Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου



Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική


Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί» Ψαλμός Β΄

 «Χωρίς τη γλώσσα του ο άνθρωπος θα’ ταν το κρανίο των Πετραλώνων

και η ποικιλωδός Σφίγγα στις Θήβες. Θα ‘ταν ένα δίποδο άνουρο, τριχωτό, και προγναθιαίο. Θα ‘τρεχε στις σαβάνες, και θα σκαρφάλωνε στα δέντρα μαζί με τους κυνοπιθήκους, τους μακάκους, τους κολομπίνους, και τα άλλα γοριλοειδή.» 


 Λιαντίνης Δημήτριος ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Ελληνική είναι η μοναδική ομιλούμενη γλώσσα, ακόμη και σήμερα, της οποίας η ύπαρξη είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι η μοναδική γλώσσα του που ομιλούνταν και γράφονταν επί χιλιάδες χρόνια , όπως τα Σουμερικά, τα Αιγυπτιακά, ή τα Αραβικά αλλά,το αρχαιοελληνικό αλφάβητο είναι το πρώτο πραγματικό αλφάβητο (δηλ. γράμμα=φθόγγος) ενώ το φοινικικό και τα άλλα σημιτικά αλφάβητα που προηγήθηκαν είναι συλλαβάρια (στα συλλαβάρια, κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο συνδυασμό συμφώνου-φωνήεντος, δηλαδή συλλαβή) και δεν υπάρχει αμφιβολία πως, αν κρίνουμε από την επίδραση που ασκεί , ακόμα και σήμερα σε όλες τις γλώσσες, η Ελληνική είναι η πρώτη γλώσσα του κόσμου. Τα Ελληνικά εξακολουθούν να ζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά έχουν και μια άλλη ζωή: το αλφάβητό τους, το λεξιλόγιό τους, το συντακτικό τους, τα λογοτεχνικά τους είδη είναι παρόντα σε όλες τις γλώσσες.


Μέσω της Λατινικής, λέξεις ελληνικές πέρασαν στην Ιταλική, στη Γαλλική, στην Αγγλική, Γερμανική(1). Xιλιετίeς π.χ.χ., οι αρχαίες ελληνικές πόλεις – κράτη, πολλές από τις οποίες ήταν ναυτικές δυνάμεις, άρχισαν να αναζητούν εδάφη και πόρους πέρα από την Ελλάδα, ιδρύοντας αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Οι εμπορικές επαφές ήταν συνήθως το πρώτο βήμα στη διαδικασία αποικισμού και αργότερα, όταν οι τοπικοί πληθυσμοί υποτάσσονταν ή ενσωματώνονταν στην αποικία, ιδρύονταν πόλεις. Αυτές οι πόλεις είχαν διαφόρων βαθμών επαφές με τις μητροπόλεις τους, αλλά οι περισσότερες έγιναν πλήρως ανεξάρτητες πόλεις – κράτη, μερικές φορές έντονα ελληνικές σε χαρακτήρα και σε άλλες περιπτώσεις πολιτισμικά πιο κοντά στους αυτόχθονες λαούς με τους οποίους γειτόνευαν και συμπεριλάμβαναν στο σώμα των πολιτών τους. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της διαδικασίας, σε γενικές γραμμές, ήταν ότι η κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων, τέχνης και ιδεών την περίοδο αυτή, διέδωσε ευρέως τον ελληνικό τρόπο ζωής όπως και την ελληνική γλώσσα στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αδριατική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αλλού. Τόσο έντονα, ώστε μια ελληνική πόλη στην Ιταλία ή την Ιωνία μπορούσε, να συνενοειται με οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα. Συνολικά, οι Έλληνες ίδρυσαν τουλάχιστον 500 αποικίες....

 Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς
θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα
ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.
Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα
στοὺς γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς
μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ
δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε



 

μεταξὺ τους μὲ μουσική.

Νικηφόρος Βρεττάκος: Ἡ Ἑλληνικὴ γλώσσα

 (1)Τον μεσαίωνα χρησιμοποιόταν η λατινική μετάφραση από τα ελληνικά της Καινής Διαθήκης από τον Ιερώνυμο. Ήταν το μοναδικό επίσημο σύγγραμμα της Καινής Διαθήκης και ο Καθολικισμός στηρίχτηκε στη μετάφραση αυτή. Ο Λούθηρος έχοντας ως βασική αρχή την Βίβλο, αφοσιώθηκε στην μετάφραση της από τα Ελληνικά στα Γερμανικά. Η μετάφραση από τα Ελληνικά στα Γερμανικά της Βίβλου από τον Λούθηρο άσκησε μεγάλη επιρροή στην γερμανική γλώσσα αφού έγινε το πιο διάσημο θρησκευτικό σύγγραμμα που διαδόθηκε και διαβάστηκε από εκατομμύρια Γερμανούς, προσαρμόζοντας εκτός των θρησκευτικών θέσεων του και όλες τις αλλαγές στη σύνταξη και τη γραμματική της γερμανικής γλώσσας που είχαν συντελεστεί εκείνη την εποχή.

 «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα».

Ζακλίν Ντε Ρομιγύ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: