Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

“Ο Άλλος Τελικός” (“The Other Final”)


Το Μπουτάν είναι η μόνη χώρα που ανήκει στη FIFA, αλλά δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε προκριματική φάση...

O τελικός που δεν ενδιέφερε την Adidas και την Nike

Τελικοί στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί. Τελικοί εγχώριων κυπέλλων, ευρωπαϊκών κυπέλλων, παγκοσμίων κυπέλλων – αμέτρητοι τελικοί. Τελικοί από τους οποίους αναδεικνύεται κάποια ομάδα ως κορυφαία σε κάποιον θεσμό. Ωστόσο, υπήρξε και ένας τελικός στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο οποίος είχε σκοπό την ανάδειξη, όχι της καλύτερης ομάδας, αλλά…της χειρότερης του κόσμου!
Το 2002 ήταν μουντιαλική χρονιά. Εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλον τον κόσμο παρακολουθούσαν τις 32 ομάδες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας να διαγωνίζονται για ό,τι καλύτερο. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν είχαν ποιον να υποστηρίξουν, καθώς η εθνική ομάδα της χώρας τους δεν είχε προκριθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης. Η πιο χαρακτηριστική, ίσως, απουσία εκείνου του Μουντιάλ ήταν αυτή της Ολλανδίας, την οποία είχε αφήσει εκτός νυμφώνος η Ιρλανδία.
Ένας Ολλανδός σκηνοθέτης, λοιπόν, ονόματι Γιόχαν Κράμερ, είχε μια φαεινή ιδέα για να ξεπεράσει τον πόνο του για την απουσία της χώρας του: Να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνίστριες δύο ομάδες που ήταν χειρότερες από τους Οράνιε. Και ποιες επέλεξε; Μα φυσικά τις δύο ομάδες που βρίσκονταν στις δύο τελευταίες θέσεις της επίσημης κατάταξης της FIFA: Το προτελευταίο Μπουτάν και την ουραγό Μοντσεράτ. Με δική του πρωτοβουλία, οι δύο εθνικές ομάδες συναντήθηκαν στην πόλη Τίμπου του Μπουτάν, στο στάδιο Τσανγκλιμιτάνγκ, και έπαιξαν έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο του ντοκιμαντέρ: “Ο Άλλος Τελικός” (“The Other Final”). Και ονομάστηκε έτσι η ταινία, γιατί ο “άλλος τελικός” διεξήχθη την ίδια μέρα με τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γερμανία, στις 30 Ιουνίου του 2002!

Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς το Μπουτάν επικράτησε άνετα με 4-0 της Μοντσεράτ, χάρη στο χατ τρικ του Ουανγκάι Ντορτζί (4′, 76′, 78′) και σε ένα ακόμα τέρμα του Ντινές Τσετρί. Έτσι, το μικρό νησί της Καραϊβικής παρέμεινε στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κατακτώντας τον καθόλου αξιοζήλευτο τίτλο της χειρότερης ομάδας του κόσμου…
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε η Μοντσεράτ κατάφερε προσωρινά να ξεκολλήσει από τον “πάτο”, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και στην 196η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τον Ιούλιο του 2006.
Από την άλλη, το Μπουτάν είναι η μόνη χώρα που ανήκει στη FIFA, αλλά δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε προκριματική φάση. Το επιχείρησε για πρώτη φορά στα προκριματικά του περασμένου Μουντιάλ, όμως αποσύρθηκε, καθώς το γήπεδο δεν θα ήταν έτοιμο εγκαίρως για το προγραμματισμένο παιχνίδι με το Κουβέιτ. Ωστόσο, έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι και στην 187η θέση της κατάταξης της FIFA, άγνωστο πώς.
Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της FIFA, αυτή τη στιγμή οι χειρότερες ομάδες στον κόσμο, που μοιράζονται την 203η θέση, είναι το Σαν Μαρίνο, η Ανγκουίλα, η Αμερικανική Σαμόα, η Παπούα Νέα Γουινέα και φυσικά η…Μοντσεράτ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: