Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Περί ΑΡΜΕΝΙΑΣ το ανάγνωσμα.

 Γράφει ο Νίκος Σάμιος

 Ο Στράβων 

(Αμάσεια Πόντου, 64 π.χ.χ. - Αμάσεια Πόντου, 24 μ.χ.χ.) ήταν Έλληνας γεωγράφος,


φιλόσοφος και ιστορικός.

Ως γεωγράφος, ο Στράβων συγκαταλέγεται στους διασημότερους της εποχής του και γενικότερα της αρχαιότητας. Το έργο του Γεωγραφικά, που αποτελείται από 17 βιβλία, σώζεται ακέραιο και σε άριστη κατάσταση, χαρίζοντας παράλληλα τη φήμη και τη δόξα του στους κατοπινούς αιώνες. Πρόκειται για ένα περιληπτικό μεν, αλλά σαφέστατο και μεθοδικό σύγγραμμα, όχι απλά και μόνο χρήσιμο, αλλά και πραγματικά πολύτιμο σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση για τα πράγματα της εποχής του, καθώς παρουσιάζει την περιγραφική ιστορία ανθρώπων, Κρατών και πόλεων από διαφορετικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου. Το έργο του Στράβωνα είναι, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, ο πιο ακριβής και ποιοτικός "Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας" (είχε ταξιδεύσει από την Αρμενία μέχρι τις περιοχές της Τοσκάνης που βρίσκονταν απέναντι από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα σύνορα της Αιθιοπίας). 

Στο έργο του Γεωγραφικά (εννοείται: γεωγραφικά και ιστορικά ὑπομνήματα,) ο Στράβων δίνει σε ύφος απλό μια περιγραφή της οικουμένης, δηλαδή του κατοικημένου και πολιτισμένου τμήματος της γης, το οποίο ταυτίζει με το βόρειο ημισφαίριο. Από τα 17 βιβλία των Γεωγραφικών τα δύο πρώτα αποτελούν τα προλεγόμενα, τα βιβλία 3-10 ασχολούνται με τις χώρες της Ευρώπης, τα βιβλία 11-16 με τις χώρες της Ασίας, ενώ το τελευταίο βιβλίο αναφέρεται στην Αίγυπτο και στη Λιβύη.

Ανί Προλόγου

Οι Φερές (αρχ. ελληνικά: Φεραί) υπήρξαν αρχαία θεσσαλική πόλη, που πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, από το Φέρητα, το γιο του Κρηθέα ή από τη Φερά, την κόρη του Αιόλου.

Ήταν πάρα πολύ σπουδαία πόλη, που ανήκε στην Πελασγιώτιδα τετραρχία και είχε ως επίνειο τις Παγασές. Οι Παγασές αποτέλεσαν σημείο εκκίνησης για την εκστρατεία των Αργοναυτών υπό την ηγεσία του Ιάσονα. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος περιγράφει την τοποθεσία με ιδιαίτερη γλαφυρότητα στο πρώτο βιβλίο των Αργοναυτικών.

 Ἀρμένιον 

Το Αρμένιον


λοιπόν, ήταν ένα μικρό χωριό στην Πελασγιώτισα, στην αρχαία Θεσσαλία, μεταξύ Φερών και και Λάρισας, πλησίον της λίμνης Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηίς, ή Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος. Σήμερα πολλοί λένε ότι ταυτίζεται με την πόλη Πέτρα της Πελασγιώτιδος.

Γράφει λοιπόν ο Στράβων, 

 για την  ΑΡΜΕΝΙΑ

  ἀρχαιολογία δέ τίς ἐστι περὶ τοῦ ἔθνους τοῦδε τοιαύτη:

  ἄρμενος ἐξ Ἀρμενίου πόλεως Θετταλικῆς, κεῖται μεταξὺ Φερῶν καὶ Λαρίσης ἐπὶ τῇ Βοίβῃ   καθάπερ εἴρηται, συνεστράτευσεν Ἰάσονι εἰς τὴν Ἀρμενίαν:
τούτου φασὶν ἐπώνυμον τὴν Ἀρμενίαν

 δηλαδή ότι το Αρμένιο πήρε το όνομα του απο τον Αρμένιο, ο οποίος ήταν Αργοναύτης του Ιάσονα, και η Αρμενία απο τον Αρμένιο,

 και για όσους καταλαβαίνουν και όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν:


ὥστ᾽ ἐκ πάντων τούτων εἰκάζουσι καὶ τοὺς Μήδους καὶ Ἀρμενίους συγγενεῖς πως τοῖς Θετταλοῖς εἶναι καὶ τοῖς ἀπὸ Ἰάσονος καὶ Μηδείας.

  Στράβων


Δεν υπάρχουν σχόλια: