Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Βλαντ Γ΄, γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Τσέπες

 Μέσα του 15ου αιώνα ολόκληρα σχεδόν τα Βαλκάνια είχαν πέσει στα χέρια μιας ανερχόμενης και τρομερής δύναμης από την Ανατολή: τους Οθωμανούς Τούρκους. Το 1453 η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας πέφτει κι αυτή στα χέρια των Τούρκων και γίνεται η νέα πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά η Ρουμανία δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Είχε τον  Τσέπες  (Βλαντ Γ΄, γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Τσέπες)-και όχι Παλαιολόγους και κληρικούς-που έφτασε στα όρια της τρέλας τον Μωχάμεντ Β τον Πορθητή.

Στην εποχή μας σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το

Καζίκι (ιστορικό,)

μακρύ και αιχμηρό αντικείμενο, πάσσαλος, παλούκι που χρησιμοποιόταν για τον ανασκολοπισμό (παλούκωμα) στη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Αυτό ακριβώς ανταπέδωσε στους Τούρκους ο Βλαντ Γ’ (Vlad III)- Τσέπες ο  «ανασκολοπιστής» ή πασσσαλωτής/Παλουκωτής.

 

Tο όνομα Dracula (Δράκουλας), 

 το οποίο ταυτίζουν με τον θρυλικό κόμη-βρικόλακα της Τρανσυλβανίας του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, ο χαρακτήρας του οποίου μεταφέρθηκε ουκ ολίγες φορές σε πάμπολλες κινηματογραφικές ταινίες.  Το μυθιστόρημα του Στόκερ εκτυλίσσεται στην Τρανσυλβανία, μια χώρα που για τους Άγγλους αλλά και για τους περισσότερους Δυτικοευρωπαίους ήταν «μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής», πολιτισμένη και βάρβαρη-ειδικά για τους Αγγλοσάξωνες όπως θα δούμε- ταυτόχρονα, μυστηριώδης και απόμακρη, αποπνέοντας μια απόκοσμη αίσθηση μυστικιστικού ενδιαφέροντος. Η χώρα «πέρα από τα δάση» (terra ulstrasilvana στα λατινικά, απ’ όπου και προήλθε το όνομα Τρανσυλβανία), όπως συνήθιζαν να τη χαρακτηρίζουν, θα αποτελούσε το ιδανικό μέρος για να δράσει ένας βρικόλακας, με τη μορφή ενός εκφυλισμένου μεσαιωνικού αριστοκράτη που ζούσε μεταξύ φωτός και σκότους, ο οποίος και θα στοίχειωνε το σύγχρονο ανθρώπινο φαντασιακό ως Κόμης Δράκουλας.

Αυτό που δε γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως η λέξη Dracula προέρχεται από τη λατινική ρίζα της λέξης Δράκος και αποτελούσε τιμητικό τίτλο του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας Βλαντ Γ’ (Vlad III)- Τσέπες του «ανασκολοπιστή» ή πασσσαλωτή/Παλουκωτή. 

 Η λέξη Τσέπες προέρχεται από την τσάπα διότι εκτελούσε δια νόμου εγκληματίες, παιδεραστές και βιαστές με τσάπα, επίσης σαν ένα είδος ανασκολοπισμού.

 Ο Βλαντ Γ’ είχε λάβει το παρώνυμο Draculea, που σημαίνει γιος του Dracul, κάτι δηλαδή σαν «γιος του Δράκου». Ο πατέρας του Βλαντ Γ’ ήταν ο Βλάντ Β’  (Vlad II), που είχε το παρώνυμο Dracul, που σημαίνει στα Ρουμανικά Δράκος, καθώς είχε χριστεί από τον βασιλιά Σιγισμούνδο της Ουγγαρίας, ιππότης του μυστικού Τάγματος του Δράκου (Ordo Draconum).


Αυτό το  θρυλικό τάγμα, που ονομάζονταν στα Λατινικά και Societas Draconistarum (κυριολεκτικά «Κοινότητα των Δράκων»), ιδρύθηκε το 1408 από τον αυτοκράτορα Σιγισμούνδο με κύρια αποστολή του να προστατεύει τα σύνορα της χριστιανικής Ευρώπης από τους αλλόπιστους Οθωμανούς εισβολείς. 

Πολλοί Ρουμάνοι ιστορικοί τον περιέγραψαν ως σπουδαίο ηγέτη και αγωνιστή για την ανεξαρτησία των ρουμανικών εδαφών, ενώ Ρουμάνοι ποιητές και καλλιτέχνες τον ύμνησαν για τη δικαιοσύνη και τον ηρωισμό που έδειξε εναντίον των δεσποτικών βογιάρων. Ακόμα και σήμερα πολλοί τον αντιμετωπίζουν ως εθνικό ήρωα, που υπερασπίστηκε τη χώρα του από ξένους εισβολείς, τόσο Τούρκους στρατιώτες, απο μεγαλογαιοκτήμονες,  όσο και Σάξονες εμπόρους.

Το Τιργκόβιστε (Târgoviște)

 είναι πόλη της Ρουμανίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιμπόβιτσα, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, με πληθυσμό 79.610 κατοίκους , 26η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Ιαλόμιτσα στους πρόποδες των Νότιων Καρπαθίων με μέσο υψόμετρο 280 m.

Το Τιργκόβιστε, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βλαχίας, δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε αλλά υπήρξε πρωτεύουσα του πριγκηπάτου της Βλαχίας από το 1396 μέχρι το 1714 όταν και αντικαταστάθηκε από το Βουκουρέστι πέφτοντας σε παρακμή.

Ως πρωτεύουσα της Βλαχίας η Τιργκόβιστε αντιμετώπισε πολλές πολιορκίες και εισβολές. Το 1395 πολιορκήθηκε και πυρπολήθηκε από το Βαγιαζήτ Α΄.

Η οθωμανική εισβολή του 1462 δεν έφθασε στην πόλη, καθώς αποκρούστηκε από το Βλαντ Γ΄ κατά την περίφημη 

Νυκτερινή Επίθεση

 

Η τουρκική στρατιά είχε στρατοπεδεύσει νότια του Ταργκόβιστε. Ο Βλαντ, γνωρίζοντας άριστα την τουρκική, μπορούσε, σύμφωνα με τον Χαλκοκονδύλη, να εισέρχεται κρυφά στο τουρκικό στρατόπεδο σχηματίζοντας προσωπική αντίληψη για τον εχθρό. Έτσι αποφάσισε να εκτελέσει νυκτερινή επίθεση κατά των Τούρκων. Η αριθμητική υπεροχών των δεύτερων ήταν τόσο συντριπτική που μόνο ένα παράτολμο σχέδιο είχε ελπίδες να δώσει τη νίκη στον Βλαντ. Άρα η απόφασή του είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Το βράδυ της 16ης προς 17ης Ιουνίου ο Βλάχος ηγέτης επικεφαλής 7.000-24.000 ανδρών (αναλόγως της πηγής) επιτέθηκε στο τουρκικό στρατόπεδο, τρεις ώρες μετά τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το Ιταλικό Χρονικό.

Οι άνδρες του Βλαντ, κρατώντας πυρσούς, χτυπώντας τις ασπίδες τους και ουρλιάζοντας πολεμικές ιαχές, εφόρμησαν κατά των κοιμώμενων Τούρκων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μωάμεθ είχε απαγορεύσει στους άνδρες του, πλην ων σκοπών, να εξέρχονται το βράδυ των σκηνών τους. Έτσι οι Τούρκοι πιάστηκαν, κυριολεκτικά στον ύπνο. Ακολούθησε άγρια σφαγή. Ο Βλαντ κατευθύνθηκε προς την σκηνή του Μωάμεθ, αλλά έκανε λάθος και εφόρμησε στις σκηνές των δύο μεγάλων βεζίρηδων Ισάκ και Μαχμούτ πασά.
 Το πρωί η εικόνα της καταστροφής ήταν εμφανής. Ο Μωάμεθ επιχείρησε παρόλα αυτά να προελάσει και πάλι αλλά βρέθηκε ενώπιον ενός «δάσους» 20.000 παλουκωμένων ανδρών του! Το θέαμα αυτό καταρράκωσε το ηθικό του ιδίου και των ανδρών του. Υποχωρώντας οι Τούρκοι πυρπόλησαν και ισοπέδωσαν τη πόλη της Βράιλας. Οι απώλειες της νυκτερινής μάχης ποικίλουν, ανάλογα με την πηγή. Οι Τούρκοι έχασαν τουλάχιστον 15.000 άνδρες. Οι απώλειες του Βλαντ κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 5.000 ανδρών.

 Το 1476 η πόλη καταλήφθηκε από το Στέφεν Μπάτορι, μετά από μια δεκαπενθήμερη πολιορκία των δεκαπέντε ημερών που αποσκοπούσεσ την αποκατάσταση του Βλαντ στο θρόνο. Αρκετές άλλες μάχες δόθηκαν κοντά στην πόλη κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας των Νεάγκοε Βασαράβ και Ράντου του Αφουμάτι.

Το 1597 οι Χαϋδούκοι των Μιχαήλ Βιτεάζουλ και Στάρινα Νόβακ πολέμησαν και κέρδισαν μια αποφασιστική μάχη ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Τιργκόβιστε. 

Μία πληροφορία και για το Hollywood:


Το Τιργκόβιστε είναι η πόλη που δικάστηκε και εκτελέστηκε ο Νικολάε Τσαουσέσκου


 

 Επεξεργασία κειμένου: ΠΗΓΗ 1 ΠΗΓΗ 2 ΠΗΓΗ 3 ΠΗΓΗ 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: