Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Γιατί η Ιταλία φοράει μπλε φανέλα;


Λένε ότι :

Η σημαία της Ιταλίας είναι τρίχρωμη, με τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος πράσινου, λευκού και κόκκινου. Η Ιταλική τρίχρωμη σημαία είναι ουσιαστικά ίδια με τη Γαλλική με το πράσινο χρώμα αντί για το μπλε. Σύμφωνα με ένα θρύλο, η αλλαγή πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του ότι το πράσινο ήταν το αγαπημένο χρώμα του Ναπολέοντα. Η σημαία αυτή πρωτοεμφανίστηκε στις Γαλλικές δημοκρατίες της βόρειας Ιταλίας που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και υιοθετήθηκε κατά το 1797-98 από τη Υπεραλπική δημοκρατία. Το 1848 η πράσινο-άσπρο-κόκκινη σημαία υιοθετήθηκε με το θυρεό του στρατού (Οίκος της Σαβοΐας) στο κέντρο της. Κατά τη δικτατορία του Μουσολίνι προστέθηκε πάνω από το θυρεό του στρατού το ιταλικό στέμμα. Το 1946, όταν η Ιταλία ανακηρύχθηκε δημοκρατία, ο θυρεός του στρατού αφαιρέθηκε από τη σημαία της. Υιοθετήθηκε στις 18 Ιουνίου 1946.

 Ναι μέν αλλά, ο θυρεός του οίκou της Σαβοΐας άλλα δείχνει:

 

Γιατί η Ιταλία φοράει μπλε φανέλα;


Επίσης λένε ότι
Ο λόγος, λοιπόν, πίσω από την απόφαση των Ιταλών να φορέσουν μπλε στην εθνική τους ομάδα είναι... βασιλικός! Σχετίζεται συγκεκριμένα με τον Οίκο της Σαβοΐας, επίσημο χρώμα του οποίου είναι το μπλε. Ο εν λόγω Οίκος, από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο, έχοντας ιδρυθεί το 1003 στην ιστορική περιοχή της Σαβοΐας, κυριαρχούσε -στην ουσία κυβερνούσε- στη χώρα από το 1861 έως το 1946.

 Ο λόγος όμως δεν είναι άμεσα βασιλικός, αλλά θρησκευτικός!

* Σκουάντρα Ατζούρα σημαίνει μπλε ομάδα. Τα χρώματά των εμφανίσεων των Ιταλικών εθνικών ομάδων οφείλονται στον οίκο της Σαβοΐας που ένωσε τα κράτη της Ιταλικής χερσονήσου σε ένα ενιαίο κράτος το 1860.

Η αλήθεια τελικά, είναι πιο πεζή από τις ρομαντικές εξηγήσεις που προσπαθούσε να δώσει ο κόσμος:  έτσι είχε αποφασίσει ο Οίκος της Σαβόιας, ο βασιλικός Οίκος δηλαδή που κυβερνούσε την Ιταλία στο πέρασμα των αιώνων, έχοντας “ιδρυθεί” το 1003 και έχοντας ως έδρα την περιοχή του Πιεμόντε. 


Η σημαία του βασιλείου της Σαρδηνίας

Το Βασίλειο της Σαρδηνίας (Ιταλικά: Regno di Sardegna) ήταν ένα κράτος στη νότια Ευρώπη που διατηρήθηκε από τις αρχές του 14ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, την κέρδισαν οι Δούκες της Σαβοΐας (1720) ενώ ήταν πρώην Ιβηρικό κράτος και ανήκε στο Συμβούλιο της Αραγωνίας.

Από τις χρονολογίες που αναφέρουμε και με δεδομένο ότι το Βασίλειο της Ιταλίας 


είχε έμβλημα τον αετό του Δία με τον κεραυνό,

αλλά καταργήθηκε επίσημα το 1946, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι ο Οίκος της Σαβόιας έκανε καλά, έκανε και άσχημα πράγματα όμως. Αναπόφευκτο.

Στη δική μας περίπτωση, δεν μας απασχολεί τόσο η ίντριγκα που υπήρχε ανά τους αιώνες στον Βασιλικό Οίκο, αλλά το γεγονός ότι αυτός ήταν που «γέννησε» τη σκουάντρα ατζούρα και τους ατζούρι, με την απόφαση του να επιβάλλει το μπλε χρώμα στην εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (και στη συνέχεια ακολούθησαν και αυτές των άλλων αθλημάτων). Ο λόγος; Τους άρεσε το συγκεκριμένο χρώμα. Τόσο πολύ, ώστε να το επιλέξουν και ως χρώμα της βασιλείας τους, επηρεασμένοι από το παραδοσιακό μπλε του μανδύα της Παναγίας, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο Οίκος.

 
Masaccio - National Gallery, London

 Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις γραφές που να συσχετίζει τη Mαρία με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα, απλώς το μπλε ανταγωνιζόταν τις τιμές του χρυσού και, ιδίως κατά την μεσαιωνική εποχή, ήταν ακριβότερο και από το χρυσάφι, οπότε, λόγω της αξίας του, άρχισε να αντικαθιστά το καθιερωμένο προηγούμενο χρώμα του μανδύα της Παναγίας. Tο μπλε «ουλτραμαρίν» προερχόταν από τον ημιπολύτιμο λίθο λάπις λάζουλι. O λίθος αυτός ερχόταν πέρα από τη θάλασσα (ultra marinus) γι' αυτό και οι Λατίνοι του έδωσαν αυτό το όνομα. Tο δύσκολο ταξίδι του από τα πετρώδη και άγονα οροπέδια του σημερινού Αφγανιστάν, μέχρι τα λιμάνια της Ευρώπης και κυρίως της Βενετίας, ανέβαζε στα ύψη την τιμή του. Tα έργα της Παναγίας των Mαζάτσο (1426) και Περουτζίνο (1500) από μπλε Aζουρίτη είναι μνημειώδη.

Πηγή:

  https://italians.gr/azzurri/4232/giati-i-italia-foraei-ble-eno-i-simaia-tis-echei-prasino-aspro-kokkino/

 https://www.volax.gr/index.php/posts/1185-%CE%A4%CE%B1+%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: