Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Μία ξεχασμένη περιοχή "de facto" «παγωμένης διαμάχης».

 Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία Pridnestrovian Moldavian Republic (PMR) ή Υπερδνειστερία 

 de facto ή de iure

Η Υπερδνειστερία

είναι κράτος (de facto) στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη.
Αν καί σχεόν όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θεωρούν την Υπερδνειστερία νομικό μέρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, τα μερικώς αναγνωρισμένα κράτη της Νότιας Οσσετίας, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ  που από την αρχαιότητα εδαφικά και πολιτισμικά άνηκε

στο Βασίλειο της Αρμενίαςκαι της Αμπχαζίας στην οποία γύρω στον 6ο αιώνα π.χ.χ., δηλαδή μετά τους Αργοναύτες,  οι Έλληνες ίδρυσαν εμπορικές αποικίες κατά μήκος της ακτής της σημερινής Αμπχαζίας στην Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα στην Πιτιούντα και Διοσκουρία, αναγνώρισαν την Υπερδνειστερία ως κυρίαρχη οντότητα μετά την κήρυξή της ανεξαρτησίας από τη Μολδαβία το 1990, με την Τιράσπολ ως δηλωμένη της πρωτεύουσα.

 Μολδαβία και η περιοχή «παγωμένης διαμάχης».

 Παρά το γεγονός ότι δεν ασκεί άμεσο έλεγχο στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ψήφισε στις 22 Ιουλίου 2005 τον «Νόμο για τις βασικές διατάξεις του ειδικού νομικού καθεστώτος των τοποθεσιών


της Αριστερής Όχθης του Δνείστερου», ο οποίος εγκαθίδρυσε τμήμα της Υπερδνειστερίας (επικράτεια της Υπερδνειστεριακής Μολδαβικής Δημοκρατίας χωρίς το Μπέντερ και χωρίς εδάφη, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μολδαβίας) ως αυτόνομη εδαφική ενότητα εντός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ο νόμος εγκρίθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις αρχές της Υπερδνειστερίας, που την χαρακτήρισαν προκλητική (την Μολδαβία) και την αγνοούν από τότε.

Μερικές σταγόνες Ιστορίας

Η περιοχή είναι γνωστή στα ελληνικά ως Υπερδνειστερία. Ετυμολογικά, τα ονόματα αυτά είναι προσαρμογές του ρουμανικού καθομιλούμενου ονόματος της περιοχής, του "Transnistria" που σημαίνει "πέρα από τον ποταμό Δνείστερο".

Οι Ελληνες συγγραφείς αναφέρονταν στον ποταμό με το όνομα Τύρας,  =Τιράσπολ ΤΥΡΑΣ+Πόλη,

 
 
Η Τύρας ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Μιλήτου η οποία ιδρύθηκε περίπου το 600 π.x.x. περίπου 10 χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού Τύρας (Δνείστερος)

Σε μεταγενέστερες περιόδους πήρε το όνομα Δάναστρις ή Δάναστος, από όπου το σύγχρονο όνομά του Δνείστερος.

Ο Πόλεμος της Υπερδνειστερίας  

Φωτογραφία: Τιράσπολ, Υπερδνειστερία

ξέσπασε στις αρχές του Νοεμβρίου του 1990 στην περιοχή Ντουμπόσσαρ της Μολδαβίας μεταξύ αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας και Μολδαβών. Εθελοντές συμπεριλαμβανομένων Κοζάκων από τη Ρωσία και την Ουκρανία (όλοι Ρώσοι δηλαδή) μετέβησαν στην περιοχή με το μέρος των αυτονομιστών. Στα μέσα του Απριλίου του 1992 υπό τις συμφωνίες για διαχωρισμό του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού μεταξύ 15 πρώην δημοκρατιών, η Μολδαβία δημιούργησε το δικό της Υπουργείο Άμυνας. Στην πλειοψηφία τους τα σοβιετικά στρατεύματα έπρεπε να παραμείνουν στην κατοχή της Μολδαβίας. Αρχίζοντας από τις 2 Μαρτίου του 1992, υπήρξε μια συντονισμένη στρατιωτική δράση μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας. Καθ' όλο το 1992 οι συγκρούσεις εντάθηκαν. Η πρώην 14η σοβιετική μεραρχία εισχώρησε στη σύγκρουση στην τελευταία φάση της, ανοίγοντας πυρ εναντίον των Μολδαβικών δυνάμεων. Από τότε η Μολδαβία έχασε τον έλεγχο και την επιρροή στην Υπερδνειστερία. Κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 1992 και διαρκεί μέχρι σήμερα. 

Και ο ρωσικός στρατός παραμένει  μέχρι σήμερα στην Υπερδνειστερία.

 de iure

 ανήκει η περιοχή (σχετικά σύντομα)στην ΕΕ (μέσω Μολδαβίας) αλλά ...

de facto

ο ρωσικός στρατός παραμένει  μέχρι σήμερα στην Υπερδνειστερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: