Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ενδεχόμενο μη καταβολής του επόμενου δανείου από το EFSF στα μέσα του Σεπτεμβρίου

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires μπορεί να μην είναι έτοιμο έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου
Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης ενδέχεται να μην είναι έτοιμο να πληρώσει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
«Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Πέμπτη», 
αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους από την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires,
«οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης ανέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να κάνει την επόμενη πληρωμή των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ αντικαθιστώντας το σύστημα των διμερών δανείων που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την Ελλάδα το 2010».
Κατά το πρακτορείο, το EFSF θα πρέπει να αντλήσει τα χρήματα στις αγορές, όπως κάνει για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πριν μπορέσει να καταβάλει τα δάνεια. Αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο
έως τα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Αυγούστου.
«Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μεσολαβεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να διαθέσουν απευθείας τα δάνεια τους προς την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στις αγορές χρέους των δύο χωρών. Μια λύση που εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήταν το EFSF να πληρώσει ένα μέρος της δόσης του Σεπτεμβρίου και το υπόλοιπο να καλυφθεί από δάνεια απευθείας από τις κυβερνήσεις»
δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: