Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ενα απόσπασμα απο 700 αρχαίους συγγραφείς και από τουλάχιστον 1500 έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας,



«Δειπνοσοφισταί»:Πρόκειται για 15τομο έργο το οποίο δεν σώζεται ολόκληρο και στο οποίο ο Αθήναιος διηγείται στον φίλο του Τιμοκράτη όσα ειπώθηκαν σε ένα συμπόσιο που είχε παραθέσει ο πλούσιος και διανοούμενος Ρωμαίος Λαρήνσιος.
Από τους 33 καλεσμένους αναφέρονται ονομαστικά ο ιατρός Γαληνός, ο νομομαθής Ουλπιανός, ο ιστορικός Πλούταρχος, ο κυνικός Κυνούλκος. Όλοι τους ήταν πολύ γνωστά ονόματα της εποχής –του 2ου αιώνα μ.x.x,–αλλά η συμμετοχή τους στο συμπόσιο είναι μάλλον επινόηση του συγγραφέα, ενώ πιθανότατα και ο ίδιος οι οικοδεσπότης Λαρήνσιος (ή Λαρένσιος) ήταν φανταστικό πρόσωπο.
Το έργο είναι μια καταιγιστική παράθεση διαλόγων και πληροφοριών επί παντός επιστητού που μας δίνει μια εικόνα για τις γαστρονομικές συνήθειες και γενικότερα για τα ρωμαϊκά και ελληνικά ήθη εκείνης της περιόδου. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταγράφονται γνωμικά και αποσπάσματα από τουλάχιστον 700 αρχαίους συγγραφείς, από τουλάχιστον 1500 έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί.
Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γνωμικολογικά έργα όλων των εποχών. https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=1667

Δεν υπάρχουν σχόλια: