Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Να που ο Ηρόδοτος είχε δίκιο...:"ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2009"


Το 490 π. Χ. , οι Αθηναίοι έστειλαν τον ημερόδρομο Φειδιππίδη στην Σπάρτη ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ηρόδοτου, ο Φειδιππίδης έφτασε στην Σπάρτη την επόμενη της αναχώρησης του από την Αθήνα. Ηταν το αποκορύφωμα των ορίων της ανθρώπινης αντοχής!

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, βασισμένοι στις αναφορές του Ηρόδοτου, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των λέξεων Σπάρτη και άθλος.

Με ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών θα πραγματοποιηθεί ο εφετινός αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2009" που θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Τα μεγαλύτερα ονόματα των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στο φετινό αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2009».

Πρόκειται για την 27η διοργάνωση του θεσμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 380 αθλητές και αθλήτριες από 33 χώρες, εκ των οποίων 36 είναι γυναίκες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών. Η Ελλάδα μετέχει με 41 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Μάριος Φουρνάρης, Δημήτρης Πετρολιάγκης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα στον περσινό αγώνα.

Μνημείο προς τιμήν των νικητών του Σπάρταθλου

Πηγές: Ηρόδοτος, Βικιπαίδεια, http://www.sport24.gr/html/ent/475/ent.314475.asp, http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: