απόσταση από αυτήν, κάτω από τον λόφο του Αι Γιώργη, γίνονται οι χωματουργικές εργασίες του κύριου αρδευτικού αγωγού, σε ένα έδαφος εντελώς γαιώδες-αργιλλώδες, που θα κατανείμει νερό του Αλφειού από το φράγμα Φλόκα στο δευτερεύον αρδευτικό δίκτυο. Τότε τα εκσκαπτικά μηχανήματα που εργάζονται κοντά στην γέφυρα της Ε.Ο., σκοντάφτουν σε λίθινες κατασκευές, καλυμένες από χώμα. Η πεποίθηση ότι βρέθηκαν αρχαιότητες ήταν πλέον αναμενόμενη αφού από το ίδιο έργο είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες στην Σαλμώνη, στο Φλόκα και το Στρέφι του νομού μας. Το αρχαίο Επιτάλιο, που ο Αλφειός προστάτευσε με τις προσχώσεις του για εκατοντάδες χρόνια, κατά αυτόν τον τυχαίο τρόπο βλεπει μετά από μεγάλο διάστημα πάλι το φως του ήλιου. Το τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων, υπεύθυνο για την κατασκευή του αρδευτικού έργου, χρηματοδοτεί την ανασκαφική έρευνα που αναλαμβάνει να εκτελέσει η Ζ΄Εφορεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία. Η ανασκαφική έρευνα θα γίνει από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη ως υπεύθυνο, με την βοήθεια των συναδέλφων του Γ. Μάντζιο και Ιω. Ψυχογιού ενώ η αρχιτέκτων Ευγ. Καστρίδου επιμελήθηκε τα σχέδια των κατόψεων των ευρημάτων.
Τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη συνάντησα τον Φεβρουάριο του 2008 σε μιά παρουσίασή του στο ΤΕΕ στην Αθήνα για τον μηχανισμό της Ελεύθερνας. Εκμεταλευόμενος την ευκαιρεία τον παρεκάλεσα να μου δώσει την δημοσιευμένη στο Αρχαιολογικό Δελτίο εργασία του για τις ανασκαφές στο αρχαίο Επιτάλιο, πράγμα που έκανε τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη ευγένεια. Στην σύντομη συζήτησή μας θυμήθηκε τις δύσκολες μέρες των ανασκαφών στο Επιτάλιο, τα κουνούπια που εμάστιζαν την περιοχή μας , την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου, την προσπάθεια που παρέμεινε ημιτελής. Ο Θεσσαλονικιός την καταγωγή Πέτρος Θέμελης καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας σήμερα, παράτησε την φιλολογία για χάρη της αρχαιολογίας μαθητεύοντας αρχικά στην ανασκαφή της Βεργίνας. Από την Βεργίνα στην Πέλλα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ολυμπία (όπου ασχολήθηκε με το Αρχαίο Επιτάλιο), τους Δελφούς, την Ερέτρια την Ελεύθερνα, είναι μερικές από τις περιοχές εργασίας του. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά συνδέοντας το όνομά του με τις ανασκαφές της πόλης που έκτισε ο Επαμεινώνδας το 369 π.Χ., την αρχαία Μεσσήνη.
Επιστρέφομε στις ανασκαφές του Αρχαίου Επιταλίου που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και περατώθηκαν την 30η Νοεμβρίου του 1967. Ο χώρος που εντοπίστηκαν αρχαιότητες καταλαμβάνει μία έκταση μορφής ορθογωνίου, μήκους 800m και πλάτους 30m, δηλ. περίπου 24 στρέμματα. Ο τεράστιος αυτός χώρος δεν ήταν φυσικά δυνατόν να ερευνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι η ανασκαφή περιορίστηκε σε τέσσερα τμήματα, τους τομείς I, II, III, και IV όπως ονομάστηκαν από τους αρχαιολόγους. Ο τομέας ΙΙΙ είναι ο πλησιέστερος προς τον Αλφειό, ενώ νότια με κατεύθυνση το Ανεμοχώρι ακολουθούν οι τομείς IV, II και Ι. Σε γενικές γραμμές η χρονολόγηση των αρχαιοτήτων ξεκινά από τον νεώτερο τομέα Ι προς τον αρχαιότερο τομέα ΙΙΙ που είναι και ο αρχικός αστικός πυρήνας του Αρχαίου Επιταλίου.Τα ευρήματα ανά τομέα ανασκαφής όπως περιγράφονται στην εργασία του Πέτρου Θέμελη ως εξής:
ΤΟΜΕΑΣ Ι: Ο τομέας Ι βρίσκεται στην περιοχή της εισόδου του περιφραγμένου σήμερα αρχαιολογικού χώρου και είναι τα πρώτα ευρήματα που αντικρύζει ο επισκέπτης. Ανατολικά της εισόδου έχουν αποκαλυφθεί τμήμα ρωμαικού βαλανείου με τρία υπόκαυστα ( 3ος μ.Χ. αιώνας) καθώς και μεγάλη ημικυκλική δεξαμενη με μολύβδινο αποχετευτικό αγωγό.

Η Ημικυκλική Δεξαμενή με την σωζόμενη επένδυσή της.

Δυτικά του βαλανείου διέρχεται

9 Ρίχτερ (!) σεισμός στην ξακουστή πόλη Ελίκη.

Το χειμώνα του 373 π.Χ., σύμφωνα με τους ιστορικούς και τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, καταποντίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας ενός σεισμού που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ (!) η ξακουστή πόλη Ελίκη. Πέντε μέρες πριν από εκείνο το φοβερό σεισμό, όλα τα ζώα εγκατέλειψαν το έδαφος της πόλης αφήνοντας άναυδους τους ανυποψίαστους κατοίκους της.

Σχετκό θέμα: Περί Ελίκης,

»Η Ομηρική Γεωγραφία της Αχαϊας.


Μετά τον όλεθρο,

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τώρα ανακάλυψαν τον χημικό πόλεμο στην Δούρα-Ευρωπό της αρχαιότητας

Ένας σωρός από ανθρώπινα οστά, λείψανα δεκαεννέα ανθρώπων, έφρασσε μια υπόγεια σήραγγα κάτω από τα τείχη της αρχαίας πόλης Δούρας-Ευρωπού καταπλήσσοντας τους Γάλλους αρχαιολόγους που την ανέσκαπταν, πάνω από ογδόντα χρόνια πριν από σήμερα.

Δυστυχώς για τους Γάλλους αρχαιολόγους φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν ότι υπήρχαν

Βιολογικοί πόλεμοι στην αρχαιότητα

Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης, η οποία κατά την ρωμαϊκή της φάση σημαδεύτηκε από την πολιορκία της από τους Πέρσες στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ., οι ερευνητές είδαν στα συσσωρευμένα πτώματα το αποτέλεσμα μιας μάχης σώμα με σώμα, στην υπόγεια σήραγγα που οι Πέρσες είχαν σκάψει για να εισβάλλουν στην πόλη. Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι.

Η ευφάνταστη θεωρία των Γάλλων δεν ικανοποιούσε τον Simon James, αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία. Παρατηρώντας το πέρασμα, ο James εντόπισε τα απομεινάρια μιας ουσίας που έμοιαζε με πίσσα, και η οποία είχε δημιουργήσει κρυστάλλους στα τοιχώματα. Μήπως λοιπόν οι Ρωμαίοι πέθαναν από κάποια δηλητηριώδη ουσία η οποία εντοπιζόταν στο στοιχείο αυτό;

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αρχαιολογία: Σε ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων η Τουρκία


Οι φίλοι της αρχαιολογίας καλό είναι να γνωρίζουν – εν όψη των απαράδεκτων συνθηκών και μεταχείρισης αρχαιολογικών ευρημάτων στον ελλαδικό χώρο- ότι η Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια αύξησε (δεν είναι μία απλή αύξηση, το ποσό είναι εκατονταπλάσιο !) τις δαπάνες της για την αρχαιολογία της από 
150.000 ευρώ ετησίως 
σε 15.000.000.- ευρώ ετησίως!
Το τελευταίο αίτημα ή καλύτερα απαίτηση της Τουρκίας είναι η επιστροφή της λεγόμενης σφιγγός του μουσείου της Περγάμου της Γερμανίας, στην Τουρκία. 




Δείτε το βίντεο „H επιστροφή των Θεών (Die Rückkehr der Götter) “ από την έκθεση 170 έργων τέχνης που έγινε στο μουσείο της Περγάμου τα οποία μετά από 13χρονη „εξορία“ τους στην Μόσχα και Άγια Πετρούπολη επέστρεψαν στην Γερμανία. Τα είχε ζητήσει η ...Ελλάδα;

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Το Ηλιοτρόπιο


Το Ηλιοτρόπιο

Dadocorpus Η ιστορία είναι παρμένη από το διήγημα του Ευγένιου Τριβιζά "Το ηλιοτρόπιο", της συλλογής διηγημάτων "Τα μυστικά των μάγων", η οποία είναι υπό έκδοση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο βίντεο δεν διαβάζετε επακριβώς την ιστορία όπως την έγραψε ο Τριβιζάς. Για λόγους μοντάζ ήταν απαραίτητη η προσαρμογή του κειμένου.

Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ανήκουν στον κ. Ευγένιο Τριβιζά.

Η ημέρα της Γυναίκας, εμείς και οι αρχαίες Ελληνίδες


Η ολομέλεια του ΕΚ θα συμμετάσχει στον εορτασμό της 100ης Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου με ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης. Θα προηγηθεί η συζήτηση των εκθέσεων της Mariya Nedelcheva, για την ισότητα ανδρών - γυναικών και της Rovana Plumb, για τις γυναίκες που πλήττονται από φτώχια, έχουν δε και Αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας βέβαια χωρίς καμία αναφορά στις αρχαίες Ελληνίδες...

Εμείς και οι αρχαίες Ελληνίδες 

Κατόπιν μίας έρευνας ή καλύτερα δημοσκόπησης θα λέγαμε, σχεδόν όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μας είπαν ότι η αρχαία Ελληνίδα ήταν πολύ περιορισμένη, δεν είχε δικαιώματα, και διάφορα άλλα επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το δυσάρεστο είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι κ.λ.π., δηλαδή αυτοί στους οποίους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας... Και προχωράμε στα χειρότερα: Ο Έλλην Ιστορικός- Δημοσιογράφος Μ. Δ. Καλαποθάκης αναφέρει στο σύγγραμμα του „Η Ελληνική Κοινωνία κατά την Αρχαιότητα“ 
....(οι Ελληνίδες) ήσαν αληθή ανδράποδα, αγράμματοι και εξηυτελισμέναι! 
Μη χειρότερα! Αχ, να και τα χειρότερα: Ο παγκοσμίου φήμης, εξαίρετος W. Durant στο έργο του, στην βαρυσήμαντη και σε όλη την υφήλιο αποδεχτή „Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού“ Β´ τόμος, σελ. 317-319 πληροφορεί:
„Η σύζυγος εάν πεπλοφορεί και συνοδεύεται καταλλήλως, μπορεί να επισκεφτεί και τους οικείους της...“ 
Καλά ρε μάγκα Durant, δηλαδή πήγαινε μόνο με συνοδεία στους συγγενείς και φίλους; Με μπούρκα ή μήπως με φερετζέ; Και συνεχίζει. 
„...Πρέπει να παραμένει εις την οικίαν της και να μην εμφανίζεται στα παράθυρα.“
Μάλιστα. Την είχανε και φυλακισμένη. Βέβαια είχε και παράθυρα αλλά δεν έκανε να τα χρησιμοποιεί...

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Έτσι θα ήταν σκέφτεστε; Ε, λοιπόν, ο ίδιος ο Durant στη ίδια παράγραφο αναφέρει: