Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Λυγκηστές

Οι Λυγκηστές ήταν οι κάτοικοι της Λυγκηστίας, γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας με πρωτεύουσα την πόλη Ηράκλεια (αρχικά Λυγκος)*, αρχικά αυτόνομοι, οι ηγέτες τους διατείνονταν ότι κατάγονταν από τους Βακχιάδες** της Κορίνθου. Από τους πιο γνωστούς βασιλιάδες τους ήταν ο Αραβαίος, ο οποίος πάντρεψε την εγγονή του με τον Αμύντα Γ, πατέρα του Φιλίππου Β. Οι σχέσεις τους με τους υπόλοιπους Μακεδόνες ήταν κακές μέχρι που ο Φίλιππος Β τους νίκησε. Από τότε αποτέλεσαν μέρος του κράτους του. Βέβαια, όποιος νομίζει ότι ο πόθος τους για να βασιλεύσουν έσβησε ξαφνικά, πλανάται...

* Κατά τοΛεξικόν της Ελληνικής Αρχαιολογίας (Αλεξάνδρου Ρ. Ραγκαβή - Αθήναι 1888), οι Λυγκηστές ήσαν: «…Λαός αυτόνομος, την Λυγκηστίδα οικών, χώραν Β.Δ. της Μακεδονίας κειμένην. Κατ’ αρχάς είχον ιδίους βασιλείς εκ του γένους των Βακχιαδών, είτα δε ηνώθησαν μετά της Μακεδονίας. Πρωτεύουσα αυτών ην ο Λύγκος (Θουκυδ. Β, 93 και Δ, 8) ή Λύκος…».

**Αριστοκρατικό γένος κυβερνητών της αρχαίας Κορίνθου, που καταγόταν από το Βάκχιο. Κυβέρνησε από τον 9ο αι. π.Χ., διατηρώντας αρχικά το πολίτευμα βασιλικό και από το 748 π.Χ. ολιγαρχικό. Είχαν μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη και δεν έρχονταν σε επιμειξία με τους άλλους Κορίνθιους. Αναφέρεται ότι καταπίεζαν με την κυριαρχία τους το λαό και ότι συχνά βιαιοπραγούσαν εναντίον του. Δημιούργησαν τις αποικίες της Κορίνθου στην Κέρκυρα και στις Συρακούσες και κατασκεύασαν δίολκο στον ισθμό της Κορίνθου, απ` όπου περνούσαν τα πλοία δια ξηράς από τη μια μεριά του ισθμού στην άλλη. Η δυναστεία των Βακχιάδων ανατράπηκε το 657 π.Χ. από τον Κύψελο. (LivePedia)

Νίκος Σάμιος

Περισσότερα...

«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε...»
«Μαρτύρων και Ηρώων αίμα», 1907

Ίων Δραγούμης (1878-1920)


Δεν υπάρχουν σχόλια: