Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κοίτα ποιος είναι εδώ!


«Το στρογγυλό πρόσωπο με όλη του την σάρκα είχε διατηρηθεί θαυμάσια κάτω από την βαρειά χρυσή προσωπίδα. Δεν υπήρχε ούτε ίχνος από τα μαλλιά, αλλά τα δύο μάτια διακρίνονταν τέλεια, όπως και το στόμα, το οποίο λόγω του τεραστίου βάρους που είχε δεχθεί, ήταν διάπλατα ανοιχτό, αποκαλύπτοντας 32 όμορφα δόντια. Όλοι οι γιατροί που ήλθαν να δουν τον νεκρό συμπέρανα από τα δόντια ότι ο άνδρας αυτός πρέπει να είχε πεθάνει στην νεαρή ηλικία των 35 ετών. Η μύτη είχε τελείως εξαφανισθεί».

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, ο κόσμος ενθουσιάζεται, «βρέθηκε ο νεκρός Αγαμέμνονας, ο θρυλικός βασιλιάς των Μυκηνών». Ένα κύμα ενθουσιασμού σαρώνει την Ελλάδα μπροστά στην τρομακτική ανακάλυψη, αλλά πολύ γρήγορα και ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στις Μυκήνες για να δουν το θαύμα...ο Σλήμαν τηλεγραφεί στο Ναύπλιο ζητώντας ένα ζωγράφο , για να γίνει πρώτα μια ελαιογραφία...και το πρότυπο της ξυλογραφίας δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα (αποσαφήνηση: μορφή ημερολογίου)των Μυκηνών του Σλήμαν, σελ. 341, είναι αυτό που βλέπεται στην φωτογραφία.

Και ένα «δωράκι» για τους αναγνώστες μας που κατέχουν την γερμανική : Το αυθεντικό λεύκωμα των Μυκηνών του Σλήμαν από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης μπορείτε να το διαβάσετε εξ ολοκλήρου εδώ.

Μυκνας δ κα Κλεωνς ασχνομαι δεξα σοι, κα μλιστα τ λιον. ποπνξεις γρ ε οδ' τι τν μηρον κατελθν π τ μεγαληγορίᾳ τν πν. πλν λλ πλαι μν σαν εδαμονες, νν δ τεθνσι κα αται· ποθνσκουσι γρ, πορθμε, κα πλεις σπερ νθρωποι

Λουκιανός


Σχετικό θέμα: Που βρίσκεται τώρα Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ»;


Δεν υπάρχουν σχόλια: