Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Λόι Κρατόνγκ: Συγνώμη περιβάλλον...


Φλόγες ελπίδας στην Ταϊλάνδη



Η εισφορά αυτή είναι σαν ευχαριστία στη Θεά των ποταμών που δίνει τη ζωή...

Λόι Κρατόνγκ


To Λόι Κρατόνγκ είναι ένα θρησκευτικό έθιμο που έχει εξελιχθεί σε φαντασμαγορικό φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. 
Η λέξη Λόι σημαίνει επιπλέω και με τη λέξη Κρατόνγκ οι ντόπιοι εννοούν μια στρογγυλή φέτα από τον κορμό της μπανανιάς. Η παράδοση, λοιπόν, θέλει αυτές τις φέτες από τον κορμό της μπανανιάς να τις στολίζουν και να τις ρίχνουν στα ποτάμια σαν προσφορά στη Θεά και μητέρα των νερών, τη Μάε Κόνγκα. 

Το έθιμο
Στην προσευχή τους οι Ταϊλανδοί ζητούν συγχώρεση για τη μόλυνση που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον και επειδή το μήνα (εφέτος την 10η Νοεμβρίου) Νοέμβριο τελειώνει η περίοδος των βροχών στη χώρα, παρακαλούν να πέσουν και πάλι πολλές βροχές την επόμενη περίοδο, ώστε να ευλογηθεί η παραγωγή του ρυζιού τους.
Το Λόι Κρατόνγκ με τη μορφή φεστιβάλ ξεκίνησε την εποχή του βασιλιά Ραμπκαμπαένκ στην παλιά πρωτεύουσα Σουκοτάι. Στα επόμενα χρόνια το έθιμο άρχισε να φθίνει. Το 1977 αναβίωσε και πάλι στο ναό του Μαχατάτ, μέσα στο ιστορικό πάρκο του Σουκοτάι. Από τότε, κάθε χρόνο, στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, ολόκληρη η Ταϊλάνδη γιορτάζει το Λόι Κρατόνγκ με λαμπρότητα.
Οι εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες. Οι ντόπιοι πηγαίνουν σε ποταμούς, λίμνες μέχρι και σε πισίνες ξενοδοχείων προκειμένου να αφήσουν τα krathong τα οποία είναι μικρές στρογγυλές σχεδίες, φτιαγμένες από κορμό μπανανιάς (ή και πλαστικό) με λουλούδια καρφωμένα στην πάνω μεριά και ένα μικρό κερί. Η εισφορά αυτή είναι σαν ευχαριστία στη θεά των ποταμών που δίνει τη ζωή στους ανθρώπους.
Οι ντόπιοι επίσης πιστεύουν ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου να φύγει μακριά η κακή τύχη και πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούν τρίχες ή νύχια πάνω στο krathong. Σύμφωνα με την παράδοση, εάν κάνετε μια επιθυμία όταν ρίχνετε το krathong στο νερό και αυτό χαθεί μακριά και γίνει άφαντο πριν το κερί σβήσει, η επιθυμία σας θα πραγματοποιηθεί. Στην Μπανγκόκ διοργανώνεται μία φαντασμαγορική παρέλαση στον ποταμό Τσάο Πράγια. Παρελαύνουν παραδοσιακές χρυσοποίκιλτες βάρκες και πλοιάρια διακοσμημένα με χιλιάδες λαμπιόνια, τα οποία δημιουργούν φανταστικά σχέδια. Στο τέλος, βραβεύεται το πιο όμορφο πλοιάριο.
Πηγή 1 Πηγή 2
Η Ταϊλάνδη είναι η μοναδική νοτιοανατολική ασιατική χώρα που δεν κατακτήθηκε από κάποια Ευρωπαϊκή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: