Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Χαίρε princeps (αρχηγέ)!


Αυτοκράτορας Κλαύδιος



Ο Κλαύδιος (πίσω από τις κουρτίνες) λαμβάνει το στέμμα του αυτοκράτoρα. Λεπτομέρεια από το έργο A Roman Emperor 41AD, του Lawrence Alma-Tadema*. Λάδι σε μουσαμά, περ.1871

Στις 24 Ιανουαρίου του 41, ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε από ευρεία συνωμοσία υπό τον Πραιτωριανό διοικητή Κάσιο Χαιρέα και με τη συμμετοχή αρκετών Γερουσιαστών. Δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι ο Κλαύδιος ήταν αναμεμειγμένος στη δολοφονία, αν και φέρεται να γνώριζε το σχέδιο αφού εγκατέλειψε τη σκηνή του φόνου λιγο πριν ο ανηψιός του σκοτωθεί. Όμως, μετά και τις δολοφονίες της γυναίκας και της κόρης του Καλιγούλα, έγινε ολοφάνερο ότι ο Χαιρέας είχε σκοπό να κινηθεί πέραν της αρχικής συνωμοσίας και να εξολοθρεύσει ολόκληρη την αυτοκρατορική οικογένεια. Στο χάος που ακολούθησε, ο Κλαύδιος είδε να εξαφανίζονται, υπό τη γερμανική φρουρά, αρκετοί πολιτικά αμέτοχοι ευγενείς του παλατιού, περιλαμβανομένων δικών του φίλων. Διέφυγε στο παλάτι για να σωθεί και, σύμφωνα με την παράδοση, τον εντόπισε κρυμμένο πίσω απο τις κουρτίνες ένας Πραιτωριανός ονόματι Γράτος, που αμέσως τον προσφώνησε τιμητικά princeps («αρχηγό») . Τμήμα της φρουράς φαίνεται πως τον αναζητούσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν ανήκε στο τάγμα που επιθυμούσε εκδίκηση εναντίον του. Τελικά, τον φυγάδεψαν σε κάποιο Πραιτωριανό θάλαμο υπό την προστασίας τους.

Κέρμα της εποχής απεικονίζει τον Ηρώδη Αγρίππα να στέφει τον Κλαύδιο αυτοκράτoρα. Βρετανικό Μουσείο.
Σύντομα, η Γερουσία συνήλθε για να αποφασίσει την αλλαγή ηγεσίας, αλλά η συζήτηση μετατράπηκε σε τσακωμό για τον ποιός από τα μέλη της θα επελέγετο ως «αρχηγός». Όταν έμαθαν για τον Κλαύδιο, απαίτησαν την παρουσία του για να τον επιδοκιμάσουν, αλλά αυτός αρνήθηκε αισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο. Μερικοί ιστορικοί, ειδικά ο Ιώσηπος , υποστηρίζουν οτι εκείνη την εποχή ο Κλαύδιος λάμβανε συμβουλές από τον βασιλιά της ΙουδαίαςΗρώδη Αγρίππα. Πάντως, προηγούμενες εξιστορήσεις από τον ίδιο συγγραφέα υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, συνεπώς, δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο ο Αγρίππας του ασκούσε επιρροή. Εν τέλει, η Γερουσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και, σε αντάλλαγμα, ο Κλαύδιος υποσχέθηκε χάρη σε όλους τους συνωμότες/δολοφόνους.

Αυτοκράτορας Κλαύδιος

Ο Κλαύδιος ανέλαβε άμεσες πρωτοβουλίες για να ισχυροποιήσει τη νομιμότητά του έναντι κάθε πιθανού σφετεριστή, κυρίως με το να τονίσει τη θέση του ως μέλους της οικογενειακής δυναστείας. Υιοθέτησε το προσωνύμιο «Καίσαρας» που έφερε μεγάλη εκτίμηση ανάμεσα στον πληθυσμό και εγκατέλειψε τον τίτλο του paterfamilias «Νέρων»
που κατείχε.Περισσότερα εδώ

*alma -tadema



Δεν υπάρχουν σχόλια: