Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Του κρέμασαν κουδούνια. Τιντινναμπούλουμ!

Δ

 Το τιντινναμπούλουμ (λατινικά: tintinnabulum, επίσης γνωστά και ως tintinnum / τιντίννουμ) στην αρχαία ρωμαϊκή κοινωνία αποτελούσε φαλλόσχημο μελωδό (μικρή κατασκευή που παράγει ήχο με την κίνηση του αέρα) ή συστοιχία κουδουνιών. 

 

 Παράσταση πολυφαλικού Ερμή ο οποίος διαθέτει 4 επιπλέον φαλλούς στο κεφάλι, με τα κουδούνια να θεωρείται πως κρεμόταν από τους κρίκους στα άκρα των 2 μεγαλύτερων σε μέγεθος φαλλών, Πομπηία, Μουσείο της Νάπολης

Συνήθως διέθεταν την μορφή φαλλού (φασίνους) ο οποίος διέθετε μαγικές αποτροπαϊκές ιδιότητες ώστε να προστατεύει από το κακό μάτι και να προσφέρει ευδαιμονία. Τα τιντινναμπούλα, κρεμόταν στον εξωτερικό χώρο των κτηρίων σε τοποθεσίες όπως κήπους, στοές, αλλά και καταστήματα, όπου ο άνεμος τα έκανε να κουδουνίζουν.

Υπήρχαν επίσης και σε χειροκίνητη μορφή, με τέτοια δείγματα να έχουν ανακαλυφθεί σε ναούς και να θεωρείται πως διέθεταν και θρησκευτική χρήση. Παρόμοια δείγματα με περίτεχνη διακόσμηση έχουν βρεθεί και σε ετρουσκικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, αναπαριστώντας γυναίκες οι οποίες πλέκουν.Τοποθετούνταν επίσης γύρω από τον λαιμό παραγωγικών ζώων όπως άλογα και πρόβατα ώστε να εντοπίζονται από τον ήχο των κουδουνιών, αλλά και ίσως επίσης ως αποτροπαϊκά σύμβολα.

 Από τη Βικιπαίδεια



Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια!!!!!.

στην κοιλάδα του Αλφειού....

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΩΜΕΝΑ

Δείτε επίσης>

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!


Ολόκληρη η εξαιρετική ταινία ΕΔΩ

Αρχαίοι... μερακλήδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: