Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο "ειρηνοποιός" Recep Tayyip Erdogan


Σε γενικευμένο πόλεμο οι Κούρδοι στην Τουρκία!

Ρεπορτάζ του Gerd Höhler δημοσιεύετηκε πριν λίγες μέρες στη Stuttgarter Zeitung με τον τίτλο «Ο πόλεμος επιστρέφει στις κουρδικές περιοχές» και τον υπότιτλο «Τουρκία: Εξασθενούν οι ελπίδες για μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού». Αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν πριν λίγες μέρες το βράδυ κατά φυλακίου παραστρατιωτικής χωροφυλακής στο Beyyurdu στα ΝΑ της Τουρκίας. Τρεις στρατιώτες και δέκα αντάρτες του ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους από τις ανταλλαγές πυρών, που ακολούθησαν. Το Beyyurdu βρίσκεται σε δύσβατη ορεινή περιοχή, περίπου 15 χλμ. από το Aktütün, όπου Κούρδοι αντάρτες είχαν σκοτώσει 17 στρατιώτες το 2008. «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί ασχέτως κόστους», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της χώρας, Abdullah Gül.
Ο πόλεμος επιστρέφει σήμερα στις κουρδικές περιοχές. Περισσότεροι από 50 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τον περασμένο Μάϊο σε συμπλοκές στα ΝΑ της χώρας, 20 μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των πεσόντων από πλευράς ΡΚΚ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, που από το 1984 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, φαινόταν πέρσι εφιτκή. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan είχε υποσχεθεί στους Κούρδους περισσότερα πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στις υποβαθμισμένες κουρδικές περιοχές και χαλάρωσε τις απαγορεύσεις σε ό, τι αφορά την κουρδική γλώσσα. Το ΡΚΚ φαινόταν να συμμετέχει στη «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία» του Erdogan ανακοινώνοντας εκεχειρία τον Απρίλιο του 2009.
Διακηρύξεις και έργα της κυβέρνησης βρέθηκαν, ωστόσο, πολύ σύντομα σε πλήρη αντίφαση. Ο τουρκικός στρατός δεν ανταποκρίθηκε στην εκεχειρία του ΡΚΚ. Λίγες ημέρες μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών συνελήφθησαν 1.500 Κούρδοι πολιτικοί. Το έτος 2009 έκλεισε με την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος DTP, το οποίο στις κουρδικές περιοχές εξασφάλισε ψήφους άνω του 70% και εξέλεξε Δημάρχους σε περισσότερες από 58 πόλεις.
Η ειρηνευτική διαδικασία έχει, εντωμεταξύ, αδρανήσει. Ο επικεφαλής του ΡΚΚ, Öcalan, κήρυξε τις προσπάθειές του για μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ως αποτυχημένες. Το ΡΚΚ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα παύση της εκεχειρίας και απείλησε για χτυπήματα στα δυτικά της χώρας, καθώς και σε τουριστικές περιοχές. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν από δύο εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, όταν το ΡΚΚ πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση κατά ενός στρατιωτικού λεωφορείου.

Πηγή ....

Επιπλέον,* η Amnesty International την 19η Ιουλίου 2010 (προχθές,βλ.σύνδεσμο**) κατηγόρησε την Τουρκία ότι με πρόσχημα τον νόμο κατά της τρομοκρατίας παραβιάζει συστηματικά και τα δικαιώματα των παιδιών :

"Χτυπούν παιδιά με γκλόπ στις διαδηλώσεις, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται σε κελί με ενήλικους και τελικά καταδικάζονται με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση σε μακροχρόνια φυλάκιση"....

Ο «ειρηνοποιός» κύριος Ερντογάν προτού προσπαθήσει ....να λύσει τα προβλήματα των Παλαιστίνιων και του Ιράν, μήπως θα έπρεπε να μιλάει και για ειρήνη μεταξύ Κούρδων και Τούρκων; Αλλά, μόλις χθές δήλωσε ότι θα πνίξει το ΡΚΚ στο αίμα. Ο ειρηνοποιός...

**Turkey urged to stop unfair prosecution of children under anti ... terror laws

http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/act-now-stop-unfair-prosecutions-children-under-turkeys-anti-terror-laws-2010-07-19



*Μας τιμάει ιδιαιτέρως καθώς η Καθημερινή και άλλοι η μετά τη ανάρτηση μας της Τετάρτης, 21ης Ιουλίου 2010 στις 22-07-10 το έκαναν θέμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ....

Πρόσφατα, οι ψυχές των Κούρδων λύγισαν καθώς φονεύθηκε ένα παιδάκι και πολλά τραυματίστηκαν στην στιγμή που έπαιζαν μπάλα κοντά σε τουρκικό στρατόπεδο-από χειροβομβίδα του τουρκικού στρατού. Δείτε το βίντεο:



Σχετικό θέμα:

«Τι ευτυχής, όποιος μπορεί να λέγεται Τούρκος»... Ιδού τα χάλια μας..

Οι Οθωμανοί ξανάρχονται...


Δεν υπάρχουν σχόλια: