Κενοσπουδία για πομπές, δράματα πάνω στη σκηνή, κοπάδια και συναγελάσματα, λογχίσματα σε κορμιά,
κοκκαλάκια σε σκυλάκια, μπουκιές σε δεξαμενές ψαριών, ταλαιπωρίες φορτωμένων μυρμηγκιών, ποντικάκια που τρέχουν φοβισμένα, νευρόσπαστα που χειρονομούν.Πρέπει λοιπόν να στέκεσαι [απέναντι σε] αυτά με ευμένεια και χωρίς αλαζονεία, να προσέχεις όμως πως ο καθένας αξίζει τόσο, όσο τα πράγματα που τον απασχολούν.
Μάρκος Αυρήλιος (πατέρας του Κόμμοδου), Εις Εαυτόν, (γ) [7,3], μετάφραση Γ. Σεφέρης
Ένας στωικός σοφός για την ακρίβεια, που γράφει στις ελεύθερες απ'τον πόλεμο και την εξάντληση ώρες τις σκέψεις του σε λακωνικά ελληνικά, μεστά νοημάτων και αφοριστικά στη διατύπωσή τους. Λες και είναι 80 χρονών, η σεβάσμια πατρική του φιγούρα υποβάλλει τον σεβασμό και την αγάπη στους στρατιώτες του. Κι όμως, στην πραγματικότητα πέθανε μόλις 59 ετών. Τον έτρωγαν αργά και σταθερά τα δεινά του πολέμου και οι αυτοκρατορικές ευθύνες. Η πανούκλα -και όχι ο Κόμμοδος- τον αποτελείωσε στην πόλη της Ουινδόβονας (σημερινή Βιέννη), και ο γιος και διάδοχός του Κόμμοδος, ήταν μαζί του.
Ο Μάρκος Αυρήλιος Κόμμοδος Αντονίνος Αύγουστος (Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, 31 Αυγούστου 161 - 31 Δεκεμβρίου 192)
Ο Κόμμοδος ήταν ο μόνος εν ζωή γιος του Μάρκου Αυρήλιου όταν αυτός πέθανε και ο νεότερος αυτοκράτορας μετά τον Νέρωνα.
Ο Κόμμοδος έγινε αυτοκράτορας το 180 και λίγο καιρό αφότου ανέβηκε στον θρόνο άρχισε (δικαιολογιμένη) φιλυποψία του απέναντι σε μελλοντικούς συνωμότες και διεκδικητές του θρόνου δηλητηριάζοντας τις σχέσεις του ακόμα και με τα έμπιστα πρόσωπά του. Τις "απαιτούμενες " προγραφές και εκτελέσεις συνόδευε η σκληρή και αδιάλλακτη στάση του για τους προδότες.. Από την αγάπη του για την Ελλάδα, -όπως άλλωστε και Νέρωνας που αγαπούσε υπερβολικά τηνΕλλάδα και δολοφονήθηκε λίγο μετά από την Ολυμπιάδα που είχε πάρει μέρος και έγινε ολυμπιονίκης σε 6(!) αθλήματα βάζωντας ακόμα και την ζωή του σε κίνδυνο-, έφτασε στο σημείο να πιστεύει πως είναι
η μετενσάρκωση του Ηρακλή, ντυνόταν με ρόπαλο και λεοντή και, θεωρώντας πως έπρεπε να αποδείξει τον ισχυρισμό του μπροστά σε όλους, έβγαινε στο Κολοσσέο και διέταζε να αμολύσουν στην αρένα άγρια θηρία για να τα σκοτώνει.
Συνωμότες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν βάζοντας δηλητήριο στο φαγητό του, αλλά έκανε εμετό και επέζησε. Στη συνέχεια έστειλαν συνεργάτη τους τον Νάρκισσο, στα ιδιωτικά λουτρά του αυτοκράτορα, όπου και τον έπνιξαν. Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 192.
Η σύγκλητος ψήφισε την καταδίκη της μνήμης του (damnatio memoriae).
Ύστερα από μια μεγάλη φωτιά στη Ρώμη το 191 σκέφτηκε
πως το καλύτερο που είχε να κάνει για να σώσει την κατάσταση είναι να
της δώσει καινούργιο όνομα. Πρίν την δολοφοφονία του μετονόμασε την πόλη της Ρώμης με το όνομα της αδελφής του και το επώνυμο τους σε «Colonia Lucia Annia Commodiana» και
επίσης άλλαξε τα ονόματα των μηνών του έτους, με τον Ιούλιο να έχει το όνομα Αυρήλιος. Μετά την δολοφονία του Κόμμοδου ο Ιούλιος ξαναονομάστηκε Ιούλιος, και η Ρώμη Ρώμη.
Πηγές:
Gibbon Edward The Decline and Fall of the Roman Empire
Βικιπαίδεια (Ξενόγλωσσες)
https://kaboomzine.gr/markus-aurilius-gladiator/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου