Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κάποιοι δεν ξεχνούν...


(AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi)

Φόρο τιμής απέδωσαν την δευτέρα 21.09. 2009 οι Ελβετοί, παρουσία του Ρώσου προέδρου, σ’ αυτόν που οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες δολοφόνησαν.

Πραγματοποιήθηκαν την δευτέρα 21.09. 2009 στη Λωζάννη, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, ημέρα έναρξης της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Ελβετία, παρουσία της Ελβετίδας υπουργού Εξωτερικών, Μισελίν Καλμί-Ρέι και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό τίμησαν οι Ελβετοί και οι Ρώσοι, αναγνωρίζοντας το αλτρουιστικό, αγωνιστικό του πνεύμα. Από τους Ελβετούς θεωρείται ο Ιωάννης 21, 2009πρωταγωνιστής της διατήρησης της συνοχής της χώρας και προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου.

Ο Καποδίστριας στήριξε την άμεση Δημοκρατία στην Ελβετία και τα καντόνια τα οποία θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με τις Πόλεις- Κράτος της αρχαίας Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στον αγώνα του Καποδίστρια για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας επεδίωξε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, βασισμένη στις ιδέες του Ρουσσώ, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και απώθησε τον τουρκικό κίνδυνο, επενδύοντας σε αυτόν όλη του την περιουσία, κάτι που ακούγεται σήμερα εξωπραγματικό, όταν σκεπτόμαστε τη «δράση» των σύγχρονων πολιτικών στη χώρα μας. Ωστόσο, ο αγώνας του τού στοίχισε το μίσος πολλών αρχηγών τοπικών φατριών, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει το χρονικό της δολοφονίας του, “μιας μαύρης σελίδας στην ελληνική ιστορία”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου “Εστία” της Λωζάννης, Δημήτρη Κυρίτση.

Στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας αποτελεί μια από τις προσωπικότητες που «σημάδεψαν τη χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγές:

http://apa.confessmedia.com/cm/7PMLhuidBsm5Ey2My9oa6UHnYZ66KKye/2/zoom=400x400/PDI_20090921_PDI11522

http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: