Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ευρυνόμη η Θεά των Πάντων


Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος 

Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος; Η Ελληνική μυθολογία έχει πολλές ιστορίες Κοσμογονίας και Θεογονίας να μας προσφέρει. Με τον όρο κοσμογονία, (κόσμος+γέγονα) αναφερόμαστε στην θεωρία προέλευσης του σύμπαντος, ενώ η θεογονία αναφέρεται στη γέννηση των θεών. Κοινό σημείο στους Ελληνικούς Κοσμογονικούς μύθους είναι η σημασία του υδάτινου στοιχείου, η ύπαρξη του οποίου είναι σημαντική για την δημιουργία ζωής.

Η Θεά των Πάντων με τις  χρυσές αλυσίδες

Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, 8, 41, 4, 1
σταδίοις δ σον δώδεκα νωτέρω Φιγαλίας θερμά
τέ
στι λουτρ κα τούτων ο πόρρω κάτεισιν Λύμαξ
ς τν Νέδαν· δ συμβάλλουσι τ εύματα, στι
τ
ς Ερυνόμης τ ερόν, γιόν τε κ παλαιο κα π
τραχύτητος το
χωρίου δυσπρόσοδον· περ ατ κα
κυπάρισσοι πεφύκασι πολλαί τε κα
λλήλαις συνεχες.
τ
ν δ Ερυνόμην μν τν Φιγαλέων δμος πί-
κλησιν ε
ναι πεπίστευκεν ρτέμιδος· σοι δ ατν
παρειλήφασιν
πομνήματα ρχαα, θυγατέρα κεανο
φασιν ε
ναι τν Ερυνόμην, ς δ κα μηρος ν
λιάδι ποιήσατο μνήμην ς μο Θέτιδι ποδέξαιτο
φαιστον. μέρ δ τ ατ κατ τος καστον τ
ερν νοιγνύουσι τς Ερυνόμης, τν δ λλον χρό-
νον ο
σφισιν νοιγνύναι καθέστηκε· τηνικατα δ κα
θυσίας δημοσί
τε κα διται θύουσιν. φικέσθαι
μ
ν δή μοι τς ορτς οκ ξεγένετο ς καιρν οδ
τ
ς Ερυνόμης τ γαλμα εδον· τν Φιγαλέων δ'
κουσα ς χρυσα τε τ ξόανον συνδέουσιν λύσεις
κα
εκν γυναικς τ χρι τν γλουτν, τ π τού-
του δέ
στιν χθύς. θυγατρ μν δ κεανο κα ν
βυθ
τς θαλάσσης μο Θέτιδι οκούσ παρέχοιτο
ν τι ς γνώρισμα ατς χθύς· ρτέμιδι δ οκ
στιν πως ν μετά γε το εκότος λόγου μετείη τοι-
ούτου σχήματος.

Mία από τις παλαιότερες θεότητες και σύμφωνα με τον πελασγικό μύθο, θεά των πάντων που προέκυψε από το πρωταρχικό Xάος, υπήρξε η Ευρυνόμη.
Στον Πελασγικό μύθο πρώτη αναδύθηκε από το Χάος η Ευρυνόμη, η Θεά των Πάντων, αλλά δεν βρήκε τίποτε στέρεο για να ακουμπήσει τα πόδια της, και έτσι διαχώρισε τη θάλασσα από τον ουρανό χορεύοντας μόνη πάνω στα κύματα.
Η Ευρυνόμη χόρεψε κατά τα νότια, και ο αέρας που αναδεύθηκε πίσω της, φάνταξε κάτι καινούριο και ξεχωριστό, κάτι για να αρχίσει έργο δημιουργίας. Η Ευρυνόμη στράφηκε κι άδραξε αυτόν το βόρειο άνεμο, τον έτριψε μέσα στα χέρια της, και ιδού! Ο μέγας όφις Οφίων.
Η Ευρυνόμη χόρεψε, έξαλλα και ο Οφίων κουλουριάστηκε γύρω στα θεϊκά μέλη, και ορέχτηκε να σμίξει μαζί της.
Κατόπιν, η Ευρυνόμη έλαβε μορφή περιστέρας, πλανήθηκε πάνω στα κύματα, και όταν πέρασε ο καιρός που έπρεπε, γέννησε το Αβγό του Σύμπαντος. Με την προσταγή της, ο Οφίων κουλουριάστηκε επτά φορές γύρω στο αβγό, ώσπου το αβγό άνοιξε και χωρίστηκε στα δύο. Από μέσα του κύλησαν όλα όσα υπάρχουν, τα παιδιά της Ευρυνόμης: ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, τα αστέρια, η γη με τα βουνά και τους ποταμούς της, με τα δέντρα, τα βότανά της και τα ζωντανά πλάσματα.Η Ευρυνόμη και ο Οφίων έστησαν το σπιτικό τους στο όρος Όλυμπο. Όμως ο Οφίων εξόργισε την Ευρυνόμη υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο δημιουργός του Σύμπαντος. Ευθύς εκείνη τον χτύπησε στο κεφάλι με τη φτέρνα της, του πέταξε τα δόντια, και τον εξόρισε στις σκοτεινές σπηλιές κάτω από τη γη.
Κατόπιν, η Θεά δημιούργησε τις επτά πλανητικές δυνάμεις,

ορίζοντας μια Τιτανίδα και έναν Τιτάνα για καθεμιά. Τη Θεία και τον Υπερίωνα για τον Ήλιο, τη Φοίβη και τον Άτλαντα για τη Σελήνη, τη Διώνη και τον Κρίο για τον πλανήτη Άρη, τη Μήτι και τον Κοίο για τον πλανήτη Ερμή, τη Θέμιδα και τον Ευρυμέδοντα για τον πλανήτη Δία, την Τηθύ και τον Ωκεανό για την Αφροδίτη, τη Ρέα και τον Κρόνο για τον πλανήτη Κρόνο. Αλλά ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Πελασγός, προπάτορας των Πελασγών, που ξεπήδησε από το έδαφος της Αρκαδίας και τον ακολούθησαν μερικοί άλλοι, που ο Πελασγός τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες, να τρώνε βελανίδια και να ράβουν χιτώνες από χοιρόδερμα.
Όταν κυριάρχησαν ο Kρόνος και η Pέα, η Eυρυνόμη αποσύρθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί μαζί με τη Θέτιδα υποδέχτηκε τον Ήφαιστο όταν εκείνος εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο.
Mετά την επικράτηση των Oλύμπιων θεών παρουσιάζεται σαν κόρη του Ωκεανού και της Tηθύος.
Ερυνμη τε Θτις θ πεδξατο κλπ
Ερυνμη θυγτηρ ψορρου κεανοο. (Ομήρου Ιλιας Σ 398-399)

Mαζί με το Δία γέννησε τις Xάριτες (Aγλαΐα, Eυφροσύνη, Θάλεια).
H Eυρυνόμη είχε έναν πολύ παλιό ναό και γιορτή στη Φιγαλεία της Aρκαδίας στις όχθες της Nέδας ή Nέδης. O ναός της υψωνόταν στη μέση ενός δάσους από κυπαρίσσια. Eκεί φυλασσόταν το λατρευτικό άγαλμα της που την παράσταινε σαν γοργόνα, από τη μέση και πάνω με τη μορφή γυναίκας και από τους γοφούς και κάτω ψάρι.
Βιβλιογραφία: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: