Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ιστορίες για αρκούδες

 Οι αρκούδες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το Βερολίνο. Το γιατί όμως, δεν είναι εύκολη απάντηση.


 Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια απόλυτα αποδεκτή από τους ιστορικούς τεκμηρίωση για την επιλογή της αρκούδας ως συμβόλου του Βερολίνου αλλά αρκετές ενδιαφέρουσες θεωρίες. Μια από αυτές εμπλέκει τον Αλβέρτο, τον γνωστό και ως «Αλβέρτος ο Αρκούδος» (Albrecht der Bär) τον πρώτο ηγεμόνα του Βρανδεμβούργου και της ευρύτερης περιοχής γύρω από το σημερινό Βερολίνο από το 1157 ως το θάνατο του το 1170 και Δούκα της Σαξονίας από το 1138 έως το 1142. Όντας μεγαλόσωμος και ψηλός, τον οποίο οι χρονικογράφοι περιγράφουν ως όμορφο, ο Αλβέρτος Ι δικαιολογούσε απόλυτα το παρατσούκλι που του είχε αποδοθεί. Και μια που ο ρόλος του στην περιοχή ήταν καθοριστικός θα μπορούσε να εξηγήσει την επιλογή της αρκούδας ως συμβόλου. Το πρώτο σύμβολο του Βερολίνου ήταν ο αετός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο οποίο προστέθηκαν αργότερα δυο όρθιες αρκούδες οι οποίες τον κρατούσαν. Ο αετός είχε μετατραπεί σε εκείνον του Βρανδεμβούργου πια οπότε και οι αρκούδες είχαν μια λογική που παρέπεμπε στον Αλβέρτο Ι. Ως επίσημο έμβλημα όμως της πόλης κάνει την εμφάνιση της στα 1709 με την αρκούδα να … πορεύεται μαζί με τους αετούς του Βρανδεμβούργου και της Πρωσίας κερδίζοντας τους μάλιστα σε δημοφιλία σταδιακά.

 Και στα 1954 μπήκαν μόνες τους στο έμβλημα της πόλης , ως δυτικό Βερολίνο τότε, με τη μορφή μιας μαύρης αρκούδας μπροστά σε μια λευκή ασπίδα, εικονογράφηση που ισχύει ως τα σήμερα όπως θα διαπιστώσετε σχεδόν παντού με πρώτο και καλύτερο το δημαρχείο του Βερολίνου, το


«Rathaus-ρατ χάουζ» όπου κυματίζει η σημαία με αυτό το σύμβολο. Η επιλογή της αρκούδας ίσως προσδιορίζει και το όνομα της πόλης , για το οποίο επίσης δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή ερμηνεία, καθώς σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα θεωρία ή παραπέμπει στον Αλβέρτο Ι «τον Αρκούδο» ή στο ίδιο το όνομα της αρκούδας στα Γερμανικά, το «bar», οπότε η πόλη της αρκούδας πήρε το όνομα «μικρή αρκουδίτσα» δηλαδή Βερολίνο. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι στα δάση γύρω από την πόλη ζούσαν πολλές αρκούδες αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του ζώου ως μασκότ.

 


Η παλαιότερη γνωστή σφραγίδα του Βερολίνου χρονολογείται από το 1253. Εικονίζει τον αετό, -θυμίζοντας το σύμβολο της  Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- του Βραδεμβούργου και στο κείμενο διαβάζουμε SIGILLVM DE BERLIN BVRGENSIVM (σφραγίδα των πολιτών του Βερολίνου).

Οι κάτοικοι του Βερολίνου όμως  επέλεξαν άλλο σύμβολο και αυτό ήταν η αρκούδα.  Άλλοι περί του ονόματος  λένε ότι πρόκειται για την πρώτη συλλαβή του ονόματος του Βερολίνου, που ακούγεται σαν «Bär» (αρκούδα στα γερμανικά). 

 

 

Η Ρωσσία και η αρκούδα



 Το επώνυμο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ,του Ρώσου αντιπροέδρου, είναι το κτητικό επίθετο του медведь : δηλαδή το επώνυμό του σημαίνει "αρκούδα".

 Κάποτε, με «την αλεπού στο κοτέτσι» παρομοίασε η Ελληνοάκαμερικανίδα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη την πολιτική της Μόσχας στην Ουκρανία: «Οπως η αλεπού ουρλιάζει πάνω από το κοτέτσι ότι φοβάται τα κοτόπουλα, έτσι και ο Πρόεδρος Πούτιν ουρλιάζει υπό τον φόβο της Ουκρανίας και των Ουκρανών», είπε η είπε η Ψάκη, αλλά αμέσως της απάντησε ο (τότε) Ρώσσος εκπρόσωπός, Ντμίτρι Πεσκώφ, αντιδρώντας  με ευστροφία στα λόγια της Ψάκη: «Παραδοσιακά, η Ρωσσία συγκρίνεται με μια αρκούδα. Και όσο και να το θέλει, δεν μπορεί να σκαρφαλώσει στη στέγη ενός κοτετσιού. Είναι πολύ μεγάλη και βαριά για αυτό» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκώφ.

 

Ξέρετε, έφερα ως παράδειγμα στο Valdai Club το γνωστότερο μας σύμβολο. Είναι η αρκούδα που υπερασπίζεται τον ζωτικό της χώρο. Σε αναλογίες πολλοί θέλουν η αρκούδα να κάθεται ήσυχα και να μήν κυνηγάει στον ζωτικό της χώρο, αλλά να κάθεται φρόνιμα και να τρώει μούρα και μέλι. Ισως τότε να την άφηναν ήσυχη.

Αλλά, όχι, δεν θα το κάνει, γιατί θα προσπαθήσουν να την αιχμαλωτήσουν και να της περάσουν αλυσίδες, να της βγάλουν δόντια και νύχια και η αρκούδα θα είναι πλέον τελείως άχρηστη. Ισως μετά την ταριχεύσουν και τέρμα.  ΠΟΥΤΙΝ 18.12.2014

 Valdai Club Λέσχη ανταλλαγής απόψεων «Βαλντάι»: κάθε φθινόπωρο οι δεξαμενές σκέψεις think tank της Ρωσσίας, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα ακούν και συζητούν με τον Πούτιν.

Μιά άλλη ιστορική ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο «Valdai Club»

Πηγή1 Πηγή 2 Πηγή3 Πηγή4

Δεν υπάρχουν σχόλια: