Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το Ισραήλ ότι στερεί το νερό από τους Παλαιστίνιους


Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους το νερό, ενώ δίνει στους Εβραίους εποίκους τη δυνατότητα να καταναλώνουν σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.
Σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει ότι το Ισραήλ δεν αφήνει τους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση, παρά σε ένα τμήμα των κοινών υδάτινων πόρων, που βρίσκονται κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ οι παράνομοι ισραηλινοί έποικοι χρησιμοποιούν πρακτικά απεριόριστες ποσότητες».
Σύμφωνα με την έκθεση οι Ισραηλινοί καταναλώνουν τετραπλάσιο νερό από τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ανισότητα, γράφει, είναι ακόμα πιο κραυγαλέα σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι οικισμοί καταναλώνουν 20πλάσιο νερό κατά κεφαλήν απ' ό,τι οι Παλαιστίνιοι των γειτονικών περιοχών, οι οποίοι επιβιώνουν με 20 λίτρα την ημέρα.
«Πισίνες, καλοποτισμένα παρτέρια και αχανείς γεωργικές εκτάσεις που αρδεύονται στους οικισμούς, έρχονται σε χτυπητή αντίθεση με τα γειτονικά παλαιστινιακά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων είναι αναγκασμένοι να παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε νερό»
συνεχίζει η έκθεση.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μοιράζεται ισότιμα τους υδάτινους πόρους με τους Παλαιστίνιους.
Η Διεθνής Αμνηστία αντίθετα καταγγέλλει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να ανοίγουν καινούργια πηγάδια ή να επιδιορθώνουν τα παλιά χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών. Ταυτόχρονα πολλές οδικές αρτηρίες στη Δυτική Όχθη είναι κλειστές ή περιορισμένες στην κυκλοφορία, πράγμα που αναγκάζει τα υδροφόρα οχήματα να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να ανεφοδιάζουν τα χωριά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ύδρευσης.
Η Αμνηστία υπολογίζει σε 180.000 - 200.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στη Δυτική Όχθη.
Στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή εισβολή τον περασμένο χειμώνα κατάστρεψε τις δεξαμενές, τα πηγάδια, τα συστήματα αποχέτευσης και τους σταθμούς άντλησης και αυτές οι καταστροφές προστίθενται στα δεινά που προκαλούν στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος ο ισραηλινός και αιγυπτιακός αποκλεισμός.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: