Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Φίλιππος Β' της Μακεδονίας

Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας



Ανδριάντας του Φίλιππου Β' της Μακεδονίας στην πόλη Plovdiv (Φιλιππούπολη -αρχαίο όνομα Ευμολπία) της Βουλγαρίας, αφιερωμένος στον ιδρυτή της Φίλιππο Β' (342/1π.Χ.).

Αντί προλόγου

Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας θεωρείται από μελετητές ο σημαντικότερος

βασιλιάς των Ελλήνων καθώς αυτός ήταν που αναμόρφωσε πλήρως μια ελληνική περιφερειακή δύναμη στο ισχυρότερο ελληνικό κράτος της εποχής και παρέδωσε στον διάδοχο του μια ισχυρότατη πολεμική μηχανή, με την οποία κατέκτησε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου και οδήγησε τον ελληνισμό σε μία ανεπανάληπτη εποχή που έμελλε να δώσει τα φώτα των επιστημών, των τεχνών και γενικότερα του πολιτισμού σε ολόκληρη την οικουμένη.

Αλλά καθώς υπάρχει σύγχυση όσο αφορά τους μεγάλους Έλληνες-εάν λάβουμε ως αφορμή την εκπομπή–σόου του Σκάι με τίτλο «Οι μεγάλοι Έλληνες»- και καθώς ο Φίλιππος „δεν μας πέφτει αρκετός“, επιτρέψτε μου να αντιγράψω:

Ο Παπανδρέου είναι μεγαλύτερος από τον Λεωνίδα; Ναι, αφού ο δεύτερος πέθανε 77 ετών ενώ ο αρχαίος σαφώς νεότερος, αν και δεν ξέρω πόσο. Παρόλα αυτά για δυο τρεις θέσεις δεν κατάφερε να φανεί μεγαλύτερος από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Είναι πάντως μεγαλύτερος πολιτικός από τον Χαρίλαο Τρικούπη ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός επτά οκτώ φορές… Είναι ένας πολιτικός (ο Βενιζέλος) μεγαλύτερη προσωπικότητα από έναν ποιητή (τον Όμηρο …);Είναι ο γιατρός Παπανικολάου μεγαλύτερος Έλληνας από τον Ιπποκράτη; Ναι ψήφισαν 38.500 σύγχρονοι νομάτοι. Αλλά όχι σπουδαιότερος από τον Περικλή...


Διαβάστε περισσότερα:
http://www.pare-dose.net/?p=2628#ixzz0txaIe4Zc

Καταγωγή

Ο Φίλιππος ήταν δισέγγονος του Αλεξάνδρου Α' και τριτότοκος γιος της Ευρυδίκης Η Ευρυδίκη ήταν πριγκίπισσα της Λυγκηστίδος, την οποία παντρεύτηκε ο Αμύντας Γ' της Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια των εσωτερικών διενέξεων, ένας σφετεριστής του θρόνου, ο Παυσανίας, εισέβαλε στην Μακεδονία με ένα στρατό αποτελούμενο απο μισθοφόρους. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, η Ευρυδίκη στράφηκε στον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη και ζήτησε την βοήθεια του. Ο Ιφικράτης κατάφερε να υπερισχύσει του Παυσανία και νέος βασιλιάς της Μακεδονίας ανακηρύχθηκε ο ανήλικος τότε, Περδίκκας, με επίτροπο τον Πτολεμαίο απο τον Αλωρό. Αργότερα όταν ο Περδίκκας ενηλικιώθηκε ανέλαβε την εξουσία.


Ηγεμόνες της Μακεδονίας

· Περδίκκας Α' (700 - 652)

Σύμφωνα με τα Ιστορικά του Ηροδότου, 8.137-139, «Από το Άργος έφθασαν στους Ιλλυριούς τρία αδέλφια, απόγονοι των Τημενιδών, δηλαδή του Ηρακλή, ο Γαυανες, ο Αερόπους και ο Περδίκκας. Και αφού πέρασαν από τους Ιλλυριούς στο ανώτερο τμήμα της Μακεδονίας έφθασαν στην πόλη της Λεβαίας».

· Αργαίος Α' (652 - 621)






  • Αμύντας Δ' (360 - 356)
  • Φίλιππος Β' (356 - 336)
  • Φίλιππος Γ' (323 - 317)
  • Αλέξανδρος Δ' (323 - 309)

Συνεχίζεται

"Ζωντόβολα μη φοβάσθε την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Η Αλήθεια δεν σκοτώνει,
τα ΨΕΜΜΑΤΑ καταθάπτουν τους Λαούς
"

Περικλής Γιαννόπουλος (1870-1910)


Νίκος Σάμιος

Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα μου (Στυλιανός Σάμιος 14.12.1927-20.05.2010).

Γνμες, καρδιές, σοι λληνες, ,τι εστε μν ξεχντε, δν εστε π τ χέρια σας μονάχα, χι. Χρωσττε κα σ σους ρθαν, πέρασαν, θ ᾿ρθονε, θ περάσουν. Κριτές, θ μς δικάσουν ο γέννητοι, ο νεκροί...
Κωστς Παλαμς (1859-1943)


Δεν υπάρχουν σχόλια: