Ο Καναδός πρωθυπουργός επαινεί τη χώρα του ως το πλέον επίζηλο κράτος στον κόσμο
Για «παγκόσμιο θαυμασμό» μίλησε ο Στίβεν Χάρπερ.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, φανερά επιλήσμων της μετριοφροσύνης για την οποία φημίζονται οι συμπατριώτες του, τόνισε χθες πως η χώρα του αποτελεί το αντικείμενο του παγκόσμιου θαυμασμού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την διεθνή οικονομική κρίση.
«Ο Καναδάς παραμένει ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος στον κόσμο. Είμαστε η μοναδική από τις αναπτυγμένες χώρες για την οποία ουδείς πιστεύει πως έχει την παραμικρή ευθύνη για την κρίση», τόνισε ο ίδιος.
«Απεναντίας, όλοι κοιτάζουν τις δικές μας πολιτικές για την επίλυση της κρίσης. Είμαστε η μόνη χώρα σε αυτό το δωμάτιο που ο καθένας θα ήθελε να είναι», πρόσθεσε ο Χάρπερ.
Ο Καναδάς, ο οποίος είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό πριν την κρίση και κατάφερε να αποφύγει μεγάλα προβλήματα με τις τράπεζές του, επηρεάσθηκε ελάχιστα από την οικονομική κρίση εν σχέσει με τους άλλους ισχυρούς εταίρους του.
Ο Χάρπερ τόνισε πως άλλα μέλη της G20 «θα ήθελαν να είναι μία αναπτυγμένη οικονομία, με όλα τα ευεργετήματα που αυτό εξυπακούει για τους πολίτες τους και ταυτόχρονα να μην έχουν υπάρξει η αιτία, ή να έχουν τα εσωτερικά προβλήματα, που δημιούργησε η παρούσα κρίση».
«Είμαστε τόσο πολύ μετριόφρονες ως Καναδοί, που ορισμένες φορές λησμονούμε τα τόσα μας πλεονεκτήματα και τα οποία όλοι οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται», τόνισε ο Χάρπερ, μιλώντας με ασυνήθιστο πάθος.
«Είμαστε ένα από τα λιγοστά σταθερά καθεστώτα στην ιστορία. Είμαστε κατ’ αυτήν την άποψη μοναδικοί», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως ο Καναδάς χαίρει για πάνω από 150 χρόνια μίας αδιατάρακτης κι ανέφελης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Και για να πείσει, όσους ενδεχομένους παρέμειναν δύσπιστοι από τα άλλα επιχειρήματά του, ο Χάρπερ παρέθεσε ορισμένα ακόμη δεδομένα για τη δεύτερη μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα στον κόσμο: «κι εμείς επίσης είχαμε ένα ιστορικό αποικιοκρατίας. Συνεπώς έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θαυμάζει κανείς στις μεγάλες δυνάμεις, αλλά κανένα από εκείνα που τις απειλούν, ή τις ενοχλούν», τόνισε.
Και το επιμύθιο: «Ο Καναδάς είναι αρκετά μεγάλος για να κάνει τη διαφορά, αλλά όχι τόσο μεγάλος για να απειλήσει κάποιον. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, εάν χρησιμοποιηθεί ορθά», κατέληξε ο Χάρπερ.
Γιατί ο Καναδάς αντέχει καλύτερα από την Αμερική στην Οικονομική Κρίση;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φλέγον ζήτημα αυτές τις μέρες είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για τον Καναδά όμως, που γεωγραφικώς βρίσκεται δίπλα στην Αμερική, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η οικονομία της Αμερικής γιατί το 80% από τις εξαγωγές του Καναδά κατευθύνονται προς την Αμερική αποτελώντας την μεγαλύτερη εμπορική σχέση μεταξύ κρατών.
Τόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι δύο οικονομίες που συχνά λέγεται χαριτολογώντας ότι «όταν φταρνίζεται η Αμερική, ο Καναδάς πιάνει πνευμονία!»
Διαβάστε περισσότερα….
Πηγές: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρθρο του Δικηγόρου Ζαχαρία Κ. Πράττα THE GREEK PRESS
Το ποσόν με το οποίο βοήθησε ο Καναδάς τις τράπεζεςστην Οικονομική Κρίση είναι
0 !
(Μηδέν)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου