Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Απίστευτο:Γυναίκες Καλάς (και όχι μόνο), πρώτη φορά κατεβαίνουν στην πόλη!

«Φέρτε πίσω τον Ατανάσι μας»

«Φέρτε πίσω τον Ατανάσι μας»
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Στο Τσιτράλ έγινε προχθές μια διαδήλωση, απολύτως ασυνήθιστη για τα δεδομένα αυτής της ήσυχης, απομακρυσμένης βορειοανατολικής επαρχίας του Πακιστάν.
Εκατοντάδες Καλάς, οικογένειες ολόκληρες, άντρες και γυναίκες, κατέβηκαν από τα δυσπρόσιτα βουνά τους και διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, ζητώντας να γυρίσει σώος αμέσως ο 55χρονος Ελληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης.
Απευθύνθηκαν κυριολεκτικά «κατά παντός υπευθύνου». Απαίτησαν από τους άγνωστους ενόπλους, που απήγαγαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τον Θανάση Λερούνη μέσα από το Καλασαντούρ, το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς στο χωριό Μπρουν της κοιλάδας Μπαμπουρέτ, μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο κάπου 3.000 μέτρα, να τον ελευθερώσουν και να τον αφήσουν να γυρίσει πίσω μαζί τους.
Ο 55χρονος Ελληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης
Ο Γκουλ Χαμάντ Φαρούκι, Τσιτραλής εθελοντής τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγράφει στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.groundreport.com, με την οποία συνεργάζεται, και κάτι άλλο, πρωτόφαντο για τα ήθη και της περιοχής και αυτών των ίδιων των Καλάς: πρώτη φορά κατεβαίνουν στην πόλη για διαδήλωση και γυναίκες Καλάς! Και αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει ο συγκεκριμένος ολιγομελής (μόλις 4.500 περίπου ψυχές) παγανιστικός λαός στον Ελληνα δάσκαλο, που επί 15 χρόνια ζει και εργάζεται ανάμεσά τους. Λίγοι άνδρες Καλάς κατεβαίνουν για δουλειές στην πόλη, κάποιοι λιγότεροι έχουν απαρνηθεί την πατροπαράδοτη θρησκεία τους και έχουν γίνει μουσουλμάνοι. Γυναίκες Καλάς, όμως, σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν από τα ορεινά χωριά τους.
Μαζί με τους Καλάς συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο Τσιτράλ και μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης. Ορισμένοι έχουν γνωριστεί με τον Λερούνη. Συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία Αταλέκ και, με πλακάτ, πανό και συνθήματα ενάντια «στην εμφάνιση της τρομοκρατίας» στην περιοχή τους, πορεύτηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο. Ομιλητές-αρχηγοί φατριών των Καλάς είχαν υπογραμμίσει τα εξής στις ομιλίες τους: Αν δεν επιστραφεί σώος και αβλαβής μέσα σε ένα τριήμερο ο Λερούνης, οι φάρες των Καλάς θα πάρουν δραστικά μέτρα. Ενα από αυτό, όπως εξετάζουν, είναι να μεταναστεύσουν μαζικά από τα βουνά τους όπου ζουν επί χιλιετίες, για άλλη περιοχή του Πακιστάν ή το εξωτερικό. Ολοι σχεδόν στο Τσιτράλ πιστεύουν πως ο Λερούνης μεταφέρθηκε από τους απαγωγείς του στο Νουρεστάν.
Από “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”
Πηγή:http://alfeiospotamos.blogspot.com/2009/09/blog-post_5400.html






Δεν υπάρχουν σχόλια: