Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Χελώνη είναι γνωστή μία Ορεάδα Νύμφη από την Αρκαδία, ή απλώς μία νέα κοπέλα, που κάποτε, σύμφωνα με μύθο του Αισώπου, έκανε το λάθος να μην καταδεχθεί να παραστεί στους θεϊκούς γάμους του Δία και της `Ηρας. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Χελώνη πήγε στους γάμους, αλλά ήταν άτακτη και ασεβής. Για να την τιμωρήσουν για την περιφρόνησή της αυτή, οι θεοί την μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο ζώο, τη χελώνα, καταδικάζοντάς την έτσι σε αιώνια σιωπή (η χελώνα συμβόλιζε τη σιγή στην αρχαία Ελλάδα). Από το κέλυφός της ο θεός Ερμής αργότερα θα κατασκεύαζε την πρώτη λύρα τεντώνοντας χορδές στην κοίλη πλευρά του.
Επίσης κατά την ελληνική μυθολογία η Δρυόπη ήταν κόρη του βασιλιά Δρύοπα, που φύλαγε τα κοπάδια του πατέρα της κοντά στο όρος Οίτη. Οι Αμαδρυάδες την προσέλκυσαν στις συντροφιές τους και της δίδαξαν τους χορούς και τα τραγούδια που άρεσαν στους θεούς. Σε αυτό το περιβάλλον την είδε ο θεός Απόλλων και την ερωτεύθηκε. Για να την πλησιάσει, μεταμορφώθηκε σε χελώνα. Οι κόρες διασκέδασαν με το ζώο και τελικώς η Δρυόπη το μετέφερε στο ανάκτορο του Δρύοπα. Σε κατάλληλη ευκαιρία ο Απόλλων μεταμορφώθηκε από χελώνα σε φίδι και ενώθηκε με τη Δρυόπη, η οποία κατατρομαγμένη δεν είπε λέξη στους γονείς της. Παντρεύτηκε όσο πιο γρήγορα γινόταν τον Ανδραίμονα, γιο του Οξύλου. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Άμφισσος, που ίδρυσε την ομώνυμη πόλη. Αυτοί οι μύθοι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για την χελώνα, στην ελληνική μυθολογία
Η χελώνα και η ... κεφαλαιοκρατία
Ο βασιλιάς Φείδων έπλασε τα ασημένια νομίσματα στην Αίγινα, στο ναό της θεάς της φρόνησης και του πολέμου Αθηνάς Αφαίας, και χάραξε τα νομίσματα με μια Χελώνα, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως σύμβολο της κεφαλαιοκρατίας. Τα νομίσματα Χελώνες ήταν το πρώτο μέσο ανταλλαγής που δεν υποστηρίχτηκε από ένα πραγματικό αγαθό αξίας. Έγιναν αποδεκτά ευρέως και χρησιμοποιήθηκαν ως διεθνές μέσο ανταλλαγής μέχρι τις ημέρες του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η χελώνα
Η χελώνα είναι ερπετό που ανήκει στην αρτίγονη τάξη της πρωτόγονης υφομοταξίας Αναψιδωτά. Διαθέτουν προστατευτικό θώρακα (χέλυο, πιο γνωστό ως καβούκι) από όστρακο, με σαρκώδη γλώσσα και σιαγόνες δίχως δόντια και διακρίνεται σε τρία είδη, στις χερσαίες, στις αμφίβιες και στις θαλάσσιες. Για να προστατευτεί, μαζεύει όλα τα μέλη του σώματός της (κεφάλι, άκρα) μέσα στον προστατευτικό θώρακα ο οποίος έχει δύο ανοίγματα, από το μπροστινό άνοιγμα μπαινοβγαίνουν τα δύο μπροστινά πόδια του και το κεφάλι του και από το πίσω άνοιγμα μπαινοβγαίνουν τα πίσω πόδια και η ούρα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 250 περίπου είδη χερσαία και υδρόβια ενώ είναι αιωνόβιο ζώό και όσο ζει αυξάνεται
Οι χελώνες ξηράς είναι τα ζωάκια εκείνα, που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περιζήτητα και για τους κτηνίατρους, είναι ένα νέο είδος πελάτη. Σήμερα υπάρχουν μόνο 50 είδη από από τις χελώνες, που ζουν αποκλειστικά στην ξηρά. Τρέφονται με φυτά και είναι από τα πιο αβλαβή ζώα. Τα πιο γνωστά είδη είναι: η χελώνα η μαυριτανική, η χελώνα η χέρμαννη και η χελώνα η ελληνική.
Οι χελώνες γεννιούνται από γονημοποιημένα αβγά και στην αρχή είναι πολύ μικρές και εύθραυστες, αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι το βάρος τους, μόλις γεννηθούν είναι περίπου 10 γραμ. Η εξέλιξη τους είναι γνωστή σε όλους μας, μπορούν να φθάσουν σε πολύ μεγάλα μεγέθη.Το μεγαλύτερο είδος χελώνας της ξηράς στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει τα 35cm. Ζουν πολλά χρόνια και η διάρκεια ζωής της χελώνας είναι 40-130 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της ζωής τους συνεπάγεται, την από μέρους μας μακροχρόνια δέσμευση.
Η σεξουαλική ωριμότητα τους ολοκληρώνεται στα 5-8 χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που στις μικρές ηλικίες, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι πρώτες διαφορές αρχίζουν να διακρίνονται σε ηλικία 3 με 4 χρόνων. Η αναπαραγωγηκή περίοδος όμως αρχίζει πολύ αργότερα, σε ηλικία 6-8 ετών για τα αρσενικά και 12-18 για τα θηλυκά. Το μήνα Απρίλιο το θηλυκό γεννά 10-12 αβγά και τα πρώτα χελωνάκια θα δουν το φως της ζωής στα μέσα του Σεπτέμβρη. Στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής το κέλυφος τους, είναι ακόμα πολύ μαλακό, πράγμα που το κάνει πολύ ευάλωτο και εύκολη λεία σε διάφορα ζώα όπως αλεπούδες, σκύλους, φίδια.
Οι αρσενικές χελώνες ξεχωρίζουν γιατί αφ' ενός είναι πιο μεγάλες, έχουν μακρύτερη και παχύτερη ουρά, που διπλώνει στα πλάγια, αφετέρου έχουν μια κοιλότητα στο κάτω μέρος του κέλυφους, που δεν έχουν στα θηλυκά. Οι χελώνες ειδικά της ξηράς, παρ' ότι δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έναν περιορισμό στην εξάπλωση τους, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των βιοτόπων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι χελώνες προστατεύονται από την Ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι η σύλληψη και θανάτωσή τους τιμωρείται από το νόμο. Οι χελώνες είναι ένα από τα πιο παλιά ζώα που υπάρχουν στη γη, αφού η πρώτη τους εμφάνιση χρονολογείται στα 200 εκατομμύρια χρόνια πίσω.
Η χελώνα ως σύμβολο σήμερα
To εθνόσημο των Σεϋχελλών έχει έναν θυρεό με μία χελώνα σε πράσινο.
Το εθνόσημο των Νησιών Καϋμάν αποτελείται από έναν θυρεό, με τρία πράσινα αστέρια- σύμβολα των τριών κατοικημένων νησιών- να καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του. Τα άστρα βρίσκονται σε λευκές και μπλε κυματιστές γραμμές. Πάνω πάνω στο θυρεό βρίσκεται σε κόκκινο φόντο ένα λιοντάρι, με το ένα το πόδι έντονα υψωμένο, σύμβολο της Βρετανίας. Πάνω από το θυρεό βρίσκεται μια πράσινη χελώνα, που ακουμπάει σε σκοινί, που συμβολίζει τη βιοτεχνία ψάθας.
Ο μόνος εχθρός της χελώνας είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.
Πηγέςhttp://www.vets.gr/article.php?article_id=89, Βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου