Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Μιλάνε για το Ιράν και φοβούνται τις ατομικές βόμβες του Πακιστάν...


Για 7,5 δισ. δολάρια Τριπλασιάζουν τη μη στρατιωτική οικονομική βοήθεια στο Πακιστάν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη νομοσχέδιο που τριπλασιάζει την μη στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν. Το ποσό που αναμένεται να δοθεί είναι περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Το νομοσχέδιο έχει τύχει δριμύτατης κριτικής από το Πακιστάν σχετικά με πιθανούς όρους που μπορεί να ζητηθούν από την Ουάσινγκτον για την παροχή της βοήθειας. Οι Αμερικανοί βουλευτές προσπάθησαν να κατευνάσουν αυτούς τους φόβους.
«Ο νόμος αυτός είναι η απτή απόδειξη της ευρείας υποστήριξης προς το Πακιστάν από τις ΗΠΑ και της ομόφωνης έγκρισης από και τα δύο σώματα του Κογκρέσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο Ρ.Γκιμπς δήλωσε ότι ο Ομπάμα θέλησε να δεσμεύσει το Πακιστάν στη βάση μιας στρατηγικής συνεργασίας «που θα βασίζεται στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών του Πακιστάν και του Πακιστανικού λαού».
Ποια «υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών», τις ατομικές βόμβες του Πακιστάν φοβούνται μην τυχόν πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν φαίνεται να χάνει τις τελευταίες μέρες τον έλεγχο σε πολλές περιοχές της χώρας δίχως να μπορεί να εγγυηθεί πλέον για την ασφάλεια των πολιτών. Δραματικό παράδειγμα είναι και ο όμηρος (από αρχές Σεπτεμβρίου) των Ταλιμπάν κ. Λερούνης ο οποίος έχει απευθύνει αγωνιώδη επιστολή προς την Κυβέρνηση του Πακιστάν δίχως να συμβεί μέχρι στιγμής απολύτως τίποτα.


Οι εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων που δίνει η κυβέρνηση του Πακιστάν χάνουν καθημερινώς την αξιοπιστία τους.
Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του Ομπάμα:

«Θα προχωρούσαμε σε αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Το ίδιο θα κάναμε και για το Πακιστάν. Ως αντάλλαγμα όμως περιμένουμε να κάνει περισσότερα το Πακιστάν και να κινηθεί πιο αποφασιστικά εναντίον μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εντός των συνόρων του».



Δεν υπάρχουν σχόλια: