Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Και αυτό το είπε ο Φωκυλίδης ο Μιλήσιος


"Και τόδε Φωκίδεῳ"

Γράφει ο Νίκος Σάμιος

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής 

«Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». (Να μην κρίνεις προτού ακούσεις τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών) Φωκυλίδης ο Μιλήσιος.

Το νομικό απόφθεγμα ήταν  κρεμασμένο σε κάδρο,   στον τοίχο πίσω από το γραφείο κάθε  Αξιωματικού Υπηρεσίας.

Ο Φωκυλίδης ο Μιλήσιος, λοιπόν, έθεσε τις βάσεις της ηθικής και του δικαιώματος στην απολογία, του οιουδήποτε στον νομικό πολιτισμό… Χωρίς τον Φωκυλίδη, κάθε Σωκράτης θα δικαζόταν χωρίς Απολογία.

Ο Φωκυλίδης ή Φωκυλίδης ο Μιλήσιος, στα τέλη του 6 ου π.χ.χ. αιώνα. - αρχές του 5 ου π.χ.χ. αιώνα. ήταν ελεγειακός ποιητής που ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προετοιμασία των αναφορών σε δαχτυλικούς εξάμετρους στίχους σε μια χαλαρή σύνδεση και σειρά είχαν συντεθεί σε ενιαίο διδακτικό ποίημα. Εισάγει μια σειρά από ομάδες στίχους με τη στερεότυπη φράση "Και τόδε Φωκίδεῳ" και ότι αυτό ήταν γνωμικός ποιητής. Λένε ότι τα λόγια που έγραψε δεν έχουν διασωθεί ως ένα ολοκληρωμένο έργο, αλλά είναι σκόρπιες αναφορές από άλλους συγγραφείς. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ησιόδου, επαινεί τη γεωργία ως το πιο έντιμο επάγγελμα,σας συμβουλεύει να είναι λογικό και δίκαιο, συνιστά την αποφυγή απερισκεψία, ένα άλλο χωρίο μιλάει για την κακότητα των γυναικών.

Η συλλογή των τιμών υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της καθημερινής ζωής, γραμμένο σε απλή γλώσσα.

Μαζί με τον σύγχρονό του Δημόδοκο από τη Λέρο αλληλοπειράζονταν με στίχους.

Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ένας μή Ελληνας,  Ιουδαίος, αγνώστου ταυτότητος "οικειοποιήθηκε " το όνομα του Φωκυλίδη για να γράψει διάφορα συγγράμματα  Ο ψευδο Φωκυλίδης, όπως λέγεται μέχρι σήμερα  ήταν σύγχρονος του  Φίλωνα του Αλεξανδρέα ή Φίλων (ο) Ιουδαίος (Philo Judaeus, 20 π.χ.χ. – 45 μ.χ.χ.) ο οποίος και αυτός ήταν ελληνιστής Ιουδαίος φιλόσοφος, και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που αποτελούσε εκείνη την εποχή κέντρο της εβραϊκής διασποράς.
Οι ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες για τον Φίλωνα προέρχονται από τα δικά του έργα, συγκεκριμένα στο έργο του Πρεσβεία προς Γάιον, και από τον Ιώσηπο στο έργο του Ιουδαϊκή Αρχαιολογία.
Φωκυλίδης.

 Αυτό είναι μόνο ένα από τα μυστικά λοιπόν μιας  σκοτεινής και αδιάλλαχτης παγκόσμιας ιστορίας που τα μυστικά της τα γνωρίζει μόνο το ιερατείο της, παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο, το οποίο πολύ καλά γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί τις μηχανές που οι Έλληνες αψήφησαν: Τις μηχανές του δόλου («pia fraus», ευσεβής απάτη) .

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη σύγχρονη έκδοση των απάντων του Φωκυλίδη του ...

  • ΛΕΞΙΚΌ της ΑΡΧΑΊΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΩΝ, έκδ. UNIVERSITY STUDIO PRESS, 1996 ISBN 960-120-559-4.
  • Φωκυλίδης "Οδηγίες, Επιγράμματα", εκδ. Επικαιρότητα, 2011.
  • Ελεγειακοί, έκδ. ΑΓΡΑΣ, Σχόλια, Τζον Ντάλας, 2007 ISBN 960-32

Δεν υπάρχουν σχόλια: