Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πνεύματα του παλιού καιρού, δείξτε μου τα βήματα στον δρόμο του χρυσού

Με αυτή τη φράση και με έναν ανιχνευτή μετάλλων άνεργος Βρετανός βρήκε έναν θησαυρό από χρυσό, σπαθιά και ασπίδες.Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με κλικ στην άνω φωτογραφία

Ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος θησαυρός χρυσού και αργύρου, που βρέθηκε ποτέ στη Βρετανία, ανακαλύφθηκε από άνεργο Βρετανό σε ιδιωτική φάρμα στο Σταφορντσάιρ. Η εντυπωσιακή αρχαιολογική συλλογή, που αποτελείται από 1.500 αντικείμενα που χρονολογούνται στον 7ο αιώνα και εντοπίστηκαν από τον ανιχνευτή μετάλλων του 55χρονου Τέρι Χέρμπερτ, θα επαναπροσδιορίσει την έως τώρα αντίληψή μας για την Αγγλοσαξονική Αγγλία, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Δεδομένου, όμως, του μεγέθους του θησαυρού -5 κιλά χρυσός και 2,5 κιλά ασήμι στολισμένα με πολλούς ημιπολύτιμους λίθους- η αξία του μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο για να εκτιμηθεί επακριβώς.

Η σημασία της ανακάλυψης στα βρετανικά μέσα συγκρίνεται με αυτήν του τάφου του Τουταγχαμών. Πολλά από τα αντικείμενα είναι πολεμικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 84 σπαθιά και 71 ασπίδες, οι περισσότερες με περίτεχνες διακοσμήσεις και ημιπολύτιμους λίθους.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της εύρεσης από τον Χέρμπερτ, ο οποίος υπήρξε χρήστης ανιχνευτή μετάλλων τα τελευταία 18 χρόνια. «Εχω αυτήν τη φράση που λέω κάποιες φορές», περιγράφει ο τυχερός Βρετανός: «Πνεύματα, δείξτε μου τα κέρματα».

Αλλά εκείνη τη μέρα το άλλαξα και είπα: «Πνεύματα του παλιού καιρού, δείξτε μου τα βήματα στον δρόμο του χρυσού». Δεν ξέρω γιατί το είπα εκείνη τη μέρα, αλλά πιστεύω ότι κάποιος άκουγε και με οδήγησε κατευθείαν σε αυτό. Είναι ακριβώς ό,τι οι ανιχνευτές μετάλλων ονειρεύονται. Αλλά το μέγεθός του είναι ασύλληπτο».

Ο δρ Κέβιν Λίχι, σύμβουλος Εθνικών Ευρημάτων, είπε: «Ανήκε στην πολύ υψηλή αριστοκρατία η βασιλεία της Σαξονίας. Ανήκε στην ελίτ». Η συλλογή βρίσκεται προς το παρόν στις αποθήκες του Μουσείου του Μπέρμιγχαμ.

Πηγές: Σοφία Στυλιανού http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=6382838, chs/dpa/AFP/AP, http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,651041,00.html

http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-47046.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: