Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

Γελοίες τριτοκοσμικές καταστάσεις,
θεοκρατία, υπανάπτυξη, διαφθορά
και αθλιότητες από υπερήφανους «απογόνους»


Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ολυμπία
να εύχεσαι να είναι κοντός ο δρόμος.......

     ...αλλιώς δεν την βγάζεις καθαρή! Στους δρόμους τής Ηλείας που οδηγούν στην Ολυμπία, «ευδοκιμούν» μόνο σκουπίδια, εικονοστάσια και ναΐδρια. Αυτοί δε, οι οποίοι κομπάζουν, ότι δήθεν αποτελούν απόγονους των αρχαίων Ελλήνων, των αρχαίων Ηλείων στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αυτοί, που ασελγούν κατ΄ εξακολούθηση -όχι μόνο επί των αρχαιοτήτων, αλλά και- στο γύρω φυσικό περιβάλλον. Δεν μιλάμε μόνο για τα χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και για τις αυθαιρεσίες των οικοδομών, που έχουν γεμίσει τα δάση και τις παραλίες τής σύγχρονης Ηλείας. Όλα αυτά, μαζί με τις τραγελαφικές καταστάσεις, που συμβαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στη γύρω περιοχή και τις οποίες θα περιγράψουμε παρακάτω, συνθέτουν μιά τριτοκοσμική εικόνα για την Ολυμπία, η οποία επιβιώνει μέσα σε ένα ξένο, θεοκρατούμενο, διεφθαρμένο και υπανάπτυκτο περιβάλλον.

     Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των αθλιοτήτων στη σημερινή  Ολυμπία.


 
Ηλεία 2010: Σκουπίδια κατά μήκος όλου τού εθνικού δικτύου!
Αποτέλεσμα τής απαράδεκτης νοοτροπίας των (β)ρωμιών, αλλά και τής αδιαφορίας των τοπικών αρχών.


 

Κάποιοι χρειάζονται
Servise στον Πύργο.
(Βρε παιδιά, αφού στα Αγγλικά δεν το ΄χετε,
γιατί δεν το γράφετε στα σύγχρονα Ελληνικά
των
sms και τού Facebook: Voi8itiki odos;).Λίγα χιλιόμετρα από τον Πύργο η εικονιζόμενη πινακίδα
προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την ετυμολογία τής ονομασίας τού μοναστηριού.
Βοήθειά μας...Η θεοκρατική ταυτότητα
τής σημερινής Ηλείας,
πασίδηλη
στην κεντρική πλατεία τού Πύργου.
 


 
Στα γρανάζια τής Ρωμιοσύνης:
Η συγκεκριμένη οδός τού Πύργου
ονομαζόταν οδός Αχιλλέως.
Πρόσφατα μετονομάστηκε·
πήρε το όνομα κάποιου πρώην δημάρχου.
Κάτι το ωραίον...


 Οι «απόγονοι»
κατασκευάζουν ναΐδρια παντού,
ακόμη και στα βενζινάδικα.
Λέτε να μεσολαβήσει ο άγιος,
για να μειωθεί η τιμή τής βενζίνης;
   
«Μusic Hall» («κωλάδικο» κατά τη νεοελληνική) στο δρόμο Πύργου - Ολυμπίας.
Οι Γάλλοι τουλάχιστον σίγουρα δεν θα καταλάβουν την ονομασία του. Ευτυχώς...
  
Βιβλική καφετέρια: FΑRMA NOE και σε πρώτο πλάνο το ναΐδριο, για... να μην ξεχνιόμαστε.   
Λίγο πριν την Ολυμπία οι νταλικέρηδες
παρκάρουν ελεύθερα στην εθνική οδό τα ρυμουλκούμενά τους.     Στον πεζόδρομο, που οδηγεί από το χώρο έκδοσης των εισιτηρίων στο αρχαίο στάδιο και το μουσείο, υπάρχουν αυτά τα δύο -κακόγουστα- εικονοστάσια. Υπήρχαν και πριν το 2004· έστρωσαν τον πεζόδρομο, διαμόρφωσαν το χώρο, αλλά αυτά δεν τα πείραξαν. Παρατηρείστε, ότι στο δεξί εικονοστάσι το καντήλι είναι αναμμένο. Γύρω από τα εικονοστάσια υπάρχει πυκνή βλάστηση, οι δε φωτογραφίες λήφθηκαν καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες. Άν υπήρχε αγώνισμα ηλιθιότητας, οι συγκεκριμένοι ευσεβείς χριστιανοί θα άξιζαν χρυσό μετάλλιο και κότινο δόξας.


  
     Στον αρχαιολογικό χώρο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Οι μόνοι που πηγαινοέρχονται κανονικά ακόμα και με αγροτικά μη σεβόμενοι το χώρο, αλλά και ενοχλώντας τους επισκέπτες με την παρουσία τους και με τα κακόγουστα καψουροτράγουδα στα ηχοσυστήματα των αυτοκινήτων, είναι οι υπάλληλοι τής αρχαιολογικής. 
     Σκληρά εργαζόμενος υπάλληλος τής αρχαιολογικής υπηρεσίας σε κατάσταση περισυλλογής για τα νέα οικονομικά μέτρα και την περικοπή τής 13ης και 14ης... ξάπλας. (Η φωτογραφία λήφθηκε εντός τού αρχαιολογικού χώρου τού σταδίου τής Ολυμπίας, λίγα μέτρα από την κεντρική είσοδο.)     Όποιος θέλει βάζει όπου θέλει ό,τι θέλει: Το αριστερά εικονιζόμενο μάρμαρο έχει τοποθετηθεί λίγο πριν το μουσείο τής Ολυμπίας από τις σοροπτιμίστριες Ελλάδας! Επειδή ούτε κι εμείς γνωρίζαμε τι είναι αυτές, ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε το εξώφυλλο τού τελευταίου τεύχους κάποιου περιοδικού, που εκδίδουν, το οποίο «κοσμείται» από... τους τρεις μάγους και το άστρο τής Βηθλεέμ! 
 
Σύγκρυο μας έπιασε, όταν είδαμε το σταυρό επάνω από τη σημαία (η οποία εξ άλλου διαθέτει ήδη ένα σταυρό) έξω από την είσοδο τού Σύγγρειου νέου μουσείου τής Ολυμπίας.     Σύγκρυο μας έπιασε και μέσα στο μουσείο, όπου διαπιστώσαμε, ότι έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει αρχίσει να διαλύεται. Στην εικόνα μία από τις πολλές ξεθωριασμένες πινακίδες των εκθεμάτων, που έχουν καταντήσει μαγικές εικόνες. Περιμένουν την επόμενη Ολυμπιάδα, που θα γίνει πάλι στην Ελλάδα (πριν την επόμενη χρεωκοπία), για να αλλάξουν τις πινακίδες;

Βρύα και λειχήνες
 στους τοίχους.
  


Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ
στοίχισε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός
τού νέου μουσείου Ολυμπίας.
Σήμερα -σωστά το μαντέψατε-
δεν λειτουργεί τίποτα!
Η συμπεριφορά
των σύγχρονων Ηλείων
προς το περιβάλλον:
Παραλιακό σπίτι
με μπαλκόνι από μπετό
επάνω στην άμμο,
που φτάνει και μέσα στη θάλασσα.
  


Κεντρική πλατεία Ολυμπίας:
Η «θρησκεία τής αγάπης»
με το σταυρό
τού ευκολόπιστου ποιμνίου
και το σπαθί της!
Για να μην ξεχνάμε
ποιός είναι το αφεντικό σήμερα...


*     *     *

     Αυτή την φορά δεν πιαστήκαμε κορόιδα. Το οδοιπορικό ήταν 3ήμερο, για να περισσέψει χρόνος για κολύμπι (βλ. Η Αγία Επίδαυρος)   στις πανέμορφες παραλίες τής Ηλείας, όσες τουλάχιστον δεν κάηκαν και δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από αυθαίρετα...


Ευγενία Φυλακτού
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: