Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Η άγνωστη χρυσή βασιλική βιβλιοθήκη της Ρωσσίας

 

Μιλώντας για την περίφημη βασιλική συλλογή βιβλίων, την ξεχασμένη χρυσή βιβλιοθήκη της Ρωσσίας, είναι αδύνατο να μην πούμε για το πρόσωπο του Μεγάλου Δούκα της Μόσχας και Όλης της Ρωσσίας.

  Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς

 Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς (Иван IV Васильевич, Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς, Іѡаннъ Васильевич, Ιωάννης Βασίλιεβιτς), γνωστότερος ως Ιβάν ο Τρομερός (Иван Грозный, 3 Σεπτεμβρίου 1530 - 28 Μαρτίου 1584), ήταν ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσσίας. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1530 στη Μόσχα. 

 Η χρυσή βασιλική βιβλιοθήκη της Ρωσσίας

Μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας o Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς ήταν δισεγγονός του Θωμά Παλαιολόγου, δεσπότη του Μωρέως, αδελφού των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, δηλαδή άμεσος απόγονος βυζαντινών αυτοκρατόρων. .

 Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

η συλλογή των βιβλίων μεταφέρθηκε στην Ιταλία από τον αδελφό του Κωνσταντίνου και τον πατέρα της Σοφίας Θωμά και αργότερα η Σοφία έφερε στη Μόσχα ως προίκα της τα βιβλία του Βυζαντίου , η οποία έμεινε στην ιστορία ως η βιβλιοθήκη του Ιβάν του Τρομερού ή χρυσή βιβλιοθήκη της Ρωσσίας, που περιέχει βιβλία του Καζάν, τεράστια αρχεία αρχαίων βιβλίων και παπύρου, πολλά αρχαία χειρόγραφα, ανεκτίμητα τόμους που λένε για την κοσμολογική προέλευση της ζωής στη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Επίσης αυτά που θεωρούνται χαμένα ιστορικά έργα του Ιούλιου Καίσαρα, Αριστοφάνη, Κικέρωνα, Βιργίλιου, και άλλα.

Στις αρχές του 1518 ο Βασίλειος και ο Μητροπολίτης της Μόσχας Βαρλαάμ δέχτηκαν με μεγάλη τιμή


τον Ελληνα Μιχαήλ Τριβώλη
τον οποίον μετονόμασαν οι Ρώσσοι σε Максим Грек-Μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ , διότι άρχισε να ασχολείται αμέσως με την πλούσια βιβλιοθήκη ταξινομώντας τα ελληνικά χειρόγραφα της βιβλιοθήκης. Παράλληλα άρχισε να μεταφράζει και να διορθώνει (ο νοών νοείτο) παλαιά και νέα έργα.

Ο Ivan Vasilyevich Grozny έμεινε στην ιστορία  της Ρωσσίας

 ως ο νεώτερος Τσάρος. Όταν πέθανε ο πατέρας του μελλοντικού Μεγάλου Δούκα, ο Ιβάν IV ήταν μόλις 3 χρονών. Αλλά οι κακοτυχίες έπεφταν βροχή στα πόδια του  παιδιού. Πέντε χρόνια αργότερα, μετά από τον πατέρα του, η μητέρα του Ιβάν πεθαίνει και η κυριαρχία του κράτους, όπως η φύλαξη του ανήλικου βασιλιά, περνά στα χέρια αυλικών. Μετά την απόκτηση της εξουσίας, κανείς δεν  έσπευσε να εκπαιδεύσει τον νεαρό βασιλιά. Ο Ιβάν μεγάλωσε σαν ένα άστεγο παιδί, παρακολουθώντας τη διαφθορά και τις τρέλες που κάνουν τα αγόρια, ενηλικιώθηκε πολύ νωρίς  και άρχισε να καταλαβαίνει την σκληρότητα της ζωής. Πιθανώς, εν μέρει αυτό να ήταν ο λόγος για τις σκληρές πράξεις του.

Η εποχή του Ιβάν 

είναι ένα από τα πιο μυστηριώδης κεφάλαια  στην ιστορία της Ρωσσίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. Το 1549, η δημιουργία μιας ενοποιημένης κρατικής διοίκησης - μια εντολή με επικεφαλής έναν ομαδικό δικαστή. 1556, η «σίτιση» καταργήθηκε. Κατά τα έτη 1550-1556. δημιουργήθηκε ένας δυνατός τακτικός στρατός εγκρίθηκαν νόμοι που ρυθμίζουν τη διαμόρφωση του στρατού. 1566 ενέκρινε τον «Κώδικα Υπηρεσίας» από τον οποίο ακολούθησε η θητεία στο στρατό από 15 χρονών και όρισε το μέγεθος και αριθμό των κτημάτων  των στρατιωτικών  ως πληρωμή για την ανάλογη υπηρεσία.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τότε που η βιβλιοθήκη έφτασε στην Ρωσσία, μέχρι και σήμερα,  ότι ο κάθε ανώτατος άρχων της της Ρωσσίας πρέπει να  ενημερώνεται συνεχώς για την βιβλιοθήκη. 

 Πού μπορεί να υπάρχει η βιβλιοθήκη

 λένε πως κανείς δεν ξέρει. Υπάρχουν  υποθέσεις από τις οποίες οι επιστήμονες, ιστορικοί και  αρχαιολόγοι και οι απλοί αναζητητές συνεχίζουν να ψάχνουν. Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, οι κρύπτες με βιβλία και χειρόγραφα μπορούν να είναι (και) στο Κρεμλίνο της Μόσχας, ή και υπόγεια (δεν έχει μόνο το Βατικανό υπόγειες βιβλιοθήκες) στην μυστική Μόσχα. Για το μετρό της Μόσχας τα λέμε άλλη φορά....


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: