Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Το Σύνταγμα του Herrenchiemsee

 Το Γερμανικό Σύνταγμα (Θεμελιώδης Νόμος) 


είναι το λεγόμενο θεμέλιο της έννομης τάξης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Συντάχθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατ΄ εντολή των δυνάμεων κατοχής Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Αντλώντας έμπνευση από το Παλάτι των Βερσαλλιών,

 ο Βασιλιάς Λουδοβίκος B αγόρασε το νησί Herrenwörth στη Λίμνη Chiemsee το 1873 με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο με του γαλλικού μοντέλου. Το αποτέλεσμα ήταν το τεράστιο πάρκο και το Ανάκτορο, το οποίο εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς τουρίστες και όχι μόνο ακόμα και σήμερα .

 Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια

από το Σύνταγμα του Herrenchiemsee

 - το οποίο αποτελεί το θεμέλιο της νομοθεσίας ,» λένε οι Γερμανοί. Καθόλου τυχαία επιλογή η τοποθεσία-


Το 1871 ανακηρύχτηκε στο Ανάκτορο στις Βερσαλλίες η Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατορία, και το 1919 υπογράφηκε η συνθήκη με την οποία τελείωσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

 Η γερμανική λέξη Grundgesetz μπορεί να μεταφραστεί είτε ως βασικός νόμος είτε ως θεμελιώδης νόμος . Ο όρος "σύνταγμα" (Verfassung) αποφεύχθηκε καθώς οι συντάκτες θεώρησαν το Grundgesetz ως μια προσωρινή ρύθμιση για ένα προσωρινό κράτος της Δυτικής Γερμανίας, προσδοκώντας ότι μια ενδεχόμενη επανενωμένη Γερμανία θα υιοθετούσε ένα σωστό σύνταγμα, που θεσπίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 146 του βασικού νόμου, που ορίζει ότι ένα τέτοιο σύνταγμα πρέπει να «υιοθετηθεί ελεύθερα από τον γερμανικό λαό». 

 Το Σύνταγμα της "Αγίας Τετράδας" (4+2)

 Εντούτοις, παρόλο που ο τροποποιημένος Βασικός Νόμος εγκρίθηκε και από τις τέσσερις Συμμαχικές Δυνάμεις το 1990 (οι οποίες παραιτήθηκαν με τον τρόπο αυτό τα επιφυλακτικά συνταγματικά τους δικαιώματα), δεν υποβλήθηκε ποτέ σε λαϊκή ψηφοφορία.

Στο προοίμιο του Βασικού Νόμου, η υιοθέτησή του δηλώθηκε ως ενέργεια του «γερμανικού λαού», και το άρθρο 20 αναφέρει «Όλη η κρατική εξουσία πηγάζει από το λαό». Αυτές οι δηλώσεις ενσωματώνουν τις συνταγματικές αρχές ότι η «Γερμανία» είναι πανομοιότυπη με τον γερμανικό λαό και ότι ο γερμανικός λαός ενεργεί συνταγματικά ως ο πρωταρχικός θεσμός του γερμανικού κράτους. Όπου ο Βασικός Νόμος αναφέρεται στην επικράτεια που υπάγεται στη δικαιοδοσία αυτού του γερμανικού κράτους, την αναφέρεται ως «ομοσπονδιακή επικράτεια», αποφεύγοντας έτσι  ότι υπάρχει συνταγματικά καθιερωμένη «γερμανική εθνική επικράτεια». Περισσότερα...

Οι άσχετοι (χρήσιμοι ηλίθιοι) 

Χθές οι γερμανοί γιόρτασαν την επέτειο των 75 χρόνων από την σύνταξη -λένε- του πρώτου δημοκρατικού συντάγματος της Γερμανίας στο νησί Herrenwörth στη Λίμνη Chiemse.
 

Και εμείς λέμε ΟΧΙ πριν 75χρόνια, αλλά

πρίν 175 Χρόνια


 ελεύθερα από τον γερμανικό λαό

στην Εθνοσυνέλευση-Κοινοβούλιο στην Φρανκφούρτη, με θεμελίωση του πρώτου Συντάγματος της Γερμανίας.


Τα δεδομένα με τεκμηρίωση ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: