Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Οι άγνωστες "Στυμφαλίδες Όρνιθες"


Οι πρώτοι κάτοικοι της Αρκαδίας λέγεται ότι προηγήθηκαν  της Σελήνης. Γι’αυτό ο Αριστοτέλης ονόμαζε τους Αρκάδες ΠΡΟΣΕΛΗΝΕΣ (Προσέληνας = Προ της Σελήνης).


 

Απόσπασμα απο τα “Αργοναυτικά” το έργο του Απολλώνιου του Ρόδιου

Η αρχαία πόλη Στύμφαλος, που ήταν κτισμένη δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία, πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον ήρωα Στύμφηλο, ο οποίος ήταν τρίτος απόγονος του Αρκάδα, γιος του Ελάτου και αδερφός του Κυλλήνα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη του Έλληνα αρχαιολόγου Αναστασίου Ορλάνδου έφερε στο φως, κατά τα έτη 1924-1930, την αρχαία Στύμφαλο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πόλη ήταν περιτειχισμένη και αποτελούνταν από θέατρο, αγορά, ναό, παλαίστρα, κρήνη, ωστόσο σήμερα δεν έχουν παραμείνει παρά τα θεμέλια αυτών των κτισμάτων. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1994 από το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο αρχαίος οικισμός, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κατοικήθηκες έως τον 19ο μ.χ.χ. αιώνα, όπως μαρτυρεί το υλικό που είναι εντοιχισμένο στους τοίχους των σπιτιών της. Μεγάλο μέρος του χώρου των ανασκαφών και της αρχαίας πόλης έχει σήμερα καλυφθεί και από τα νερά και την ευτροφική βλάστηση της λίμνης.

Ο ήρωας Στύμφαλος, ήταν αδερφός του βασιλιά Αιπύτου. Ο Αίπυτος ήταν κυνηγός και έχασε τη ζωή του από δάγκωμα φιδιού. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώνας μ.χ.χ.) αναφέρει ότι είδε τον τάφο του Αιπύτου στην περιοχή, το μνημείο όμως αυτό δεν έχει βρεθεί από τους αρχαιολόγους.

Οι δε Στυμφάλιοι δεν είνε πλέον τεταγμένοι μετά των Αρκάδων, αλλά μετά των Αργείων, περί του γένους δε αυτών μαρτυρούσι τα έπη του Ομήρου και οικιστής της πόλεως ήτο ο Στύμφηλος, τρίτος απόγονος του Αρκάδος και της Καλλιστούς. Λέγουσιν δε ότι η πόλις εξ αρχής είχε κτισθή εις άλλο μέρος της χώρας και όχι εκεί όπου είνε σήμερα, και ότι εν τη αρχαία Στυμφήλω κατώκησεν ο Τήμενος ο υιός του Πελασγού".
Παυσανίας, Αρκαδικά - Στυμφαλία, μα'

«Κιόνια»

Οι σημερινές "Στυμφαλίδες Όρνιθες"

Η Μονή Ζάρακα . Χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από μοναχούς του τάγματος των Κιστερκιανών (συσσώρευση πλούτου),  χρησιμοποιώντας οικοδομικό υλικό από τα ερείπια του ναού της Στυμφαλίας Αρτέμιδος. Στις μέρες μας, οι κάτοικοι ονομάζουν την περιοχή της Μονής Ζάρακα «Κιόνια», λόγω των πολλών μικρών κιόνων που λεηλάτησαν απο τον αρχαίο Ναό. Στη Στύμφαλο λατρευόταν η Στυμφαλία Άρτεμις. ΝΕΡΑ:


 

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας αναφέρει στα «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» ότι τα άφθονα νερά που είδε να ρέουν στην Αρχαία Κόρινθο μέσω των περίφημων Κορινθιακών κρηνών, ήταν αυτά που ο Αδριανός έφερε από τη Στύμφαλο.

« ΥΔΩΡ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΕΣΗΓΑΓΕΝ ΕΚ ΣΤΥΜΦΗΛΟΥ – ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ».

στην περιοχή της λίμνης κατασκευάστηκε υδραγωγείο, συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων!
Το υδραγωγείο περιελάμβανε, εκτός των αγωγών νερού, υδατογέφυρες (πάνω από ρέματα και κοιλάδες), καθώς και σήραγγες. Μέσω αυτού του υδραγωγείου μεταφερόταν το νερό της λίμνης Στυμφαλίας στην αρχαία Κόρινθο, για περίπου τέσσερις αιώνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: