Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τσεχία: η γραφή πριν από Κύριλλο και Μεθόδιο

Η Ιστορία είναι μία ερμηνεία του υλικού και άυλου πολιτισμού κάθε εποχής.

  Νίκος Σάμιος


 Ένα οστό αγελάδας, καλυμμένο με «σχέδια», που χρονολογείται από τον 7ο μ.χ.χ.αιώνα, λένε ότι αποδεικνύει ότι οι γερμανικοί ρούνοι ήταν η παλαιότερη γραφή που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σλάβοι, ανακοίνωσαν  Τσέχοι ερευνητές.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το αρχαιότερο αλφάβητο των Σλάβων ήταν το γλαγολιτικό, που επινόησε ο Βυζαντινός μοναχός ...Άγιος Κύριλλος τον 9ο μ.χ.χ. αιώνα. Ο... Άγιος Κύριλλος και ο αδελφός του,... Άγιος Μεθόδιος, στάλθηκαν το 863 στη Μεγάλη Μοραβία για να εξαπλώσουν τον χριστιανισμό. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει σήμερα τμήματα της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των Βαλκανίων

 Είναι γνωστά τα ευρήματα στο Bernstorfer Berg της Βαυαρίας, και η συσχέτιση τους με τον ελληνικό πολιτισμό (εφημ. Καθημερινή, περιοδικό ΙΧΩΡ, Dr. KarlHeinz Riedler), τα οποία αφήνουν πλέον ανοικτά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα για ελληνικές ενδείξεις στην Γερμανία ακόμα πριν από το 1200 π.χ.χ.

Το τσεχικό αλφάβητο βασίζεται στο λατινικό «γλωσσολογικές ενδείξεις  σημαίνουν κάτι». 

Το Λατινικό αλφάβητο το έγραψε για πρώτη φορά ο Εύανδρος, αν και άλλοι λένε ότι Χαλκιδικό αλφάβητο αποτελεί παραλλαγή του Ελληνικού, δημιουργήθηκε στην Χαλκίδα, μεταφέρθηκε στην αποικία Κύμη στην Ιταλία και από εκεί με μικρές διαφοροποιήσεις στους Ετρούσκους αποτελώντας ουσιαστικά τον πρόγονο του πλέον χρησιμοποιούμενου αλφάβητου παγκοσμίως σήμερα, του λατινικού.

Η γερμανική γραφή είναι χειρόγραφη γραφή που ήταν σε χρήση από την εποχή του μεσαίωνα. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο με τα πρόσθετα γράμματα ß, ü, ö και ä.


το «ποτήρι του Νέστορα»

 Τσεχία  2017

Λένε ότι το σπασμένο οστό που βρέθηκε στη νότια Τσεχία το 2017 και εξετάστηκε από μια διεθνή ομάδα Τσέχων, Αυστριακών, Ελβετών και Αυστραλών επιστημόνων, αποδεικνύει ότι η υπόθεση για το πρώτο αλφάβητο που χρησιμοποίησαν οι Σλάβοι ήταν εσφαλμένη. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα σχέδια που είχαν χαραχθεί στο οστό ήταν στην πραγματικότητα «η παλαιότερη επιγραφή» του σλαβικού κόσμου, ανέφερε ο επικεφαλής της, Γίρι Μάκατσεκ, του Πανεπιστημίου Μάσαρικ, στο Μπρνο.


Ο Ρόμπερτ Νεντόμα, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο οστό είναι χαραγμένα σύμβολα που σήμερα αποκαλούνται ρούνοι του αρχαίου Φούθαρκ.

Το αλφάβητο αυτό το χρησιμοποιούσαν οι γερμανόφωνοι λαοί της κεντρικής Ευρώπης από τον 2ο μέχρι τον 7ο αιώνα.

  Σχετικό θέμα> Μινωική γλώσσα Βλ. ΕΔΩ

 Ανατροπή: Οι γερμανικοί αρχαίοι ρούνοι ήταν το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων;

Η γερμανική γραφή είναι χειρόγραφη γραφή που ήταν σε χρήση από την εποχή του μεσαίωνα. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο με τα πρόσθετα γράμματα ß, ü, ö και ä. Το Λατινικό αλφάβητο το έγραψε για πρώτη φορά ο Εύανδρος, αν και άλλοι λένε ότι Χαλκιδικό αλφάβητο αποτελεί παραλλαγή του Ελληνικού.

Τελικά, πολλά μας κρύβει η Τσεχία<> Στην Τσεχία, ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν τάφο ηλικίας 90.000 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: