Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Παναγία ...μπλε για την Ιταλία και το πορτοκαλί της Ολλανδίας

 

Γιατί φοράει μπλε η Ιταλία και πορτοκαλί η Ολλανδία;

ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Τα χρώματα της ολλανδικής σημαίας είναι κόκκινα, λευκά και μπλε - δεν υπάρχει καθόλου πορτοκαλί. Αλλά σε όλο τον κόσμο, οι Κάτω Χώρες φοράνε   πορτοκαλί.. Το φοράνε στις μέρες της εθνικής υπερηφάνειας και οι στολές των αθλητικών ομάδων τους είναι σχεδόν όλες πορτοκαλί.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

πίσω από την αγάπη που έχουν οι Ολλανδοί για το συγκεκριμένο χρώμα.
Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας, η οποία “κρατά” από τον Οίκο της Οράγγης (House of Orange). Ο συγκεκριμένος Οίκος έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ ο Γουλιέλμος ο Α’ ήταν αυτός που οδήγησε την Ολλανδία στην ανεξαρτησία.

Επομένως, το πορτοκαλί, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στη σημαία της Ολλανδίας (μπλε, λευκή, κόκκινη), συμβολίζει την εθνική υπερηφάνεια της χώρας.

Αλλά πρώτα, αξίζει να εξεταστεί γιατί οι Ολλανδοί έχουν τόσο εμμονή με το πορτοκαλί χρώμα, ενώ η σημαία τους έχει τρίχρωμο κόκκινο, λευκό και μπλε;

 Η Ολλανδοί έχουν την παλαιότερη τρίχρωμη σημαία (οι γαλλικές και γερμανικές σημερινές σημαίες είναι μερικά άλλα παραδείγματα), τα οποία υιοθέτησε η χώρα το 1572 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας. Τα χρώματα προήλθαν από το παλτό του Πρίγκιπα του Νασσάου.

Παρά την <αποτυχία> της να γίνει μέρος της ολλανδικής σημαίας, το πορτοκάλι παραμένει ένα τεράστιο κομμάτι της ολλανδικής κουλτούρας. Η πορτοκαλί μανία μπορεί να βρεθεί πίσω στις ίδιες τις ρίζες της Ολλανδίας: Το πορτοκάλι είναι το χρώμα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας .

Η γενεαλογία της τρέχουσας δυναστείας - ο οίκος της Orange-Nassau - ήταν στην Οράνζ (γαλλικά: Orange, δηλαδή πορτοκάλι, ελληνικά : Οράγγη), επονομαζόμενη «πόλη των πριγκίπων»,  γαλλική κοινότητα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Βωκλύζ στην περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή)- χρονολογείται από τον Willem van Oranje (William of Orange),


δηλ. ο  Γουλιέλμος Γ΄ (Willem III van Oranje, 14 Νοεμβρίου 1650 – 19 Μαρτίου 1702) ήταν πρίγκηπας της Οράγγης, κυβερνήτης της Ολλανδίας και βασιλιάς της Αγγλίας. Από το 1672 κυβέρνησε την Ολλανδία, τη Ζηλανδία, την Ουτρέχτη, το Χέλντερλαντ και το Οφεράισσελ της Ολλανδικής Δημοκρατίας. Από το 1689 βασίλεψε ως Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και ως Γουλιέλμος Β΄ της Σκωτίας. Ανεπίσημα έχει μείνει γνωστός στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, ως «Βασιλιάς Μπίλλυ».

 

Αυτός είναι ο Willem που δίνει το όνομά του στον ολλανδικό εθνικό ύμνο, τον Wilhelmus.

  William of Orange (Γουλιέλμος του πορτοκαλί)

Ο Βίλλεμ ήταν ο ηγέτης της ολλανδικής εξέγερσης εναντίον των ισπανικών Αψβούργων, ένα κίνημα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ολλανδίας το 1581. Γεννήθηκε στον Οίκο του Νασσάου, και έγινε Πρίγκηπας της Orange το 1544.


Έτσι ο Willem ήταν ο πρώτος κλάδος του οικογενειακού δέντρου του Οίκου της Orange-Nassau.

 Η μεγαλύτερη εκδήλωση


ολλανδικής εθνικής υπερηφάνειας λαμβάνει χώρα στο Koningsdag (Ημέρα του Βασιλιά), στις 27 Απριλίου, που γιορτάζουν τα γενέθλια του βασιλιά της χώρας. Μέχρι το 2014, ο εορτασμός ήταν γνωστός ως Ημέρα της Βασίλισσας, προς τιμήν του/της προηγούμενου μονάρχη. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα  άτομο στην Ολλανδία που δεν έχει "αθλητικό" χρώμα αυτήν την ημέρα. Και σε κάθε βασιλική επέτειο, η ολλανδική σημαία τριών χρωμάτων,  φέρνεται με πορτοκαλί πανό. 


 

Το πορτοκαλί χρώμα σήμερα συμβολίζει μια ευρύτερη υπερηφάνεια στη χώρα και είναι γνωστό είτε ως Oranjegekte είτε ως Oranjekoorts (πορτοκαλί πυρετός), και η εμμονή με το χρώμα μεταφέρθηκε σε ολλανδικά αθλητικά γεγονότα.

  Η ολλανδική  KLM Royal Dutch Airlines πήγε τόσο πολύ μακριά την εθνική υπερηφάνεια, και έβαψε σε πορτοκαλί ένα αεροπλάνο Boeing 777.



 

Γιατί φοράει μπλε η Ιταλία


  Σκουάντρα Ατζούρα σημαίνει μπλε ομάδα.

Το Βασίλειο της Σαρδηνίας (Ιταλικά: Regno di Sardegna) ήταν ένα κράτος στη νότια Ευρώπη που διατηρήθηκε από τις αρχές του 14ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, την κέρδισαν οι Δούκες της Σαβοΐας (1720) ενώ ήταν πρώην Ιβηρικό κράτος και ανήκε στο Συμβούλιο της Αραγωνίας.

Από τις χρονολογίες που αναφέρουμε και με δεδομένο ότι το Βασίλειο της Ιταλίας είχε έμβλημα τον αετό του Δία με τον κεραυνό,

αλλά καταργήθηκε επίσημα το 1946, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι ο Οίκος της Σαβόιας έκανε καλά, έκανε και άσχημα πράγματα όμως. Αναπόφευκτο.

Στη δική μας περίπτωση, δεν μας απασχολεί τόσο η ίντριγκα που υπήρχε ανά τους αιώνες στον Βασιλικό Οίκο, αλλά το γεγονός ότι αυτός ήταν που «γέννησε» τη σκουάντρα ατζούρα και τους ατζούρι, με την απόφαση του να επιβάλλει το μπλε χρώμα στην εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (και στη συνέχεια ακολούθησαν και αυτές των άλλων αθλημάτων). Ο λόγος; Τους άρεσε το συγκεκριμένο χρώμα. Τόσο πολύ, ώστε να το επιλέξουν και ως χρώμα της βασιλείας τους, επηρεασμένοι από το παραδοσιακό μπλε του μανδύα της Παναγίας, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο Οίκος. Περισσότερα: https://pyrron.blogspot.com/2021/06/blog-post_74.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: