Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αρμενία: Υποχρεωτικό μάθημα το σκάκι στα δημοτικά σχολεία


Θα διδάσκεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών μαζί με τα μαθηματικά και την ιστορία
Αρμενία: Υποχρεωτικό μάθημα το σκάκι στα δημοτικά σχολεία
Ο Νταβίντ Αϊραπετιάν σίγουρα δεν θα δυσανασχετήσει με την εισαγωγή του σκακιού στη σχολική ύλη, καθώς ο 8χρονος Αρμένιος θεωρείται ήδη μεγάλος παίκτης. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να βρεθεί στο σχολείο του ένας αντάξιος αντίπαλος. AP Photo/PanARMENIAN, Tigran Mehrabyan

Ερεβάν 
Μαζί με την ιστορία και τα μαθηματικά πλέον τα παιδιά ηλικίας μεταξύ επτά και εννέα ετών θα διδάσκονται υποχρεωτικά σκάκι στο σχολείο, σύμφωνα με απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης. Όπως στα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη, το σκάκι αποτελεί εθνικό πάθος και η Αρμενία μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς διακεκριμένους σκακιστές.
Συγκεκριμένα,
τον Ιούλιο, μια εθνική ομάδα έξι ατόμων κατέκτησε την πρώτη θέση στο Διεθνές Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού που διεξήχθη στο Νίνγκμπο της Κίνας και εκτός ένα έπαθλο 14.000 ευρώ κέρδισαν και μια υποδοχή κατάλληλη για εθνικούς ήρωες. Μέλος της ομάδας ήταν και ο 28χρονος Λεβόν Αρονιάν, ο οποίος είναι τρίτος στην κατάταξη της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Όπως δηλώνουν όμως οι αρχές, η διδασκαλία του σκακιού στα σχολεία δεν έχει σκοπό να βοηθήσει την διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών και όχι να δημιουργήσει φυτώρια μελλοντικών πρωταθλητών.
Ο υπουργός Παιδείας Αρμέν Ασοτιάν υποστηρίζει ότι η ενασχόληση των παιδιών με αυτό το πνευματικό άθλημα θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να αναπτύξουν ένα αίσθημα υπευθυνότητας και οργανωτικότητας, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Για αυτό το σκοπό η αρμενική κυβέρνηση κατέβαλε στην εθνική σκακιστική ακαδημία 370.000 ευρώ, ώστε να σχεδιάσει το ετήσιο μαθησιακό πρόγραμμα, να δημιουργήσει τα απαραίτητα εγχειρίδια, να εκπαιδεύσει τους καθηγητές και να αγοράσει εξοπλισμό, ενώ άλλες 750.000 ευρώ θα δαπανηθούν για να δημιουργηθούν τάξεις σκακιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: