Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Το "Άγιο Φως" της Ολυμπίας


Τελετή Αφής στην Ολυμπία
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 που θα διεξαχθούν στο Βανκούβερ του Καναδά. Παρόντες στην τελετή, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής "Βανκούβερ 2010", Τζον Φούρλονγκ, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Αντζελα Γκερέκου, και την αξιωματική αντιπολίτευση η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στην ομιλία του επισήμανε:
«Η μεγαλύτερη εθνική Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ιστορία θα καλλιεργήσει πνεύμα συμμετοχής σε μία παγκόσμια κοινότητα. Θα συνενώσει όλους εμάς ως πολίτες του κόσμου, συνδεδεμένους με τις Ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού. Θα εμπνεύσει νέες ελπίδες, νέα όνειρα, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά που συμμετέχει στους Αγώνες. Θα καλέσει τους Καναδούς και τους επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν τους Αγώνες με ζεστή καρδιά. Θα είναι άλλο ένα δείγμα για το πώς οι Αγώνες του Βανκούβερ θα κάνουν τη διαφορά, διαδίδοντας τις Ολυμπιακές Αξίες στα πέρατα του κόσμου».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Έχουν περάσει ήδη 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το Ιερό Φως για τη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το δέος που νιώθουμε όλοι μας, παραμένει μοναδικό. Όπως μοναδική είναι η ιστορική σημασία αυτού του τόπου, αλλά και τα μηνύματα που αναδεικνύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ολυμπία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού, τόπο λατρείας και ειρηνικό σημείο αναφοράς του τότε γνωστού κόσμου. Εδώ ακριβώς που πατάμε σήμερα, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε ένα τοπίο ήμερο και ειρηνικό, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, την ευγενή άμιλλα.
Η Ολυμπιακή Φλόγα σύντομα θα φτάσει και στο Βανκούβερ, την Ολυμπιακή πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Και μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο όραμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι, άλλωστε, το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσοι θα έχουν την τύχη να νιώσουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, μαζί με αυτούς που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Λαμπαδηδρομία, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες, αλλά και να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της ιερής φλόγας, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής «Βανκούβερ 2010», Τζον Φούρλονγκ, λέγοντας:
«Ο Καναδάς είναι μία χώρα φιλόξενη, με ζεστή καρδιά. Είναι τιμή για μας που μας δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουμε τη Φλόγα. Ως τις 12 Φεβρουαρίου θα έχει επισκεφθεί 1.030 καναδικές κοινότητες, θα έχει δεχθεί την ευλογία σε 119 τελετές από Αβορίγινες, θα έχει αγγίξει τρεις ωκεανούς και θα έχει κρατηθεί ψηλά από ένα αμάλγαμα του καναδικού λαού, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις ηλικίες, τους πολιτισμούς, τα θρησκεύματα και τις γλώσσες. Καθώς θα προχωράμε θα γιορτάζουμε την ελευθερία να είμαστε υπέροχοι, την ελευθερία να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και να εξερευνούμε, καθώς και την ελευθερία να εξετάζουμε καινοτόμες ιδέες. Αυτή είναι η δύναμη της Φλόγας και του Αθλητισμού. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό. Είναι χαρά μας να είμαστε εδώ και ναι γιορτάζουμε αυτή την εξαιρετική περίσταση μαζί σας».

O πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στο όμορφο Βανκούβερ, τη μοναδική πόλη κοντά σε θάλασσα, που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα σύγχρονα κτίρια, προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και στο παραδοσιακό χαρακτήρα της γειτονιάς του Γκαστόουν, θα φιλοξενήσουν τη νεολαία όλου του κόσμου, ζευγαρώνοντας την αγάπη για τον Αθλητισμό με την απαίτηση για Παγκόσμια Ειρήνη».

Πηγή ΑΠΕ
«Απόλλωνα θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα, για την φιλόξενη πόλη του Βανκούβερ . Και συ ω Δία χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της γης και στεφάνωσε τους νικητές του ιερού Αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: