Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

«Λοιπόν, Νικολά, όλοι πρέπει να πάρουμε μαθήματα»


Λίγη δόξα από την Κριστίνα...
Λίγη δόξα από την υψηλή δημοτικότητα της επανεκλεγείσα προέδρου της Αργεντινής θέλησαν να κλέψουν οι ισχυρότερο ηγέτες του πλανήτη, εν μέσω μάλιστα της σφοδρότατης οικονομικής κρίσης. Η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ βρέθηκε στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων ανάμεσα στους δοκιμαζόμενους Ομπάμα, Μέρκελ και Σαρκοζί. Στρεφόμενος στον κ. Σαρκοζί, ο κ. Ομπάμα είπε χαριτολογώντας:

«Λοιπόν, Νικολά, όλοι πρέπει να πάρουμε μαθήματα» από αυτήν.
Σαρωτική νίκη με 54% των ψήφων σημείωσε εξάλλου στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ , χήρα του Νέστορ Κιρχνερ βασικού αρχιτέκτονα του «μοντέλου» (όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι Αργεντίνοι την πολιτική ανασυγκρότησης και απαγκίστρωσης της χώρας από το ΔΝΤ μετά την χρεωκοπία του Δεκεμβρίου 2001)
Εκτός από τον θρίαμβο της ίδιας της Κίρχνερ, οι υποστηρικτές της πέτυχαν συντριπτική νίκη και στο Κογκρέσο, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Πρόεδρο να συνεχίσει την πολιτική ανάπτυξης και στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι η χώρα παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% οι οποίοι προβλέπεται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο. Ο αρχιτέκτονας της κατάρρευσης του 2001 , Ντομίνγκο Καβάγιο, υπουργός Οικονομικών του Προέδρου Ντε Λα Ρούα που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο από την χώρα και μαζί με αυτόν και άλλοι επιτελείς του ΔΝΤ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κιρχνερ για αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού, εκείνη όμως πιστή στην πολιτική του συζύγου της ( ο οποίος πέθανε αιφνιδίως πέρυσι) και του υπουργού του Λαβάνια, θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, αυξάνοντας μισθούς και προνοιακά επιδόματα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό, κάτι που ήδη φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. 

Αντιθέτως οι ισχυροί ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου χάνουν μέρα με την μέρα την δημοτικότητα τους. Οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να ασκήσουν πολιτική δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες φαίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι και απρόθυμοι να επανεκλέξουν Μέρκελ ή Σαρκοζί. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει την ανεργία, την αναιμική ανάπτυξη, ένα ενδεχόμενο πλήγμα από την Ευρωζώνη, την "ανταγωνιστική" Κίνα και τη μόνιμη κόντρα με τους Ρεπουμπλικάνους.
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: