Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο βωμός των 12 Θεών στο μέλλον, θα είναι και ορατός και επισκέψιμος.


Ανοιχτές θύρες παραβιάζουν όσοι διαμαρτύρονται για τον Βωμό των 12 θεών που εντοπίσθηκε στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των σταθμών του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι και Θησείο. Ο βωμός όχι μονάχα δεν καταστρέφεται, αλλά, στο μέλλον, θα είναι και ορατός και επισκέψιμος.

Το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναζήτησε διεξοδικά την πλέον πρόσφορη λύση για την προστασία του αρχαίου. Σήμερα μάλιστα υπάρχει ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπου θα συζητηθεί η συνολική αντιμετώπιση των ευρημάτων.
Παράλληλα, το απόγευμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η μελέτη προσωρινής προστασίας του αρχαίου. Η εισαγωγή του θέματος γίνεται με τίτλο «Εγκριση ή μη προσθήκης όρου» στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο πλαίσιο του έργου «Ανακαίνιση υποδομής - επιδομής γραμμών και ενίσχυση της σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ ΑΕ».
Ο όρος που θα προστεθεί θα σχετίζεται με ειδική μελέτη κατάχωσης - η καλύτερη επιλογή προκειμένου το αρχαίο να μην υποστεί έκθεση στις καιρικές συνθήκες ή άλλες φθορές.
Θα υπάρξει, ωστόσο, και δεύτερη φάση, η τελική, που θα αφορά σε υπογειοποίηση εκείνου του τμήματος του σιδηροδρόμου. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο ή και χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί. Οταν θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, τότε θα γίνει η ένωση με την αρχαία Αγορά και τα ευρήματα θα είναι εκτός από ορατά και επισκέψιμα.
  • ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ
Σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, προκρίθηκε η υπογειοποίηση του δικτύου σε εκείνο το τμήμα, κάτι που αποδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες και η Αττικό Μετρό.
Αγγελική Κώττη


Δεν υπάρχουν σχόλια: