Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Το νησί Οκινάουα. Ενα αεροπλανοφόρο σαν την Κρήτη.

Θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 Στο νησί της Οκινάουα υπάρχουν 32 στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών – πάνω από το 60% του συνολικού αριθμού των βάσεων τους στην Ιαπωνία βρίσκεται εκεί, και περίπου το ένα τρίτο από αυτές, έντεκα, είναι βάσεις πεζοναυτών. Οι ΗΠΑ συντηρούν στο νησί πάνω από 55.000 άνδρες. Κοντά το ένα πέμπτο του εδάφους του νησιού ελέγχεται από τις ΗΠΑ και το στρατό τους.

Το υπόλοιπο κατοικείται από τα θύματά τους και τις οικογένειές τους. Κατοικείται, επίσης, από τις λίγες γυναίκες που τόλμησαν να μιλήσουν: όσο και αν είναι πολλά τα φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί, είναι βέβαιο πως ο πραγματικόθέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτως αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος. Η Σουζούγιο Τακαζάτο, η 80χρονη πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών, εξομολογήτρια και σύμβουλος άνω των 350 γυναικών που έχουν πέσει θύματα της βίας των αμερικάνων στρατιωτών είναι η μόνη μάρτυρας που χρειάζεται κανείς για να αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας που ζει η Οκινάουα από τη μάχη της Οκινάουα, τον Απρίλιο του 1945, ως σήμερα. Είναι η γυναίκα που επιμένει να τονίζει ότι «το θέμα των στρατιωτικών βάσεων είναι θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των γυναικών».

Στην  Οκινάουα, έχουν αναφερθεί  εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού από Αμερικάνους στην αστυνομία .

 

Ενημερωτικό δελτίο: Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Οκινάουα


 Οι βάσεις της Οκινάουα βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το νησί για να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα και στο Βιετνάμ.

 Η ένταση γύρω από την Ταϊβάν δεν σταματά να ανεβαίνει τελευταία, καθώς ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τη θέση του Πεκίνου πως η νήσος αποτελεί αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί, ενώ η Ταϊπέι, αν και διαβεβαιώνει πως θέλει ειρήνη, διαμηνύει πως θα αμυνθεί. 

Παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοδιάσκεψης σε φόρουμ που οργάνωσε το κέντρο μελετών Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Πολιτική (Institute for National Policy Research) της Ταϊβάν, ο κ. Άμπε είπε πως τα νησιά που η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου –στην Κίνα ονομάζονται Ντιαογιού–, τα νησιά Σακισίμα και τα νησιά Γιοναγκούνι απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Εάν η Κίνα προχωρούσε σε εισβολή στην Ταϊβάν θα ήγειρε πολύ σοβαρό κίνδυνο για την Ιαπωνία, τόνισε.

"Εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Οι άνθρωποι στο Πεκίνο, ιδίως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πρέπει να το κατανοήσει αυτό, δεν πρέπει ποτέ να παρεξηγήσει" τη στάση της ιαπωνικής και της αμερικανικής κυβέρνηση, πρόσθεσε. 

 Το νησί Οκινάουα. Ενα αεροπλανοφόρο σαν την Κρήτη.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ανάμεσά τους αυτή στο νότιο νησί Οκινάουα, που δεν απέχει πολύ από την Ταϊβάν για τα αεροσκάφη και θα διαδραμάτιζε ρόλο καίριας σημασίας εάν οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξης της νήσου σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί διά νόμου να προσφέρουν στην Ταϊβάν μέσα για την άμυνά της, αν και υπάρχει αμφισημία σχετικά με το εάν θα ανέπτυσσαν δυνάμεις στο πλευρό του στρατού της νήσου σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Κίνα. 

 Πηγή: 

ΑΜΠΕ,

Ο διαρκής βιασμός της Οκινάουα - The Press Project

 https://www.capital.gr/diethni/3598908/iaponia-emeis-kai-oi-ipa-den-tha-meinoume-apragoi-an-i-kina-epitethei-stin-taiban

Δεν υπάρχουν σχόλια: