Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Surprise !!!! ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ «Musée du Louvre» !!!

 Γι’ αυτά τα μάρμαρα επολεμήσανε.

 Το φάντασμα του Λούβρου.

Το Λούβρο βρίσκεται στην Ηλεία,

προς τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σε απόσταση 14 χλμ. Α. από την Αρχαία Ολυμπία (έδρα του δήμου) 

-η ονομασία Λούβρο είναι γνωστή από τόσο παλιά όσο και της Αρχ. Ολυμπίας-

και 29 χλμ. Α. από τον Πύργο

Νοτιοδυτικά του χωριού είναι ο Αλφειός ποταμός ενώ μέσα από αυτό περνάει Η ΕΟ Ολυμπίας - Τρίπολης. Δυτικά είναι οι οικισμοί Νέα Κάμενα και ανατολικά το Βασιλάκι. Στην τοποθεσία "Καμπέρι" έχει εντοπιστεί αρχαίο λατομείο κογχυλιάτη λίθου, από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού υλικού των μνημείων της Άλτεως στην αρχαία Ολυμπία και το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Αλλοι πάλι λένε ότι τα αρχαιολογικά ...υλικά απήχθηκαν. Με τις ανασκαφές του 1829 των Γάλλων Μπλουέ και Ντυμπουά που βρισκόταν στον στρατό του στρατηγού Μαιζών όχι μόνο επιβεβαίωσαν την θέση της Αρχ. Ολυμπίας αλλά έφεραν στην επιφάνεια αρκετά γλυπτά από τις μετόπες του αρχαίου ναού. Στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας όμως κυριολεκτικά οργίασαν οι αρχαιοκάπηλοι κυρίως ξένοι οι οποίοι παρουσιάζονταν άλλοτε σαν επισκέπτες και άλλοτε σαν περιηγητές. Κατά την στοματική παράδοση οι αρχαιοκάπηλοι τα γλυπτά που έβρισκαν ή έκλεβαν τα φύλαγαν κοντά στον Αλφειό ποταμό. Εκεί ήταν πιο εύκολο να φορτωθούν σε βάρκες στον πλωτό τότε ποταμό στην θέση Φανάρι και μέσω Κατακόλου να φυγαδευτούν για τη Γαλλία. Επειδή τα αγάλματα όλα φορτώνονταν στο Λούβρο το μουσείο που τα τοπο θέτησαν το ονόμασαν Λούβρο ( κατά την στοματική παράδοση πάντοτε ).


 

Ως οικισμός αναφέρεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας* και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Πίσσης. Το 1912 με το ΦΕΚ 256Α - 28/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας.

Μέχρι σήμερα κανείς και καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα ΔΕΝ έχει θελήσει να αναδείξει τον τόσο τεράστιας σημασίας χώρο. Αλλες χώρες, μεταγενέστερα κάνουν τα πάντα για να έχουν έστω και λίγο από την αίγλη του ονόματος δίχως να έχουν καν την γεωγραφική και ιστορική βαρύτητα της λέξεως.

Η <παγκόσμια κυβέρνηση> καθώς και η κοινωνία του πνεύματος προσκυνά την ισχύ του χρήματος:

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Το Μουσείο του Λούβρου, γαλλικά «Musée du Louvre», επίσημη ονομασία του Μεγάλου Λούβρου, γαλλικά «Grand Louvre» μας λένε ότι δήθεν γεννήθηκε από τα ιδανικά του Διαφωτισμού και από την απόρριψη της μοναρχίας. Κατά τη δημιουργία του το Μάιο του 1791 ως δημόσιο χώρος ανοιχτός σε όλους, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι το Λούβρο θα είναι «ένας χώρος για τη συγκέντρωση μνημείων από όλες τις επιστήμες και τις τέχνες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανέθεσε το 1983 στον σινοαμερικανό αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι την κατασκευή , ΟΧΙ μιας πυραμίδας, αλλά  πέντε/ 4 εξωτερικές πυραμίδες,

 +1 εσωτερική πυραμίδα!



 

Εκτοτε το  πέντε βρίσκεται παντού στο Λούβρο του Παρισιού.


Ο Φρανσουά Μιτεράν νίκησε το χρόνο. 

 Διότι γνώριζε ότι ο ιερέας στους Δελφούς για μια τριακονταετία,  Πλούταρχος συνέδεσε μέρος του έργου του με το ιερό του Απόλλωνα, τις διαδικασίες χρησμοδοσίας και τις προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομά τους με αυτό. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι o διάλογος «Περὶ τοῦ Εἶ τοῦ ἐν Δελφοῖς»,  στον οποίο πρωταγωνιστούν ο Αμμώνιος, νεοπλατωνικός φιλόσοφος και δάσκαλος του Πλουτάρχου, και ο Λαμπρίας, αδελφός του συγγραφέα. Σύμφωνα με τον Αμμώνιο, το Ε που βρισκόταν χαραγμένο στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς οφειλόταν στο εξής γεγονός: οι σοφοί της αρχαιότητας, τα αποφθέγματα των οποίων αναγράφονταν επίσης στο ιερό του Απόλλωνα, δεν ήταν επτά, αλλά πέντε: ο Χίλων, ο Σόλων, ο Θαλής, ό Βίας και ο Πιττακός. Όμως οι τύραννοι Κλεόβουλος και Περίανδρος χρησιμοποίησαν την ισχύ τους για να ενταχθούν κι αυτοί στον κατάλογο. Το Ε που χαράχθηκε στο ναό αποτελούσε άρα (και) μια επιβεβαίωση ότι τα δελφικά παραγγέλματα προέρχονταν στην ουσία από τους πέντε πραγματικούς σοφούς.

Οι Νεοπυθαγόρειοι συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την πέμπτη με το θείο:

  1. Ύδωρ
  2. Γαία
  3. Ιδέα ή Ιερόν
  4. ΕΙλη (θερμότητα του ήλιου)
  5. Αήρ

Τα αρχικά των λέξεων αυτών σχηματίζουν τη λέξη «Υ-Γ-Ι-ΕΙ-Α».

Η κατασκευή, της μεγάλης πυραμίδας η οποία αποτελείται μονάχα από γυάλινα μέρη όπως και οι άλλες, φθάνει σε ύψος 21,6 μ. Η βάση της έχει πλευρές 35 μέτρων. 

 Το 1802 ο Ναπολέων καθώς είχε φέρει στην Γαλλία αρχαιότητες απο όλη την Ευρώπη και την Αίγυπτο (κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Αίγυπτο στην στρατιά του συμμετέχει και η ελληνική λεγεώνα, επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο μετέπειτα  Συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού  Νικόλαος Τσεσμελής ή Παπάζογλου) του έδωσε το όνομα του και ονομαζόταν

 "Μουσείο Ναπολέοντα"

Το 1803, το μουσείο διέθετε 19 αίθουσες και τότε έγινε το γνωστότερο μουσείου του κόσμου -όμως αυτή η ονομασία δεν άντεξε στο χρόνο. Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό το 1815, οι περισσότεροι λαοί που είχαν χάσει έργα τέχνης, απαίτησαν να τους επιστραφούν**. Οι επιμελητές του Λούβρου έκρυψαν τότε πολλά έργα τέχνης στις ιδιωτικές συλλογές τους, ώστε να μην απογυμνωθεί το Λούβρο πλήρως από τα ξένα έργα τέχνης που εξέθετε. Τα άλλα κράτη πληροφορήθηκαν τον "ελιγμό" των διευθυντών του Λούβρου και έστειλαν στο Λονδίνο διπλωματικές αποστολές με στόχο την αναζήτηση βοήθειας από τους Βρετανούς. Με την πίεση που ασκήθηκε, το Λούβρο αναγκάστηκε να επιστρέψει αρκετά έργα, παρότι κάποια από αυτά είχαν ουσιαστικά διασωθεί ή αποκατασταθεί από τους φροντιστές του μουσείου. Τότε το Λούβρο αναγκάστηκε να αποδώσει πάνω από 5.000 αντικείμενα τέχνης. Μετονομάστηκε για άλλη μια φορά και  λεγόταν "Βασιλικό Μουσείο"

Ονομασία 



Αλλοι λένε ότι ονομάστηκε Λούβρο λόγω του τοπωνυμίου της περιοχής όπου οικοδομήθηκε - αυτή όμως λεγόταν Lupara επειδή πόρνες (lupae, λατ.) δούλευαν εκεί. Ας δούμε ΕΔΩ:



 Το Μουσείο του Λούβρου-Lens

Το Λούβρο-Λανς (Louvre-Lens) Γαλλία. Είναι ακριβώς νότια της Λιλ και τη σήραγγα της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειοστην περιοχή της Βόρειας Γαλλίας. Στόχος του(πέραν του κερδοσκοπικού) είναι να δώσει στους ντόπιους κατοίκους (και στους πολλούς ξένους επισκέπτες ), πρόσβαση στην καλύτερη τέχνη του κόσμου σε ένα εντυπωσιακό νέο κτίριο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και ο στόχος της βοήθειας για την αναβάθμιση τηςπόλης.


 


 



 

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι 

βρίσκεται στο νησί Saadiyat, 

Κάτω από τον δαντελωτό θόλο από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο με τα 7.850 αστέρια -για την κατασκευή του οποίου εργάζονταν ταυτοχρόνως 800 άτομα -βρίσκονται 55 ανεξάρτητα κτίρια. Όπου υπάρχουν 23 εκθεσιακοί χώροι με μέτωπο προς τη θάλασσα στους οποίους εκτίθονται περισσότερα από 600 έργα τέχνης.


Η συμφωνία για την δημιουργία του «Λούβρου του Άμπου Ντάμπι» μεταξύ Γαλλίας με Εμιράτα έγινε πριν 10 χρόνια, το 2007, όπου υπεγράφη μια συμφωνία 663 εκατομμυρίων ευρώ
 ( ουσιαστικά 1 δισ. μαζί με την «ενοικίαση» του ονόματος). Το όνομα του είναι μισθωμένο μέχρι το 2037. 
 
 
 

ένα φάντασμα  στοιχειώνει το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

 

όταν το Λούβρο έγινε Μουσείο, ένα φάντασμα κυκλοφορούσε μέσα στο μουσείο. Ο θρύλος έμεινε ζωντανός ώστε την δεκατία του 1960 γυρίστηκε ταινία. Οι δημοσιογράφοι τότε κλείστηκαν στο μουσείο και περίμεναν να δουν  το φάντασμα...

Διαβάστε επίσης:

*ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΧΘΗΚΕ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ. 18 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΦΩΒΕΛ ΤΟ 1812…

**200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 1820 ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

 

..................................................

Γιατί ο δήμαρχος Μήλου αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στο Μουσείου του Λούβρου; Η αντίδραση των Γάλλων και οι εξελίξεις

Εργασία και επιμέλεια : Νίκος Σάμιος και Νίκος Πλάτων Παπαδόπουλος Πισατίδης

*Σημείωση : Το οφείλαμε στην Ιστορία μας , στο Έθνος μας , στους Προγόνους μας .



Δεν υπάρχουν σχόλια: