Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Οι θεόσταλτοι

 Τί ᾽ναι θεός, τί μη θεός, και τί ᾽ναι ανάμεσά τους, Ποιός θα το πει θνητός πως το ᾽βρε;

 ὅτι θεὸς ἢ μὴ θεὸς ἢ τὸ μέσον τίς φησ᾽ ἐρευνάσας βροτῶν;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ-Ἑλένη

Φτάνουμε στο σημείο όπου η χώρα σας (οι ΗΠΑ) είναι άρρωστη με φόβο... φοβάστε τη σκιά της δικής σας βόμβας.

 Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο άνθρωπος που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, αναφέροντας πως ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό.Το έργο του εξακολουθεί να επηρεάζει και να αποτελεί αντικείμενο μελέτης των κοινωνιολογίας, κριτικής θεωρίας, μετα-αποικιοκρατισμού και λογοτεχνικής ανάλυσης.


Το κατά Οπενχάιμερ

Αφιερωμένο στις μνήμες των αθώων θυμάτων των πυρηνικών εγκλημάτων πολέμου (Χιρσοσίμα, Ναγκασάκι).

 

Οπενχάιμερ: Τώρα έγινα ο θάνατος, ο καταστροφεύς των κόσμων:

Βλ. Βίντεο, μιλάει ο ίδιος μετά την Τρίνιτυ (αγγλ. Trinity), δηλαδή «ΑΓΙΑ Τριάδα», η οποία είναι η γνωστή πρώτη στην ανθρώπινη ιστορία δοκιμή και πρώτη έκρηξη πυρηνικού όπλου («ατομικής βόμβας», όπως αποκαλούνταν τότε τα πρώτα πυρηνικά όπλα). Πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις 5:29 π.μ. τοπική ώρα, στις 16 Ιουλίου 1945, στο σημερινό Πεδίο Δοκιμών Χουάιτ Σαντς του Νέου Μεξικού, ως μέρος του Προγράμματος «Μανχάταν».




Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1904 όπου και μεγάλωσε, από Εβραίους γονείς. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και Κέμπριτζ. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Ασχολήθηκε με την κβαντική φυσική των υποατομικών σωματιδίων και τις πυρηνικές αντιδράσεις. Εκτός από τη φυσική, λένε ότι τον γοήτευε η φιλοσοφία και η γαλλική φιλολογία, ενώ έμαθε λατινικά, αρχαία ελληνικά και σανσκριτικά.

Έγινε γνωστός  ως διευθυντής του Σχεδίου Μανχάτταν, την προσπάθεια της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού όπλου, στο μυστικό εργαστήριο στο Λος Άλαμος στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Ως «πατέρας της ατομικής βόμβας», που είχε ισχύ 18.000 τόνων ΤΝΤ, υποστήριξε τη χρήση της, που κατέστρεψε τις ιαπωνικές πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, στην τελική φάση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Πέθανε στις 18 φεβρουαρίου του 1967 με αιτία θανάτου καρκίνο του λάρυγγα.

Κατασκοπεύοντας για την ειρήνη-Οι θεόσταλτοι

 Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία αρχεία της KGB, γίνεται αναφορά σε έναν κατάσκοπο, στο πλευρό των ως τώρα γνωστών Κλάους Φουξ, Ντέβιντ Γκρίνκλας και Θίοντορ Χολ, το «Θεόσταλτο», όπως ήταν η κωδική του ονομασία, που μετά την παράδοση των πυρηνικών μυστικών πήγε σε άλλη δουλειά, περιγραφή που ταιριάζει με το βιογραφικό του Σέμπορερ. Επιπλέον, υπάρχουν κωδικές ονομασίες όπως «Νονός», «Συγγενής», «Νάτα», αναφερόμενες, κατά τους ερευνητές στο Σέμπορερ και τα αδέρφια του.  Παραμένει όμως ωστόσο ασαφές ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο των πληροφοριών που έδωσε ο Σέμπορερ στην ΕΣΣΔ, κι αν οι συγγενείς του έπαιξαν ενεργό κατασκοπευτικό ρόλο, άρα είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η συμβολή του στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Ως πιθανή ένδειξη για τη σημασία της τελευταίας οι δυο συγγραφείς κατονομάζουν την παρουσία εκπροσώπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην κηδεία του Σέμπορερ.

 The Venona project

Η "μυστική αδελφότητα" των ΜΙ6-Secret Intelligence Service, CIA, NSA, φρόντισε να εκτελεστούν ο Τζούλιους και η Έθελ Ρόζενμπεργκ. Αυτοί ήταν οι μοναδικοί Αμερικανοί πολίτες που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν και όχι οι άλλοι τέσσερις για κατασκοπεία για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι παρείχε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ραντάρ, σόναρ, κινητήρες προώθησης αεριωθουμένων και πολύτιμα σχέδια πυρηνικών όπλων (εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο με πυρηνικά όπλα).
Καταδικάστηκαν για κατασκοπεία το 1951, εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1953 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σινγκ Σινγκ της Νέας Υόρκης και έγιναν οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες που εκτελέστηκαν για τέτοιες κατηγορίες και οι πρώτοι που υπέστησαν αυτή την ποινή σε περίοδο ειρήνης.

 

Ανθρωποι και ανθρωπάκια

 Σε μια εποχή ακραίας ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ έναντι της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου εν γένει, που βρισκόταν σε δυσχερή θέση λόγω των δυσανάλογων σε σχέση με τη δύση απωλειών και καταστροφών του πολέμου, η επιτάχυνση της απόκτησης ατομικής βόμβας από τους Σοβιετικούς λειτούργησε αποτρεπτικά και σταθεροποιητικά, ματαιώνοντας σχέδια βίαιης ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων που είναι γνωστό ότι απεργάζονταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την πολιτική τους ηγεσία. Όλα αυτά ανεξάρτητα από την εντέλει δυσβάσταχτη για την οικονομία της ΕΣΣΔ κούρσα των εξοπλισμών, η εξέλιξη της οποίας δε σχετίζεται με τη δράση των επιστημόνων, που με κίνδυνο της ζωής τους και μέ την ζωή τους απέτρεψαν ένα δυνάμει θανάσιμο για την ανθρωπότητα μονοπώλιο των ατομικών όπλων από τις ΗΠΑ.

Παντού και πάντα υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια. Συνήθως όμως οι ευεργέτες της ανθρωπότητας περνούν στα ασήμαντα της Ιστορίας.

 
 

 Επεξεργασία και εμπλουτισμός κειμένου από Βικιπαίδεια, ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Ηταν 16 Ιουλίου του 1945 όταν πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, υψώθηκε το πρώτο «μανιτάρι», καθώς ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιούσε τη «δοκιμή Trinity» στο Πεδίο Δοκιμών Βομβών και Πυροβολικού της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Αλαμογκόρντο. Ηταν το όνομα που είχε δώσει στην πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, διευθυντής του εργαστηρίου του Λος Αλαμος που σχεδίασε τις βόμβες ως μέρος του «Προγράμματος Μανχάταν». Και στο μυαλό του, καθώς παρακολουθούσε τη δοκιμή, ήρθε ο στίχος «Τώρα έγινα ο θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων» από το ιερό ινδουιστικό έπος «Bhagavad Gita»· Πηγή: Protagon.gr

Οπενχάιμερ, Πηγή: Protagon.gr

Οπενχάιμερ, Πηγή: Protagon.gr
cus «Οπενχάιμερ» Πηγή: Protagon.gr
cus «Οπενχάιμερ» Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: