Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Ο γαλαξίας και ο κρίνος

 Η δόξα της Ἥρας

(Ἡρακλῆς, από το όνομα Ἥρα και το επίθημα -κλῆς του ουσιαστικού κλέος = δόξα)

Στην ελληνική παράδοση, αναφέρεται ότι ο Ηρακλής ήταν γιός του βασιλιά της Θήβας Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή πίστευαν πώς ήταν γιός τού ίδιου του Δία. Ο Δίας θα τον έκανε αθάνατο αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πίνει γάλα θεικό, δηλαδή να  τον θηλάσει μια Θεά .Ήξερε ότι η Ήρα δεν θα δεχόταν και θεωρούσε ότι η Ηρα θα προσπαθούσε να τον  σκοτώσει, κάτι που προσπάθησε να το κάνει αργότερα, όταν έστειλε να τον πνίξουν στην κούνια του δύο πελώρια φίδια.

Ο Δίας αφού μέθυσε με κόκκινο γλυκό κρασί την Ήρα, πέταξε στην Θήβα άρπαξε το μωρό από την κούνια του, τον πήγε στον Όλυμπο όπου ήταν η Ήρα η οποία κοιμόταν το τοποθέτησε στο πλάι της και καθώς κοιμόταν βαθιά θήλασε από την Ήρα εκείνη ξύπνησε και κατάλαβε για πιό σκοπό έφερε ο Δίας τον Ηρακλή να πιεί από το γάλα της, καταλαβαίνοντας τον σκοπό του Δία και γιατί την έδωσε κρασί να πιεί, κάτι που την εξόργισε.

Στο θήλασμα, με το απότομο σήκωμα της θεάς το γάλα πετάχτηκε μακριά και οι σταγόνες πήγαν ψηλά στον ουρανό, από το γάλα της ονομάστηκε Γαλαξίας.Οι σταγόνες που έπεσαν στη Γή, έγιναν λουλούδια, οι κρίνοι.Έτσι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας στον ουρανό και από τις

σταγόνες που έπεσαν στη Γή φύτρωσαν οι κρίνοι, γι αυτό είναι και λευκοί σαν το γάλα. Ο πρώτος λευκός κρίνος γεννήθηκε λοιπόν από το γάλα της Ήρας, γι αυτό και είναι σύμβολο καθαρότητας, το συναίσθημα της αγάπης και της φροντίδας σε κάθε άνθρωπο από  τη στιγμή που του δίνεται . Θεωρείται το αγαπημένο λουλούδι της Ήρας και μ' αυτό στόλιζαν τ' αγάλματα και τους ναούς της. Αργότερα άλλοι στιγμάτησαν τον κρίνο με ξενόφετρες παραδόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: