Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

«Ζωή και θάνατος στην Πομπηία και το Ερκολάνεουμ»


Μια μεγάλη έκθεση με ευρήματα ανασκαφών από τις ρωμαϊκές πόλεις της Πομπηίας και του Ερκολάνεουμ φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Βρετανικό Μουσείο. Οι δύο πόλεις που βρίσκονταν, στον κόλπο της Νάπολης καταστράφηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου μέσα σε 24 ώρες, το 79 μ.Χ. Η λάβα κάλυψε τα πάντα. Ταυτόχρονα όμως, διατήρησε σχεδόν ανέπαφες τις πόλεις, δίνοντας μια εξαιρετική εικόνα της ρωμαϊκής ζωής εκείνη την περίοδο, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές.
«Η έκθεση αφορά τους ανθρώπους, τον τρόπο που ζούσαν, το βίο τους στα σπίτια τους. Δεν αφορά το ευρύτερο πλαίσιο της πόλης, δεν ασχολούμαστε με μονομάχους ή αγώνες. Εστιάζουμε στην καθημερινή ζωή
των ανθρώπων, είτε αυτοί είναι πλούσιοι, είτε σκλάβοι που μάζευαν το νερό. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν αντικείμενα αρκετά οικεία στους ίδιους, καθώς χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια που χρησιμοποιούσαν και οι Ρωμαίοι πριν από 2.000 χρόνια» αναφέρει η Βανέσα Μπόλντουιν, βοηθός επιμελήτρια της έκθεσης.
Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αντικείμενα από αυτές τις δύο πόλεις στο Βρετανικό Μουσείο.
Πομπηία και Ερκολάνεουμ θάφτηκαν με διαφορετικό τρόπο, εξαιτίας της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης. Το Ερκολάνεουμ θάφτηκε τόσο βαθιά, ώστε οι τελευταίοι όροφοι των κτιρίων έμειναν ανέπαφοι, ενώ η στάχτη κάλυψε και διατήρησε τα ξύλινα οικιακά σκεύη, ως και την τροφή. Ήταν πολύ πλουσιότερη πόλη από την Πομπηία με εξαιρετικά αρχοντόσπιτα με πολυτελή διακόσμηση.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται και στις δύο τοποθεσίες και τα ευρήματα ακόμη και σήμερα είναι εντυπωσιακά.
Η έκθεση «Ζωή και θάνατος στην Πομπηία και το Ερκολάνεουμ», στο Βρετανικό Μουσείο, διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: