Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα υποθαλάσσια έρευνα

Αποκαλύπτεται σταδιακά η εικόνα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στη Λακωνία

ΥΠΠΟ
Από το σημείο των ερευνών
Νέα κτίρια, που δίνουν σαφέστερη εικόνα για την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της υποθαλάσσιας έρευνας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών.
Σύμφωνα με τα Νέα, και βάσει των νέων ευρημάτων, το εμβαδόν του οικισμού, ο οποίος χρονολογείται περί το 2800 π.Χ, αυξήθηκε περί το ένα τρίτο σε σχέση με την έως τώρα γνωστή έκτασή του.

Το εύρημα που ξεχωρίζει είναι ένα μεγάλο κτίριο μήκους 35 μέτρων. Οι διαστάσεις και η κάτοψη του συγκεκριμένου κτιρίου θυμίζουν αντίστοιχες κατασκευές που τοποθετούνται σε κεντρική θέση των οικισμών της εποχής. Ονομάζονται «μέγαρα» και θεωρούνται έδρα και κατοικία της ηγετικής ομάδας.
Επίσης, σημαντικά στοιχεία για τον οικισμό δίνουν και τα 230 θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν και τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο έως τους ιστορικούς χρόνους.

Η προϊστορική πόλη βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.
Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά έκτοτε η έρευνα σταμάτησε.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή



Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη στον κόσμο βρίσκεται κοντά στην ακτή στο Παυλοπέτρι Λακωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά και εδώ

Σχετικά πρόσφατα θέματα αρχαιολογίας:

Οι θεοί ανυψώθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Κρήτη: το προπύργιο της Ευρασίας




Δεν υπάρχουν σχόλια: